Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ministrova vina

Ministrova vina su se kušala u zagrebačkom Vinskom klubu. Premjerno su predstavljena bijela vina "Anđeo s greškom" (graševina, chardonnay) i Maestoso (chardonnay) te crna vina "Anđeo s greškom" (cabernet sauvignon, merlot, frankovka i cabernet Franc) i "Čaruga" (cabernet sauvignon, merlot) te kao iznenađenje desertni Cuvée (cabernet sauvignon, frankovka i crni Pinot).
Vlasnik vinarije Apolitico iz Rezovca kod Virovitice je bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić koji je u jednom mandatu bio i ministar regionalnog razvoja i EU fondova. Vina su predstavili bivši ministar Tomislav Tolušić, enologinja Ivana Nemet, koja je nekad radila u Feravinu i u Orahovici, a odnedavno je ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici i sommelier i voditelj Vinskog kluba Tomislav Jakopović.

Vinogradarstvo je u obitelji Tolušić od davnih dana. Tomislava Tolušić naslijedio je vinograd s 500 čokota. Uz obiteljski vinograd u Rezovcu, u Kutjevu na položajima Kaptol i Vidim, zakupljeno je 6 hektara vinograda s bijelim sortama, a u Baranji se kupuje crno grožđe od Pinkerta i Kolara. Godišnja proizvodnja je 60.000 litara i 11 etiketa, ali u vinariji su samo dvije osobe zaposlene.

Prvo se kušalo vino " Anđeo s greškom" berba 2020.alkohol 13%. To je 90-postotna graševina s 10% chardonnaya. Vino je odnjegovano u 1200-litarskoj gruzijskoj amfori, uz maceraciju i fermentaciju od 20-ak dana, a nakon toga je 12 mjeseci bilo u hrastovoj barrique bačvi .
Napunjeno je 4000 butelja. Vino je zlatno žute boje prema jantarskoj. U aromi dominira voćnos a u okusu je ugodno meko, gusto i osvježavajuće. Vino" Anđeo s greškom" dobilo je ime po pjesmi virovitičke grupe Vatra, s čijim je frontmenom Ivanom Dečakom, Tomislav Tolušić odrastao.
Kušanje je nastavljeno s Maestosom. To je Chardonnay, berbe 2020. s 13% alkohola napravljen sur lie metodom. Fermentacija je odrađena u novim hrastovim bačvama od 500 l i nakon prvog pretoka ponovno je vino vraćeno u hrastove bačve i od tada počinje njegovanje na talogu.Grožđe za ovo vino kupljeno je u vinogradu Radovanci kraj Velike iz vinograda u kojem je uzgojeno uz stručni nadzor s ne više od 600-700 grama po trsu. Maestosu se prognozira dugi vijek, a napunjen je u samo 1900 butelja. U aromi dominiraju orašasti plodovi a okus je kemozan s mekim taninima.
"Anđeo s greškom", crno vino berbe 2020. s 14% alkohola nastalo je od četiri sorte (cabernet sauvignon, merlot, frankovka i cabernet franc) u četiri amfore. napravljen je blend koji je ponovno vraćen u amforu. Nakon što su maceracije i fermentacije završile,napravljen je blend koji je ponovno vraćen u amforu. U aromi, u mirisu i u okusu dominira svježina crvenog i crnog voća.
Vino je napunjeno u 4000 butelja
Crno vino "Čaruga", berba 2020. s 14,5 s 50% baranjskog cabernet sauvignona i merlota tijekom maceracije te alkoholne i malolaktične fermentacije, svakodnevno je odrađivano metodom otakanja i vraćanja Osim u hrastovoj bačvi odnjegovano i u kestenu, koji ima 30% više tanina što se osjeti u voćnoj aromi i u okusu. Punjeno je u 5000 butelja.
Na kraju kušanja vina vinarije Apolitico poslužen je Cuvée berba 2020. od prosušenog grožđa . Svih 1500 butelja od pola litre je rasprodano, a sačuvana tek nekoliko za degustacije i arhivu. To desertno vino sastoji se od 50% cabernet sauvignona, 40% frankovke i 10% pinota crnog i ima 90 grama neprovrelog šećera po litri i 15,5% alkohola. Grožđe se sušilo u tri sušare, primjenjujući talijansku metodu passito.
Dizajn boca je s ilustracijama koje je radio strip crtač Davor Schunk.
Vina vinarije Apolitico koja su kušana u Vinskom klubu posebna su i raritetna a enologinja Ivana Nemet pokazala je svu raskoš svog talenta što se nemože ispoljiti u velikoj vinariji zbog tržišnih razloga.
Inače Tolušić nije prvi ministar-vinar. I nekadašnji ministar također poljoprivrede Petar Čobanković bio je vinar.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić