Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Održani Prosecco Days
Prosecco Days – susret talijanskih proizvođača vina i ljubitelja mjehurića, održani su 14. i 15. 10. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. Dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC prezentiralo je 60 vinskih etiketa, među kojima i velik broj Prosecca DOC Rosé – ružičastog pjenušca koji je novitet čak i na talijanskom tržištu, plasiran tek 2020. godine. Na popisu izlagača našla su se neka velika i poznata imena, poput Ville Sandi, Bottege i Astorie. No, većina izlagača je po prvi puta prezentirala svoje pjenušce na hrvatskom tržištu.
Osim vinara, na sajmu je prisustvovala i tvrtka Cibus Et Terra, proizvođač ručno rađene opreme za vinare. Organizatori ovog događanja bili su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora, uz potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza.
Na otvorenju sajma Prosecco Days govorile su voditeljica projekta Vinoljupci Irena Lučić i direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore Andrea Perkov. Veleposlanik Republike Italije u Zagrebu, NJ.E. g Pierfrancesco Sacco ukazao je na važnost suradnje Italije i Hrvatske te naglasio kako ovakve manifestacije služe povezivanju i jačanju ne samo poslovne nego i međudržavne suradnje. Vicedirektor konzorcija za zaštitu Prosecca DOC g. Andrea Batistela istaknuo je kako se nada da je ovo tek prvi ovakav sajam u nizu, te kako vjeruje u uspješnu buduću suradnju talijanskih vinara i hrvatskih vinskih profesionalaca. Naposlijetku, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tanja Operta, voditeljica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zahvalila je prisutnima na inicijativi jačanja talijansko-hrvatskih poslovnih odnosa i naglasila kako će takvi projekti uvijek naići na podršku Grada Zagreba.

Iako je Prosecco Days primarno zamišljen kao poslovni sajam s ciljem jačanja postojećih i stvaranja novih poslovnih veza između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora, sajam je pobudio i veliko zanimanje vinskih zaljubljenika.
Na dvodnevnom sajamskom programu, osim kušanja pjenušaca,održano je i predavanje „Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost, budućnost“ koje je održala Andrea Perkov. Prvo spominjanje Prosecca datira još iz 13. stoljeća a svoj boom doživljava u renesansi kada slovi za „vino koje daje dugovječnost i ljepotu“, dok je danas jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Italije: Svaka četvrta boca vina proizvedena u Italiji je prosecco, a čak 80% proizvedenog Prosecca DOC popije se izvan Italije.

U sklopu sajma održane su četiri vinske radionice koje je u suradnji sa vinarima osmislio i vodio vinski bloger Nenad Trifunović Vinopija.
Održana je i gala večera „Prosecco&Dijamanti“ na kojoj su osim sa ukusnim sljedovima hrane, pjenušci bili popraćeni sa – dijamantima. Partner gala večere, Zlatarnice Rodić, za prisutne je pripremio kratko, edukativno predavanje o dijamantima, a prisutne predstavnice ljepšeg spola imale su priliku fotografirati se sa dragocjenim nakitom. Dijamanti nisu slučajno izabrani kao tema večere - najdragocjeniji i najsjajniji kamen najbolje dočarava vrijednost koju prosseco ima za Talijane: uspoređuju ga i nazivaju dijamantima u čaši.
Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke pretežu u korist Talijana, svjetskih vinskih lidera. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni , prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno.
Pripremio:Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić