Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Napetost raste, oklopna vozila štite tržnicu, EU nudi dva rješenja?

Još ih je više na ulicama. Napetost između prosvjednika i policije u Francuskoj raste. Tamošnja je vlada u srijedu poslala oklopna vozila da zaštite veleprodajnu tržnicu hrane Rungis u Parizu gdje je uhićeno 79 osoba, piše Reuters. Farmeri su blokirali ceste i u Belgiji, a traktorima došli i u središte Bruxellesa.

Prosvjedima su se pridružili i španjolski i talijanski poljoprivrednici, a na ulicama su i dalje u Njemačkoj. Svi oni traže ublažavanje ekoloških pravila, zaštitu od rastućih troškova i jeftinog uvoza. 

Uoči summita čelnika EU koji je zakazan za četvrtak, Europska komisija dala je prijedlog za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i ublažavanje nekih eko propisa. 

Prva mjera se odnosi na najosjetljivije proizvode uvezene iz Ukrajine, meso peradi, jaja i šećer na koje bi se uvele carine ako uvoz premaši prosječne razine iz 2022. i 2023. godine. Njezino uvođenje će morati odobriti vlade država članica EU te Europski parlament. 

Komisija je također predložila odgodu regulative koja je od poljoprivrednika zahtijevala da zbog očuvanja bioraznolikosti i obnove tla, 4% obradive zemlje ostave na ugaru, ako žele ostvariti pravo na subvencije EU-a.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič opisao je tu odluku kao pružanje pomoći poljoprivrednom sektoru u izazovnim vremenima.
Foto: FB/FNSEA