Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kutjevo svjetska prijestoljnica graševine
Poznata i priznata je kutjevačka graševina. Korona i potres usporili su graševinske užite u Zagrebu. Zatvoriše se kafići i restorani, zaustavljena su sva pa i vinska druženja Prodaja je pala gotovo na nulu i tako dva i pol mjeseca. No nisu se svi predali. Čim se" koronarna" situacija počela smirivati Gojko Soldo je sa svojim nasljednikom sinom Mirkom studentom agronomije, pohitao u Zagreb da predstavi svoja vina .
U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u središtu Zagreba okupilo se birano društvo,”vinske” novinarke I novinari. Petnaest odabranih novinara držali su razmak od 1,5 metra i dok nisu došli prvi gutljaji imali su maske na licu. Sommelier Tomislav Jakopović predstavljao je vina. Početak graševina berba 2019. godina, pa graševina 2018. Graševina je sa 16000 trsova i kod Solde kao i kod svih vinara iz Kutjevačkog vinogorja dominantna sorta. Kušalo se i chardonnay, manzoni , sauvignon blanc, rose, traminac mirisni, cuvee crni i merlot.
Gojko Soldo je od onih vinara koji ne ostavlja vina za godinu , dvije ili tri unaprijed i najveći dio proda tijekom godine što kada se radi o Cuveeu i merlotu nije dobro jer ta vina imaju potencijal i trebala bi odležati godinu dvije prije puštanja u promet.
Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici i dalje od Požege i Kutjeva,ali i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji i male količine izvozi u Njemačku i u Švicarsku.
Zaključak nakon kušanja bio je da je cijena po kojoj se prodaju ta vina, 30 do 40 kuna, preniska. "Vi ne znate što znači prodavati vina u Slavoniji. Tamo su niske cijene konstanta."- rekao je Soldo
Soldo ima i rizvanac,zwegelt, pinot noir, frankovku i gamay te misna vina.Mirisni traminac bio je šampion Oriovite u Oriovcu 2015. i u Kutjevu 2016. Zlatnu medalju za graševinu Soldo je dobio u Kutjevu 2018. sa ocjenom 85 bodova.
Soldo je završio srednju školu za voćare i vinogradare u Požegi. Profesionalno se vinarstvom počeo baviti 2011.godine. U početku obitelj Soldo prodavala je grožde i mošt ali su se odmah odlučili i za vlastito vino. Tih godina je obiteljske vinograde od 1.5 hektara odlučio povećati tako da danas ima 7 hektara vinograda.
Gojko Soldo i Branko Jakobović vetovski su vinari a Vetovo je smješteno podno planina Papuka i Krndije u Požesko slavonskoj županiji i pripada gradu Kutjevu. a dr Branko Mihalj stomatolog i vinar iz Kutjeva kaže: "Kutjevo je svjetska prijestoljnica graševine" Dokazali su to Ivan Enjingi, Vlado Krauthaker, Dr Branko Mihalj, Antun Ađić , Galić, Kutjevo d.d.i još tridesetak vinarija i vinara jedan bolji od drugoga. U Kutjevu se toči izvrsna graševina a među tim odličnim graševinama su i vina Gojka Solde.