Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Okusi Francusku

Na Konferenciji za medije u Francuskom institutu u Zagrebu predstavljena je manifestacija
Goût de / Good France 2021 (Okusi Francusku)
O konceptu manifestacije "Goût de France" govorio je njegova ekselencija veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière.
"Goût de France" najveća je kulinarska manifestacija na svijetu kojom se slavi francuska gastronomija u više od 150 zemalja. Svake godine na 5 kontinenata nekoliko tisuća chefova nude svoju viziju "večere na francuski način" u četiri slijeda. Manifestacija je nastala 2015. godine pod pokroviteljstvom chefa Alaina Ducassea, kada je "francuski gastronomski obrok" uvršten na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Ove godine manifestacija se održava od 14. do 22. listopada.
Od 2019. godine, manifestacija ima za cilj isticati važnost "odgovorne" kuhinje: kako u pogledu zdravlja i okoliša, tako i u području gospodarstva, energije, kulture, obrazovanja..., svijet ugostiteljstva mora više nego ikad prije biti dio odgovornog, održivog i ekološkog pristupa.
Postoji mnogo pravaca na kojima se može raditi: nabavka i jelovnici, kuhanje bez stvaranja otpada, recikliranje, potrošnja vode i energije ili čak održavanje, spremnici, ambalaža ... i, prije svega, budući da govorimo o "okusu", korištenje lokalnih i sezonskih namirnica.
Ove je godine u Francuskoj u središtu pozornosti regija Centre-Val-de-Loire.
U Hrvatskoj, kao i u Francuskoj, postoje mnoge regije koje su usmjerene na razvoj poljoprivrede koja brine o okolišu Takvih primjera u Hrvatskoj imamo i na kopnu: od Međimurja do Slavonije, ali i diljem obale, od Istre do Dalmacije i na otocima poput Paga.
"Naše dvije kulinarske i gastronomske tradicije, između kopna i mora, podudaraju se s obzirom da koriste vrlo slične namirnice, a opet se svaka ističe sebi svojstvenim identitetom.
Osim odgovorne kuhinje i stavljanja u središte pozornosti regije Centre-Val-de-Loire, koje su glavne teme ovogodišnjeg izdanja manifestacije Goût de France u cijelom svijetu, u Hrvatskoj također želimo staviti poseban naglasak na važnost francuskog jezika u turističkom sektoru, a posebno po pitanju gastronomije, hotelijerstva i ugostiteljstva, s obzirom da taj sektor zapošljava veliki broj osoba u našim dvjema zemljama. Naše veleposlanstvo usko surađuje sa svim svojim partnerima u cilju promicanja učenja francuskog jezika struke. Mreža Francuskih alijansi u Hrvatskoj osmislila je niz tečajeva francuskog jezika posebno namijenjenih turističkim djelatnicima i različitim zanimanjima (bilo da se radi o djelatnicima na recepciji i osoblju koje dočekuje goste u hotelima, konobarima i barmenima u restoranima, vozačima i vodičima organiziranih grupa, ili pak prodavačima i malim trgovcima, te svakako i kuharima). Manifestacijom Goût de France stoga želimo promovirati ne samo francusko znanje u području gastronomije, nego i važnost francuskog jezika zbog zapošljavanja i mogućnosti koje se nude zaposlenima u ovoj struci u Hrvatskoj!"- rekao je među ostalim njegova ekselencija veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière.
Od 14. do 22. listopada 2021., restorani koji sudjeluju u manifestaciji ponudit će svojim gostima u različitim gradovima i mjestima u Hrvatskoj jelovnike osmišljene tako da slave kulturu umijeća življenja.
Restoran Zinfandel's hotela Esplanade, koji sa svojom cheficom Anom Grgić od prvog izdanja sudjeluje na manifestaciji "Goût de France", a koji je ujedno prvi i trenutno jedini restoran u Hrvatskoj nagrađen Michelinovom zelenom zvjezdicom.
"Partner manifestacije je"Taste the Mediterranean", međunarodni festival na visokoj razini, posvećen promicanju korištenja lokalnih namirnica i isticanju ovog područja kojem obje naše zemlje pripadaju, ali koji je od prošle godine i snažno posvećen ravnopravnosti spolova u ovoj struci i vrednovanju rada chefova."-rekla je direktorica festivala "Taste the Mediterranean" Ingrid Badurina,
Na manifestaciji sudjeluje francusko-hrvatski majstor čokolatijera Claudea Krajnera, jedan od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj, koji nudi sljedeći program: u srijedu, 20. listopada u 13 sati: masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, istoga dana u 17.30 sati: radionica kušanja čokolade u Francuskom institutu a u četvrtak, 21. listopada u 20 sati. gala večera u izvedbi dvoje chefova, u suradnji sa cheficom Anom Grgić u restoranu Zinfandel's
Tijekom cijelog tjedna od 14. do 22. listopada, moći će se uživati u jelovnicima u francuskom stilu u restoranima: u Splitu Noštromo (chef Zlatko Marinović) i Zora bila (chefs Sandra et Dane Tahirović), u Mačkovcu pored Čakovca, restoran Mala hiža,(chef Branimir A. Tomašić),u Osijeku, restoran Waldinger (chef Mateo Meković),u Zagrebu, osim restorana Zinfladel's, restorani Bistro Fotić (chefs Alen Krnetić i Jana Dunger), Market (chef Goran Stanisavljević) i Stara zagrebačka škola (Ugostiteljsko turističko učilište Zagreb) (chef Vjekoslav Brlić)
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić