Pjenušavi Zagorci na Vuglecu


Na Vuglec bregu kod Borisa Vugleca, u zatišju između dvaju napada korone, dakle nedavno, pjenušavo vino teklo je " potocima". Na Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu došlo je više stotina vinoljubaca koji su se razmili po Vuglecovom etno selu koje uz restoran ima desetak zagorskih kuća koje izvana djeluju kao seoske a unutrašnjost je luksuzno uređena. Od Krapinskih toplica udaljen četiri kilometra Vuglec brijeg već godinama privlači goste zbog domaće hrane i vina iz vuglecove vinarije. Došle su mnoge obitelji pa su djeca mogla jahati na poniju a mogli su se koristiti i tereni za tenis i male sportove. Na prostranoj lijepo održavanoj livadi s pogledom na brežuljkasti vinogradski krajolik bile su postavljane ležaljke koje su livadu pretvorile u zagorsko brdsko sunčalište,
Pili su se pjenušci zagorskih vinara Borisa Vugleca, Borisa Drenškog Bodrena, Hrvoja Petrača i Tomislava Bolfana. Uz mjehuriće, jagode i trešnje doručak su pripremili restoran Vuglec breg , mljekara Veronika i mesnica Vugrinec. Jele su se salame, kobasice, tvrdo kuhana jaja, razni sirevi, kuhana šunka i bakini kolači i još mnogo toga.
Uz pjenušava vina, koja su se točila na početku događanja uz zagorski doručak, na programu je bio »En primeur zagorskih vina“ - premijera jednog novog vina ili nove berbe (posebnog vina po izboru pojedine vinarije). U ovome dijelu programa domaćin Boris Vuglec predstavio je novo vino “Zagorski bregi” - mješavinu tradicijskih zagorskih sorti (graševina, kraljevina, zeleni.silvanac i belina).
Tomislav Bolfan je premijerno točio svoj macerirani Sivi pinot orange (2017), Petrač novu Karizmu (2017), a Bodren je ponudio nekoliko svojih slatkih predikatnih vina.
Nakon nedavnog vikend-piknika u trsju kod obitelji Kos-Jurišić kod Nespeša u Svetom Ivanu Zelini , Pjenušavi doručak kod Vugleca osmislila je promotorica vina Marija Vukelić.
Pripremio: Tomislav Radić
snimke: Marko Čolić