Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti prirode

Povodom Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode, koji se obilježava još od 1972. godine, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF objavila je priručnik "Kako se pripremiti za boravak u prirodi". 

"Istraživanja pokazuju kako je učenje izvan učionice, koje je jedna od ključnih odrednica obrazovanja za zaštitu prirode, potiče unutrašnju motivaciju za učenje kod djece i mladih, što je ključni faktor koji doprinosi boljim akademskim postignućima i razvijanju samostalnosti. Kako bi boravak u prirodi bio opušten, a u isto vreme i fokusiran na određenu temu, važno je uložiti malo vremena i u njegovu pripremu. Dobra priprema nam daje osjećaj sigurnosti, opuštenosti i omogućuje da svoju pažnju usmjerimo prirodnom okruženju u kom se nalazimo, da ga istražujemo i upoznajemo", objašnjava koordinatorica za edukaciju u WWF Adria Jovana Dragić May.

Ovaj se dan obilježava 27. siječnja, kako bi se ukazalo na značaj obrazovanja koje omogućuje pojedincima istraživanje stanja prirode, identificiranje ekoloških problema i aktivno uključivanje u njihovo rješavanje. Obrazovanje o zaštiti prirode stvara ekološki osviještene i aktivne građane koji se zalažu za očuvanu i zdravu prirodu. To je jedan od razloga što je WWF Adria još 2016. godine počela provoditi edukaciju na temu zaštite prirode, kroz Akademiju za prirodu i stručne obuke s odgajateljima i nastavnicima, napominju u svom priopćenju.

Značaj obrazovanja na ovu važnu temu prepoznat je i na globalnom nivou, zbog čega je UNESCO odredio da ekološko obrazovanje mora biti osnovna komponenta nastavnih planova i programa do 2025. godine.