Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Gašpar u Zagrebu


Prije Korone u restoranu Mare Monti u Zagrebu predstavljena je vinarija Gašpar.U nazočnosti dvadesetak novinara i ljudi iz vinske struke i poslovanja o svojim vinima je nadahnuto govorio Dario Gašpar. Objasnio je način obrade u vinogradima posebice zimska plavljenja najvećeg vrgorskog vinogradarskog polja Jezero ,
Vinarija Gašpar trenutno ima što u novim a manjim dijelom i u starim vinogradima 15000 trsova od kojih je najviše zlatarice koju količinom i kvalitetom brendiraju kao prvo kućno vino. U vinariji su i plavka i trnka (koji tek ove godine dolazi u pravi rod) te manje količine svjetskih crnih sorti cabernet sauvignona i merlota te još manje starih loza iz ovoga kraja poput medne. Smatra se da vrgorsko vinogorje ima više od 12 milijuna trsova što ga čini najvećim odnosno najbrojnijim u Hrvatskoj.
Gašpar želi napraviti vinariju u kojoj će puniti maksimalno 25000 do trideset tisuća litara vina u butelje koje bi sve bile vrhunske. Posebno je naglasio uporni dugogodišnji rad na revitalizaciji gotovo izumrle sorte zlatarice koja sada postaje prvo vino kuće a prate ga i drugi vinari iz ovoga kraja. Za plavku je rekao da je oduševljen njezinom kvalitetom za razliku od mnogih koji je smatraju drugorazrednom sortom. Na trsu ostavlja prinos od kile do kile i pol što znači da u zelenoj berbi baca najveći dio grožđa. Njihova vina su tražena i spomenuo je neka od vrhunskih restorana koji zlataricu kupljenu „ na pragu“ po 100 kuna prodaju od 250 do 650 kuna! Zlatarica je iznimno zahtjevna sorta, podložna bolestima te svim vremenskim neprilikama i zato su je mnogi polako napuštali jer zahtjeva mnogo truda –rekao je Dario Gašpar. Kazao je da se protiv suše ne bore navodnjavanjem nego otkopavanjem trsova svake treće godine čime se korijen loze usmjerava u dubinu uz frezanje i okopavanje bez upotrebe herbicida. U zimskom razdoblju svake godine, vinogradi su pod vodom tako da se plovi iznad trsova i lovi ribu. Sigurno je da tako natopljenoj zemlji treba puno vremena da se isuši tako da im nedostatak vlage u vinogradu nije problem za razliku od drugih dijelova Dalmacije i kontinenta.
Kušalo se zlataricu 2019., zlataricu 2018. plavku 2018. i 2017. Na kraju se pilo crni cuvee (cabernet sauvignon, merlot, plavka) iz 2017.te najbolje Gašparovo vino Vergolas(cabernet sauvignon i merlot) iz 2016.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimio: Marko Čolić