Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vinski razgovori na Vinskom Vrhu
U vinariji Bolfan Vinski Vrh, na imanju koje je 40-ak minuta udaljeno od Zagreba, za ljubitelje vinskih priča i druženja , usred vinograda, na zemlji na kojoj se tisućama godina uzgaja vinova loza, održani su 22. "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom"
Osim ekoloških Bolfan vina okrunjenih brojnim medaljama i vinskog podruma u kojem ta vina nastaju, imanje ima i restoran i pet rustikalno uređenih soba, savršenih za one koji se žele buditi uz ptičji pjev u netaknutoj prirodi.
U restoranu se uz Bolfan vina poslužuje domaća hrana " Nudimo samo jela za koja namirnice nabavljamo od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača u krugu od 20 kilometara.", ističe vlasnik vinarije i imanja, Tomislav Bolfan.
Ekološka vina mogu se podijeliti u dvije skupine. Mlada razigrana vina, stvorena su za svakodnevno pijenje. Laganih su alkohola, izražene sortnosti i svježine. Kušalo se : Bolfan Riesling 2019, Bolfan G 2018 (graševinu), Bolfan Chardonnay 2017, Bolfan Sauvignon 2019 i Bolfan Muškat žuti 2017.
Druga skupina su ozbiljna vina, kao što je PRIMUS Pinot Noir 2017. Kušan je i PRIMUS Aromano 2016, puno, mineralno i aromatično orange vino od maceriranog pinota sivog s vlastitim prirodnim kvascima, odležavan na finim talozima (sur lie metoda) u velikim drvenim bačvama.
Vino koje je ostavilo najbolji dojam je orange traminac maceriran 25 dana, tri godine odležavan u bačvi od 500 L bez dodatka sumpora, a uskoro bi trebao izaći na tržište.
"Krenuli smo s biodinamičkom proizvodnjom vina i držali se Steinerovih naputaka, međutim pokazalo da se takav način proizvodnje treba prilagoditi svakoj vinariji i svakom vinu i nismo bili sasvim zadovoljni s rezultatima takvog pristupa. Zato smo izašli iz sustava biodinamike i radimo ekološka vina, no u skladu s prirodom i njenim zakonima, bez umjetnih gnojiva i bez upotrebe herbicida i pesticida. S obzirom na klimatske promjene i sve što se događa oko nas, budućnost svoje vinarije vidim u crnim vinima, tako da će ona biti sigurno pola proizvodnje, ako ne i više. Nedavno smo posadili novih 2,5 ha crnog pinota." rekao je Tomislav Bolfan
"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima koje su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić