Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Muškat momjanski
Muškat momjanski postao 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU
Europska komisija je u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. objavila u Službenom listu Europske unije da je hrvatsko vino Muškat momjanski dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je ovaj proizvod upisan u eAmbrosiu registar oznaka zemljopisnog porijekla EU-a.
Postupak zaštite naziva Muškat momjanski / Moscato di Momiano započeo je nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kad je podnesen zahtjev za zaštitu oznake izvornosti Muškat momjanski / Moscato di Momiano. Zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga „Vino Momilianum“, a Specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum.
Naziv kombinira naziv sorte vinove loze (Muškat / Moscato, od sorte Muškat bijeli) i naziv zemljopisnog područja (momjanski / di Momiano) po mjestu Momjan, koje se nalazi na sjevernom dijelu istarskog poluotoka. Iako se vino sorte Muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina. Prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno su pogodni za uzgoj sorte Muškat bijeli, o čemu svjedoče brojni povijesni izvori, manifestacije na temu Muškata koje se tradicionalno održavaju u Momjanu, kao i znatan broj obitelji vinogradara i vinara s tog područja koji već generacijama proizvode ovo vino. Muškat momjanski je bijelo vino bogatog okusa i izražene sortne aromatičnosti.
Uz 18 zaštićenih oznaka izvornosti hrvatskih vina na razini EU, 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina, Hrvatska danas ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.
Momjan je slikovit gradić sa selima razasutim po brdima gdje su maslinici i vinogradi Muškat momjanski najprepoznatljivije vino ovog dijela Istre.
Prema ledendi u njegovim čarima uživalo se na dvorovima cara Franje Josipa u Beču i Emanuela III u Rimu, a još je 1935. na smotri vina u Bruxellesu osvojio je zlatnu medalju.
Vjeruje se da je ta autohtona sorta vinove loze na momjnske brežuljke stigla iz talijanske Furlanije na početku 13. stoljeća, danas se njeguje na malom području od Oskoruša do Merišća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulje, savršeno se sljubljuje uz slastice i najfinija jela. Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz malvaziju i teran ne proizvodi i to vino svojih predaka.
Bilo je to i prvo vino koje je obitelj jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara Marina Markežića napunila u boce još davne 1891., a nekoliko boca iz te godina i danas se čuva u arhivi njegove vinarije Kabola u Kanedolu u blizini Momjana. Danas u podrumu obnovljene stare kamene stancije uz vrhunske malvazije i terane, proizvodi se i svježi Secco, sjajan poluslatki Muškat Momjanski i jedinstven Muškat Dolce.
Kabolin svježi Secco ima cvjetne note kamilice, bagremovog meda, ušećerene narančine kore i ananasa i odličan je odabir za aperitiv, a može ga se poslužite i uz istarski pršut u kombinaciji s domaćim ovčjim sirom.
Kabolin poluslatki Muškat Momjanski ima cvjetnu notu koju prati sočna nektarina, pa lichi i malo livadnog meda. S jedne strane topao i mekan, s druge lijepe svježine i srednjeg tijela. Harmoničan, intenzivan, s notom marelice na aftertasteu i treba ga poslužiti uz voćne kolače ia može biti i zamjena za desert.
Slatki Kabolin Muškat Dolce od prosušenih bobica, jantarne je boje, intenzivnog okusa, punog tijela, sjajno uravnotežen. Otvara se aromom pečene dunje, slijede livadni med, suhe smokve i marelice pa ugodna nota karamele i najbolje je poslužiti ga uz čokoladni souffle ili tvrde sireve.
Marino Markežić Kabola prvi je u Hrvatskoj proizveo vina u amforama te također prvi je u Istri prešao na ekološku proizvodnju pa ova tri Kabolina muškata, kao i svi njegovi proizvodi, imaju bio certifikat, a njegovo imanje jedinstvena je oaza i utočište za ljubitelje sklada, ljepote i vrhunskih vina.
Pripremio: Tomislav Radić