Godina za pamćenje


Godina 2020. ostat će zabilježena po zdravom i slatkom grožđu. Izuzetak su samo oni čije su vinograde napali tuča i mraz. Kao i svaka vinogradarska godina i 2020. imala je svoje izazove s obzirom na vremenske prilike ali nije bilo stresnih situacija poput onih u prošloj vegetacijskoj godini.
U vinogradima na položajima Vukovo i Principovac, te ostalim vinogradarskim položajima Iločkih podruma d.d., zaštita vinove loze obavljena je u vremenskim okvirima preporučenima za tu djelatnost. Fenofaza šarka počela je sredinom srpnja i odvijala se u stabilnim vremenskim prilikama kao i u vrijeme dozrijevanja tako da je grožđe dočekalo berbu zdravo i odlične kvalitete.
Ovogodišnja berba grožđa u vinogradima Vina Belje počela je u prvom tjednu rujna, što je optimalan početak berbe u Baranji. Velike količine kiše i vremenske neprilike koje na području Baranje nisu uobičajene za kolovoz zahvatile su samo manji dio vinograda pa je glavnina grožđa od kojeg je 80% graševina, na 564 hektara sačuvana u izvrsnom stanju.

U Dolini kardinala berba je bila kod Barundića u vinogradu Gorice na 200 metara nadmorske visine iznad mjesta Hrženik nedaleko od Krašića. Mara i Josip Barundić iz mjesta Brezarić kod Krašića na vinskoj sceni su desetak godina. Do 2018. godine za proizvodnju vina koristilo se grožđe iz tog vinograda koje su miješali s grožđem s drugih svojih parcela, a na inicijativu Ivana Dropuljića, direktora Zagreb Vino.coma te novinara i vinskih pisaca Ive Kozarčanina i Željka Suhadolnika, prije dvije godine odvojeno je 400 trsova vinove loze sorata koje su tradicijski sađene na područja Plešivice,a to su lipovina, štajerska belina, graševina, kraljevina, muškati bijeli i žuti, plavec žuti te plemenka za proizvodnju pjenušavog vina klasičnom šampanjskom metodom s dužim odležavanjem na kvascu u butelji (najmanje tri godine, a možda i koju godinu duže!). Sredinom rujna ove godine u tom vinogradu bralo se grožđe za taj pjenušac.


Uživat će se u vinu berbe 2020.

Pripremio: Tomislav Radić