Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Produžena je jednogodišnja suspenzija uvoznih carina EU-a na ukrajinski izvoz kako bi se podržalo gospodarstvo te zemlje, odlučio je Odbor za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta.

Suspenzija carina odnosi se na voće i povrće koje podliježe sustavu ulaznih cijena te poljoprivredne proizvode i prerađevine poljoprivrednih proizvoda koji podliježu carinskim kvotama. Industrijski proizvodi podliježu nultim carinama od 1. siječnja 2023. prema Sporazumu o pridruživanju EU-a i Ukrajine, tako da nisu uključeni u novi prijedlog.

Nacrt izvješća odbora usvojen je s 27 glasova, 1 protiv i 7 suzdržanih.

"Snažno podržavam obnavljanje mjera liberalizacije trgovine koje trenutno pomažu osigurati ukrajinski kontinuitet i stabilnost trgovine usred brutalnog rata kojega je izazvala Rusija. Ove su mjere ključne za jačanje njezine otpornosti i u sadašnjosti i s pogledom u budućnost, dok radimo na unapređenju postupne integracije u unutarnje tržište EU-a. Naša je solidarnost dosljedna, transparentna i čvrsta kao stijena, što je dodatno ojačano statusom kandidata Ukrajine za članstvo u EU. Njezina budućnost je u Europskoj uniji", rekla je Sandra Kalniete, stalna izvjestiteljica za Ukrajinu u EP-u.

Foto: Depositphotos/elena_larina