Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Sirutka ključna komponenta novog sredstva protiv mamurluka?

Znanstvenici su osmislili sredstvo koje bi moglo biti najbolji lijek za mamurluk. Napravljen je od sirutke, nanočestica zlata i šećera, piše sciencealert

Eksperimenti na miševima 

Iako je istraživanje u ranoj fazi, početni testovi na miševima sugeriraju obećavajuće sredstvo za detoksikaciju organizma nakon pretjerane konzumacije alkoholnih pića. Kod njih su razinu alkohola u krvi smanjili za 40 posto unutar pola sata. 

Gel funkcionira tako da preusmjerava metabolizam alkohola od jetre prema probavnom traktu, a pritom ne stvara štetni produkt acetaldehid, nego manje octenu kiselinu, pojasnio je Raffaele Mezzenga, sa švicarskog Saveznog instituta za tehnologiju u Zürichu. 

Zdrava sirutka 

Mamurluk je rezultat više faktora - dehidracije, elektrolitske neravnoteže i nakupljanja toksičnih tvari u tijelu.

Sirutka je i inače "narodni lijek" kod ovih problema. Bogata je proteinima koji podržavaju metabolizam, a sadrži važne minerale poput kalcija, magnezija i fosfora, koji pomažu u vraćanju ravnoteže elektrolita. Pored toga, sadrži probiotike, zaslužne za dobro funkcioniranje probavnog sustava.  

Pa dok novo sredstvo ne izađe na tržište, preostaju nam, uz običnu sirutku i dobri stari rasol, voda s limunom, jogurt ili pak - odgovorno pijenje.

Foto: Shutterstock/Oleksandr Yakoniuk