Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Sada im je dobro i deformirano voće i povrće

Dva lanca supermarketa u Ujedinjenom Kraljevstvu na svojim će policama izložiti voće i povrće čiji je izgled daleko od savršenog, a kako bi pomogli poljoprivrednicima pogođenima sušom nakon toplinskog vala. 

Do sada takvi plodovi nisu bili prihvatljivi

Zato su Lidl GB i Waitrose odlučili ublažiti smjernice za veličinu i oblik voća i povrća pogođenog sušom. Ova mjera pridonijet će i borbi protiv bacanja hrane.

Kvalitetno bez obzira na izgled 

"Iako usjev koji izađe može izgledati malo drugačije od onoga na što smo navikli, ono je i dalje kvalitetno", rekao je izvršni direktor Lidl GB Ryan McDonnell u izjavi za Reuters

Veliki dijelovi Engleske službeno su u suši prvi put od 2018. nakon najsušnijeg ljeta u posljednjih 50 godina, što je prisililo vodovodne tvrtke da ograniče korištenje vode kako bi zaštitile opskrbu.

50 milijuna tona hrane se baca

Studija Sveučilišta u Edinburghu iz 2018. procijenila je da trećina voća i povrća diljem Europe nikada ne dospije na police supermarketa jer ne zadovoljavaju standarde izgleda, što rezultira više od 50 milijuna tona otpada od hrane svake godine.

Waitrose planiraju preusmjeriti milijune deformiranih mrkvi i drugog povrća u izradu vlastitih juha, gotovih jela i smoothieja. 

Foto: Depositphotos/ryzhov