ODRŽAN 8. PINK DAY
Na natkrivenoj otvorenoj terasi novozagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti( MSU) održan je 8. Pink Day - Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.
Nastupilo je pedeset vinara s više od 100 etiketa ružičastih vina. Dio Festivala Green in Pink ugostio je desetak hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Na festivalu je u suradnji s Miva Galerijom vina, organiziran Masterclass - Svijet ružičastih šampanjaca grupacije Moët Hennessy powered by Premium Visa. Prezenter je bio ambasador brenda Ted Lelakas.Održane su i radionice: Ružičasta Austrija, powered by Austrian Wine koja je organizirana uz pomoć Ureda Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije, a bila posvećena austrijskim roséima, te radionici ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Istra: kraljica maslinovog ulja powered by Catering Lisak, pod vodstvom poznatog istarskog maslinarskog eksperta Edija Družetića.
Pink Day je po prvi puta imao i zemlju partnera – Republiku Austriju – te se svečanom otvorenju pridružio i austrijski veleposlanik, Njegova Ekselencija Josef Markus Wuketich u društvu konzula Gerharda Götza i direktorice EBRD-a Hrvatska, Victoria Zinchuk a festival je službeno otvorio predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Joško Klisović.
Ove godine na Pink Day-u je organizirana i prodaja vina, s obzirom da su vinarima prošla i ova godina bile izuzetno teške, a svaki vinar je od festivala dobio ružičaste vrećice sa znakon Pink Daya, za prodaju svoga vina. Također, Pink Day je nastavio i s nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu, ružičaste Jimmy Choo cipele, osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijeljene su četiri nagrade. Glavna nagrada, ponovno ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey - vrijedan tisuću dolara osvojila je Enosophia iz Feričanaca, dok su ostale tri nagrade bile jednakopravne. Umjetničko djelo „DESIDERIO N°1 ART MUST BE TASTED“ austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day, otišlo je vinariji Kutjevo, kolekciju Priveé kozmetike Nikel, hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić dobila je uljara Buršić, a posebni zatvarač za boce Coravin u vrijednosti 300 eura, osvojila je vinarija Belje.
U okviru mini projekta „Drink Pink“ koji je nezavisno od Pink Daya zamišljen u sklopu koncepta iVino, osnivača novinara Ane Rogač i Ive Kozarčanin stručni ocjenjivački žiri je ocijenio najbolja ružičasta vina Po njihovom sudu su dva najbolja mirna roséa, oba s osvojenih 87 bodova, Trs Franka 2020.iz Iloka i Poletti Rosella 2020. iz Višnjana, a Kurtalj Brut Rosé je najbolji pjenušac.
Svi posjetitelji uz ulaznicu su na dar dobili ružičaste naočale – da bi nakon dugog pandemijskog razdoblja svijet pokušali pogledati na vedriji i optimističniji način, a hladovinu u ovim vrućim danima našli su u WOW kutku powered by Kraš gdje su se opustili u udobnom namještaju Meblo Kare - uz fine čokolade.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić