Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Godina za pamćenje


Godina 2020. ostat će zabilježena po zdravom i slatkom grožđu. Izuzetak su samo oni čije su vinograde napali tuča i mraz. Kao i svaka vinogradarska godina i 2020. imala je svoje izazove s obzirom na vremenske prilike ali nije bilo stresnih situacija poput onih u prošloj vegetacijskoj godini.
U vinogradima na položajima Vukovo i Principovac, te ostalim vinogradarskim položajima Iločkih podruma d.d., zaštita vinove loze obavljena je u vremenskim okvirima preporučenima za tu djelatnost. Fenofaza šarka počela je sredinom srpnja i odvijala se u stabilnim vremenskim prilikama kao i u vrijeme dozrijevanja tako da je grožđe dočekalo berbu zdravo i odlične kvalitete.
Ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Vina Belje počela je u prvom tjednu rujna, što je optimalan početak berbe u Baranji. Velike količine kiše i vremenske neprilike koje na području Baranje nisu uobičajene za kolovoz zahvatile su samo manji dio vinograda pa je glavnina grožđa od kojeg je 80% graševina, na 564 hektara sačuvana u izvrsnom stanju.

U Dolini kardinala berba je bila kod Barundića u vinogradu Gorice na 200 metara nadmorske visine iznad mjesta Hrženik nedaleko od Krašića. Mara i Josip Barundić iz mjesta Brezarić kod Krašića na vinskoj sceni su desetak godina. Do 2018. godine za proizvodnju vina koristilo se grožđe iz tog vinograda koje su miješali s grožđem s drugih svojih parcela, a na inicijativu Ivana Dropuljića, direktora Zagreb Vino.coma te novinara i vinskih pisaca Ive Kozarčanina i Željka Suhadolnika, prije dvije godine odvojeno je 400 trsova vinove loze sorata koje su tradicijski sađene na područja Plešivice,a to su lipovina, štajerska belina, graševina, kraljevina, muškati bijeli i žuti, plavec žuti te plemenka za proizvodnju pjenušavog vina klasičnom šampanjskom metodom s dužim odležavanjem na kvascu u butelji (najmanje tri godine, a možda i koju godinu duže!). Sredinom rujna ove godine u tom vinogradu bralo se grožđe za taj pjenušac.


Uživat će se u vinu berbe 2020.

Pripremio: Tomislav Radić