Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Međimurja malo i veliko

Međimurje naše malo je i veliko po vinima i domaćoj hrani. Dvanaesto izdanje eno gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u hotela Castellum u Čakovcu.
Tradicionalna jela Međimurja u pet sljedova, pripremljena na suvremen način, predstavio je chef Damir Medved, a pratilo ih je pet vina Podruma Štrigova (Pinot bijeli, Rajnski rizling, Chardonnay, Muškat Ottonel i Muškat žuti) od kojih su neka nedavno nagrađena u Londonu, na International Wine Challengeu (IWC),

Zalogaji od mesa iz tiblice i Namaz od buče i čvaraka bili su dobrodošlica uzvanicama iz medijskog svijeta, koje su se u Međimurju okupile u sklopu trodnevnog ‘ženskog izleta ’Women’s day by modniALMAnah. Nikola Vrbanić, enolog Podruma Štrigova, uz te zalogajčiće na prste i žlicu, predložio je Pinot bijeli berbe 2020. .

‘Kralj vina’ Rajnski rizling, također iz lanjske berbe, dovoljno je bio lagan i lepršav da se fino sjedinio s Krem juhom od buče s tostiranim košticama i bučinim uljem. Ovaj je kraj poznat po kvalitetnim bučama i bučinu ulju, a ova naizgled jednostavna juha, samo je jedno od jela koja pobuđuju maštovitost u kreaciji i vrhunsku izvedbu.
Za toplo predjelo, chef Damir Medved odabrao je Trgance s komadima bifteka, koji su se izvrsno dopunili s razigranim Chardonnayem 2020. Ta je kombinacija jela i vina proglašena najboljom te večeri u kojoj se ‘Međimurje malo’ iz poznate pjesme, predstavilo bogatim i raskošnim tanjurima s nezaboravnim delicijama.
U stanki između jela o pdrumu Štrigova govorio je komercijalni direktor Karlo Kramar,

Podrum Štrigova, koji datira od 1963. godine, najstarija je vinarija u ovom kraju, a godišnje proizvede 1,7 milijuna litara. Na 85 hektara vinograda uzgajaju devet sorti vina, od kojih su najzastupljenije graševina, sauvignon, rajnski rizling i traminac, a dosad su na raznim natjecanjima osvojili 114 nagrada. Od nedavno su u vlasništvu Trgovačkog poduzeća Varaždin, a osim kušaone u Štrigovi, imaju dvije vinoteke u Varaždinu te po jednu u Čakovcu i Bjelovaru. Manje je poznat podatak da je njihova arhiva, s 30.000 boca, treća po veličini u Hrvatskoj, odmah nakon Kutjeva i Iloka.
Mali sat povijesti Podruma Štrigova prekinulo je glavno jelo – Pureći svitak s mlincima u panadi na pjenici od celera i batata. Dosjetljivi chef Medved znao je da purica ne može bez mlinaca, ali ih nije poslužio na klasičan način, nego praktično zamotane u svitak. Celer se već odavno primjenjuje u lokalnoj kuhinji, ali na ovaj način dao je još više uz batat, ukusnu i zdravu biljku koja opasno konkurira čuvenom međimurskom krumpiru.
Ovo nadasve zanimljivo jelo pratio je neobičan izbor vina. Diskretno aromatični, polusuhi Muškat Ottonel 2019, inače vrlo rijedak u hrvatskom vinarstvu, obično bi se pio uz laganije salate i deserte. No, svojom puninom i niskim alkoholom (10%) sasvim se dobro uklopio uz ovu deliciju Castellumove kuhinje.
Oni koji više vole ‘klasični’ Muškat žuti, poput onog iz berbe 2020, došli su na svoje uz Međimursku gibanicu bez koje je nezamisliv svaki ozbiljniji gastronomski finiš na sjeverozapadu Hrvatske.
Projekt su podržali mediji ali i Rudi Grula, predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije.

Pripremio: Tomislav Radić
Foto: Nikola Zoko