Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ručak na dekici
Ljeto je kao stvoreno za vikend putovanja i nova iskustva u prirodi, a jedno od njih neka bude piknik, točnije Piknika, projekt dviju prijateljica koje su našle način kako ponuditi urbanim obiteljima boravak u prirodi i ručak na dekici.
Kad su prije nešto više od dvije godine, dvije prijateljice Ana Gašparović i Aleksandra Kuratko Pani razmjenjivale iskustva o vikend izletima i boravku u prirodi došle su na ideju da po uzoru na brojna svjetska poznata odredišta ponude piknik iskustvo. U taj projekt ušlo je nekoliko seoskih gospodarstava i restorana.
"Naša Piknika nastala je prije dvije godine, a ime se zapravo sastoji od dvije riječi Pik i Nika koji su zapravo dva lika, dvije naše maskote koje će osim o hrani i mjestima na kojima se može u njoj uživati pričati i o tome kako se ponašati u prirodi i kako sve što se koristi tijekom piknika društveno korisno odložiti. Na ideju piknika došle smo kada smo se, odlazeći s obiteljima i prijateljima na ručak, često suočavale s činjenicom da je djeci uz hranu potrebno ponuditi i zabavu i pritom pomislile kako bi bilo dobro uzeti nešto za ponjeti i istraživati okolicu. Upravo to, u sofisticiranom obliku nudimo svakodnevno svojim brojnim klijentima uz zdravu hranu od namirnica iz domaće proizvodnje"- rekla je na press pikniku Ana Gašparović pozivajući svoju partnericu u poslu Aleksandru Kuratko da predstavi sadržaj košarice.
"Kao što ćete vidjeti svaka košarica opremljena je biorazgradivom ambalažom kao što su papirni tanjuri, čaše, slamke, drveni pribor za jelo i kutije u koje se pakiraju jela. Uz svaku košaru dajemo dekicu i stolnjak na korištenje te biorazgradive vrećice za odlaganje otpada, kao i upute o odlaganju kako bi svaki piknik bio u skladu s prirodom. Trudile smo se što više koristiti hrvatske proizvode.. Tako su pletene košare od Međimurjepleta, tekstil iz Tekstilprometa, a službeni sponzor našeg projekta je i tvrtka Consultare koja nas opskrbljuje biorazgradivim vrećicama. Sadržaj hrane i pića u kojima ćete uživati birate sami na našoj web stranici na kojoj se nalaze svi naši partneri i njihova ponuda. Hrana koju ste naručili pakirana je u kartonske kutije koje zadržavaju toplinu 30-tak minuta tako da ćete od trenutka preuzimanja hrane na željenoj lokaciji pa do trenutka kad počnete jesti imati u rukama topli obrok"- objasnila je Aleksandra Kuratko i dodala kako veliki broj kupaca predstavljaju žene i mladi koje ne žele provesti vikend u kuhinji već se zabavljati u prirodi.
"Hrana u košarici cjenovno se ne razlikuje od cijene koju biste platili da sjedite u restoranu, a piknik vam nudi mogućnost upoznavanja različitih odredišta" – rekla je voditeljica press piknika Alma Premerl Zoko.
Vlasnica restorana Međimurski dvori, Tatjana Martinjaš, otkrila kako se u međimursku košaricu često stavlja pohana piletina, krpice sa zeljem i međimurska gibanica koji su simboli piknika i boravka u prirodi u Međimurju. Tatjana Martinjaš je dodala kako brojne mlade obitelji koriste ovu uslugu želeći mališanima pružiti poseban doživljaj zajedničkog ručka s prekrasnim pogledom.
O iskustvu spajanja tradicionalnih specijaliteta, ali i zanimljive kuhinje govorio je i Bernard Tkalčec, vlasnik Seoskog turizma Zlatni klas Otrovanec. Budući da se njegov seoski turizam nalazi na granici Podravine i Slavonije u ponudi imaju tradicionalne slavonske specijalitete, teletinu pečenu u krušnoj peći, ali i ponudu hrane za vegane i vegetarijance uz specijalitete od koprive i bundeve.
Iz Seoskog turizma Kezele, prvog partnera Piknike, došao je Slavko Novaković predstavljajući specijalitete ovog poznatog seoskog turizma poput kotlovine i domaćih štrudli, a sve uz poznata Kezele vina.
Peti partner Piknike je Agroturizam "Na Malenom brijegu" s Bilogore gdje se među ostalog, može pojesti bijele žgance s vrhnjem, roštilj, punjene slane palačinke i zlevanku te uživati u netaknutoj prirodi.
Kako to izgleda u praksi kad se bira hrana za košaricu i mjesto na kojem ćete uživati na pikniku objasnila je Jasmina Rakić Horvat, mlada gazdarica Seoskog turizma Rakić, koje se nalazi nedaleko Križevaca. Ona je pripremila rolanu puretinu s koprivom, posebno pečenu piletinu u komadima, popečke od heljde, štrudlu od sira. U košarici se nalazilo piće – butelja vina, domaći sok od citrusa i pribor za jelo, dekica i stolnjak, a kraj nje naručena hrana, kompletni ručak. Rastegnuti dekicu moguće je od travnjaka na imanju, pa sve do obale okolnog jezera Čabraji do kojeg se može prošetati, ali i dovesti traktorom. Gosti nerijetko s piknik košarom odu i do obližnjeg Kalnika. Košarica je na raspolaganju cijeli dan, a kad se završi s piknikom vraća se na mjesto od kud je krenula vaša gastro avantura u prirodi – u restoran kojeg ste odabrali. Po želji, košaru, dekicu i stolnjak možete i kupiti kako biste ih imali za sve buduće piknike.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić