Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zvijezde vinskog turizma

Udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pokrenula je projekt G.E.T. Stars - Zvijezde vinskog turizma.

Prve pločica s G.E.T. Stars oznakama dodjeljene su vinarima moslavačkog vinogorja. Projekt su podržali Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Sisačko-moslavačka županija. Domaćin prigodne svečanosti bila je vinarija Trdenić. Predsjednik Udruge G.E.T. Tomislav Stiplošek objasnio je zašto je moslavačko vinogorje odabrano za predaju prvih priznanja.

"To je regija koja je u vinskom turizmu najviše napredovala u poslijedne vrijeme. Vrijedni Moslavci napravili su klonsku selekciju autohtone sorte Škrlet, dobili sadni materijal kakav su željeli i tražili, a onda su od sorte škrlet napravili vrlo dobro autohtono vino. Kako su u njihovoj udruzi uglavnom mladi vinari brzo su shvatili da je vinskih turizam jedna od ključnih djelatnosti u budućnosti vinarstva. podigli su visoko kvalitetu svojih prezentacija, uredili kušaone te nastoje gostima pružiti lijep vinski doživljaj.

Krenuli su i korak dalje. Primjerice: Voštinić gradi bazene, kod Kezelea možete jahati, a Trdenić ima punionicu za električne automobile." , istaknuo je Stiplošek.

Ovom prilikom, pločicu G.E.T. Recommendation primio je Sven Đozo iz podruma Ilovčak; pločica s oznakom "one G.E.T Star" (jedna Zvjezdica) dodijeljena je vinarijama Mikša i Miklaužić; pločica s
oznakom "two G.E.T. Stars" (dvije Zvjezdice) dodijeljena je vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić; pločica s oznakom "three G.E.T. Stars" (tri Zvjezdice) dodijeljena je gospodarstvu Kezele.
Uz Preporuku, jednu, dvije ili tri Zvjezdice, u G.E.T. Stars sustavu oznaka postoji i Excellence G.E.T. Star (Zvijezda izvrsnosti), za vinarije koje svoju prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju
nezaboravan doživljaj.

Ocjenjivanje je prema pravilniku čiji kriteriji služe kao smjernice prema kojima žiri, uz zaključke više stručnih kontrolora iz područja turizma, etnografije i urbanizma, donosi konačnu ocjenu. "Međutim, nakon što je vinarija zaprimila oznaku, kontrola ne prestaje pa se dobivene oznake mogu potvrditi ili unaprijediti, ali i izgubiti. Tako ćemo osigurati da G.E.T. STARS oznake budu jamstvo za kvalitetu usluge u vinarijama.", objašnjava Tomislav Stiplošek i dodaje: "Ono što je Michelin za restorane, to će G.E.T. STARS postati za vinarije u vinskom turizmu."

Sve vinarije bit će uvrštene u višejezičan online vodič, u katalog s pretragama prema ključnim riječima i G.E.T. Stars oznakama. Uz takav vodič i druge komunikacijske kanale, G.E.T. Stars oznake dobivaju svoju praktičnu primjenu. One moraju biti poznate i vidljive široj publici koja će putem njih vrlo lako zaključiti o kakvoj vinariji se radi i što mogu tamo očekivati. U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama. Zato je izuzetno važna inicijativa o zaštiti sorte škrlet koju je, unutar Udruge Škrlet pokrenulo osam moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

Škrlet bijeli autohtona je sorta Moslavine i u puno manjem obimu zastupljena je u Pokuplju. Daje nježna ljetna vina, cvjetnih i voćnih aroma, ugodne svježine i niskih alkohola, koja se sljubljuju s laganim jelima. U novije vrijeme od ove sorte se proizvode vrhunska vina pa čak i pjenušci, odležana i macerirana, vina, što govori o visokoj razini tehnologije u podrumima i educiranosti, ne samo
proizvođača, nego i potrošača koji pred vinare postavljaju visoke zahtjeve.

Tomislav Trdenić, predsjednik Udruge Škrlet, predstavio je pokrenutu inicijativu: "Kako bi se što bolje promoviralo vino Škrlet i regionalna prepoznatljivost Moslavine kao domovine škrleta, osnovali smo prvu i jedinu vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj P.O. Škrlet, koja pokreće vlastitu proizvodnju priznatu od Ministarstva poljoprivrede. Ove godine smo osmislili novi proizvod Škrlet u limitiranoj seriji iz vinograda svih vinara iza jedne etikete. To je vino u kojem će se prepoznati trud, rad i kreativnost svih vinara Moslavine i koji će vinoljupcima dočarati karakterističnost terroira moslavačkog vinogorja."

G.E.T. Udruga za kulturu stola osnovana je radi unapređenja, razvitka, promicanja i očuvanja tradicijskih vrijednosti hrvatske enološke, gastronomske, kulturne i turističke baštine, posebno tradicijskih obrta i običaja, na području Republike Hrvatske i izvan nje. Uvjereni kako je vinski turizam djelatnost koja će donijeti prosperitet vinarima i njihovim zajednicama te vođeni tom idejom, 2013. godine osnovan je Centar za razvoj vinskog turizma. Projekt "Zvijezde vinskog turizma" sastoji se od nagrade Bijeli grozd i G.E.T. Stars označavanja vinarija i online vodiča.