Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Sokač predstavio svoja vina u Zagrebu


Ivan Sokač iz Strmca kod Stubičkih Toplica mali je proizvođač vina, s ukupno 8000 loza, sa sedam sorata, te s godišnjom proizvodnjom od 12.000 litara. Glavni vinogradi nalaze se na poziciji Rebar, gdje su i klet te manja kušaonica, a Sokačevo trsje je i na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Sokač je predstavio svoja vina na tribini u prostorijama HKD Napredak u središtu Zagreba u čemu mu je pomogao sommellier Tomislav Jakopović.
Kao i mnogim drugima koji su ušli u svijet vina i Sokaču to nije glavno zanimanje.
On je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron pa zato u vinogradu i podrumu ne čini ništa sam . Savjetnik mu je enolog Krešimir Hren iz konzultantske kuće Enoexpert u kojoj je i enolog Miodrag Hruškar. Zahvaljujući toj suradnji postigao je vrhunsku kvalitetu vina. Prinos po trsu je do 1,5 kg, berba je ručna , maceracije bijelih sorata je i do osam sati u preši a vinu daje dovoljno vremena da dozori prije nego što će ga pustiti na tržište.
Kušalo se deset vina i sva su dobro ocenjena od 15 odabranih "vinskih" novinarki i novinara. Počelo se s graševinom iz 2017. slijedila su dva rajnska rizlinga 2015. i 2017., pa sauvignoni 2019. i 2017. sa po 14% alkohola tako usklađenog da alkohol ne prevladava, ponuđena su i dva muškata žuta iz 2019. I 2017. i mješavina, Cuveea od zweigelta, frankovke cabernet sauvignona i merlota. Ipak za većinu najbolja ocjena pripala je izboru bobica graševine iz 2017. Na prijedlog doajena novinarstva o vinu Željka Suhadolnika kušalo se i graševinu iz 2016. inače šampiona na GASTU u Splitu 2018. sa 89 osvojenih bodova Osim šampionske titule u Splitu, Sokačeva vina dobila su više od stotinu priznanja počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva, do dvije najnovije zlatne medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na međunarodnom festivalu sa stotinu vinara i 500 uzoraka u Gornjoj Radgoni.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimio: Marko Čolić