Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vina Laguna u vrhu svijeta vina

Na 3. "Vinskim razgovorima" koje je u zagrebačkom Procaffe- u vodio novinar i predsjednik Udruge za kulturu stola G.E.T., predstavljena su Vina Laguna premium kvalitete, od kojih su neka tek došla na tržište a neka još čekaju svoj trenutak. Vina Laguna na 11 lokacija u Istri imaju vinograde na 600 hektara.

Za uvod se kušalo Pjenušac, Brut Vintage 2015. sa 12,5% alkohola. Grožđe je brano iz vinograda s položaja Devići, Starići i Funtana. Svi vinogradi nalaze se na zemlji crvenici, od 20 do 60mnv.
Malvazija Istarska pobrana je ručno potkraj kolovoza, 7 dana prije rokova za svježe bijelo vino, dok je Pinot Bijeli pobran u isto vrijeme, u punoj zrelosti selekcijom grozdova. Bazno vino dobiveno je
od Malvazije 60% i Pinota Bijelog 40%. Dozrijevanje je bilo u spremnicima od inoxa na finom talogu kvasaca 8 mjeseci, nakon refermentacije i 10 mjeseci na talogu kvasaca u boci prije
degoržiranja. Napunjeno je 5500 boca.

S najboljih položaja dolazi Castell Blanc 2017. s 13% alkohola, u kojem su Chardonnay 40%, Viognier 40%, Malvazija 10% i Pinot Bijeli 10%. Ručna berba bila je potkraj rujna a nakon nje prešanje bobica uz inertizaciju sustava za preradu dušikom i hlađenje suhim ledom CO2, a zatim kontrolirana hladna fermentacija u inoxu za Chardonnay, Malvaziju i Pinot Bijeli, dok je Viognier fermentirao u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta. Nakon fermentacije vina su spojena i odležavala 8 mjeseci u inox cisterni na vlastitim kvascima. Napunjeno je 2300 butelja.

Grožđe za suho bijelo vino Malvazija sa 13,0% alkohola, brano je ručno početkom rujna, 2012. godina. Smješteno je u inox vinifikator, gdje se nastavila spontana fermentacija na prirodnoj temperaturi, kao da se radi o crnom grožđu. Nakon petnajestak dana i završene alkoholne fermentacije vinifikator je nadopunjen dijelom mladog vina i nastavila se maceracija koja je trajala 210 dana. Za vrijeme duge maceracije bobice i kožice su se prirodno spustile na dno vinifikatora, pa je vino pretočeno bez prešanja.

Nastavak dozrijevanja bio je na finom talogu kvasaca 8 mjeseci u velikim bačvama od 1000L od akacije. Nakon još 8 mjeseci sljubljivanja i prirodne stabilizacije u inoxu, vino je bez filtracija punjeno u 0,75L boce s plutenim zatvaračem. Do tada se vino razvijalo 23 mjeseca potpuno bez dodatka sulfita, a tek uz punjenje je dodana mala doza, da bi mu se omogućilo dugotrajno dozrijevanje i nastavak razvoja u boci.

Desertno slatko bijelo vino Malvazija kasna berba 2016. stigla je iz vinograda Devići gdje je topla, skeletna i ocjedita crvenica pa je to jedan od najboljih položaja za vrhunsku Malvaziju koji donosi
najviše koncentracije šećera i najranije dozrijevanje. Iz berbe 2016. proizvedeno je 2.600 boca od 0,375L. Kušalo se i suho crno vino, Riserva LV 2013. 14% alkohola, s položaja Devići, sadnja 2005.-2006. godine, visina 90-110 m/nm i brežuljkasti teren. Tlo je kamenito. Položaj je osunčan tijekom dana, ali i sa stalnim strujanjem svježeg zraka s viših položaja. Vino je strukturino : 81% Merlot, 9% Malvazija 10% Teran.

I za kraje prezentacije poslužena je Malvazija kasna berba 2016. 14,5 alkohola, desertno vrhunsko slatko bijelo vino.Grožđe je brano ručno u kašetice uz odvajanje peteljki bez oštećivanja bobica, prešanje prosušenih, djelomično botritiziranih bobica, uz inertizaciju sustava dušikom i suhim ledom, hladna sedimentacija 12 sati. Kontrolirana polagana fermentacija gustog slatkog mošta 2 mjeseca s prirodnim zaustavljanjem fermentacije a zatim nastavak odležavanja na finom talogu kvasaca 6 mjeseci u novim barrique bačvama od francuskog hrasta. Iz berbe 2016. ukupno je proizvedeno 2.600 boca od 0,375L.

Posjetitelji na "vinskim razgovorima" upoznali su "neko drugo lice" Vina Laguna. Čak i većini vinskih novinara, prisutnih na degustaciji, taj dio njihove produkcije bio je nepoznat. Tomislav Stiplošek rekao je : "Ta su vina, svako za sebe, kao mala umjetnička djela i traže nekog tko će ih razumjeti i uživati u njima kao što se uživa u slikarskim remek djelima. Trebalo ih je predstaviti javnosti i pokazati svijetu da Vina Laguna imaju i takva vina iz najviših kategorija."

Na prezentaciji Stiplošekovi gosti su bili Mia Vukdragović, voditeljica marketinga i Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje.