Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

U trezoru "sudnjeg dana" nikad više sjemena - po prvi puta deponirano iz BiH

Trezor sa sjemenjem biljnih kultura koje se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji diljem svijeta, nalazi se na Arktiku, u Svalbardu. Ondje su u utorak, 27. 2. deponirane nove pošiljke iz čak 23 banke sjemena. Među njima su po prvi puta one iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije. Riječ je o sjemenu graha, ječma, kikirikija, kukuruza, riže, prosa, sirka i drugih vrsta usjeva. 

Svalbard Global Seed Vault je trezor sjemenskog materijala izgrađen 2008. na obronku arktičke planine na otoku Spitsbergen, na pola puta između kopnene Norveške i Sjevernog pola. Namjena mu je čuvanje sjemena iz cijelog svijeta od rata, bolesti i drugih katastrofa. Imao je ključnu ulogu od 2015. do 2019. u obnavljanju zbirki sjemena oštećenih tijekom rata u Siriji.

"Očuvanje genetičke raznolikosti u ovoj arktičkoj utvrdi osigurava prilagodbu i otpornost biljnih kultura i jamči prehrambenu sigurnost za buduće generacije", rekao je izvršni direktor Crop Trusta Stefan Schmitz, neprofitne organizacije koja upravlja objektom zajedno s norveškim vlastima.

U Svalbardu se sada nalazi sjeme iz 111 banki sjemenja, odnosno 77 zemalja svijeta. Komore u kojima se čuva na -18°C otvaraju se samo tri puta godišnje kako bi se smanjilo njegovo izlaganje vanjskim uvjetima. 

Foto: Depositphotos/ImageSource