Održani Prosecco Days
Prosecco Days – susret talijanskih proizvođača vina i ljubitelja mjehurića, održani su 14. i 15. 10. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. Dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC prezentiralo je 60 vinskih etiketa, među kojima i velik broj Prosecca DOC Rosé – ružičastog pjenušca koji je novitet čak i na talijanskom tržištu, plasiran tek 2020. godine. Na popisu izlagača našla su se neka velika i poznata imena, poput Ville Sandi, Bottege i Astorie. No, većina izlagača je po prvi puta prezentirala svoje pjenušce na hrvatskom tržištu.
Osim vinara, na sajmu je prisustvovala i tvrtka Cibus Et Terra, proizvođač ručno rađene opreme za vinare. Organizatori ovog događanja bili su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora, uz potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza.
Na otvorenju sajma Prosecco Days govorile su voditeljica projekta Vinoljupci Irena Lučić i direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore Andrea Perkov. Veleposlanik Republike Italije u Zagrebu, NJ.E. g Pierfrancesco Sacco ukazao je na važnost suradnje Italije i Hrvatske te naglasio kako ovakve manifestacije služe povezivanju i jačanju ne samo poslovne nego i međudržavne suradnje. Vicedirektor konzorcija za zaštitu Prosecca DOC g. Andrea Batistela istaknuo je kako se nada da je ovo tek prvi ovakav sajam u nizu, te kako vjeruje u uspješnu buduću suradnju talijanskih vinara i hrvatskih vinskih profesionalaca. Naposlijetku, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tanja Operta, voditeljica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zahvalila je prisutnima na inicijativi jačanja talijansko-hrvatskih poslovnih odnosa i naglasila kako će takvi projekti uvijek naići na podršku Grada Zagreba.

Iako je Prosecco Days primarno zamišljen kao poslovni sajam s ciljem jačanja postojećih i stvaranja novih poslovnih veza između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora, sajam je pobudio i veliko zanimanje vinskih zaljubljenika.
Na dvodnevnom sajamskom programu, osim kušanja pjenušaca,održano je i predavanje „Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost, budućnost“ koje je održala Andrea Perkov. Prvo spominjanje Prosecca datira još iz 13. stoljeća a svoj boom doživljava u renesansi kada slovi za „vino koje daje dugovječnost i ljepotu“, dok je danas jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Italije: Svaka četvrta boca vina proizvedena u Italiji je prosecco, a čak 80% proizvedenog Prosecca DOC popije se izvan Italije.

U sklopu sajma održane su četiri vinske radionice koje je u suradnji sa vinarima osmislio i vodio vinski bloger Nenad Trifunović Vinopija.
Održana je i gala večera „Prosecco&Dijamanti“ na kojoj su osim sa ukusnim sljedovima hrane, pjenušci bili popraćeni sa – dijamantima. Partner gala večere, Zlatarnice Rodić, za prisutne je pripremio kratko, edukativno predavanje o dijamantima, a prisutne predstavnice ljepšeg spola imale su priliku fotografirati se sa dragocjenim nakitom. Dijamanti nisu slučajno izabrani kao tema večere - najdragocjeniji i najsjajniji kamen najbolje dočarava vrijednost koju prosseco ima za Talijane: uspoređuju ga i nazivaju dijamantima u čaši.
Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke pretežu u korist Talijana, svjetskih vinskih lidera. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni , prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno.
Pripremio:Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić