Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Unaprjeđenje sljedivosti proizvoda iz ribarstva važno za budućnost ribarstva i zdravlje mora

Europska unija ima najveće tržište proizvoda iz ribarstva uvozeći više od 60% konzumiranih proizvoda. Velik dio toga dolazi iz zemalja u razvoju, od kojih je za neke dobro poznato da se bore s problemima ilegalnog ribolova i prelova, a neke se već danas suočavaju sa štetnim učincima zagrijavanja oceana. Kako bi se spriječilo da proizvodi iz ilegalnih izvora dospiju na europsko i ostala tržišta, nužno je osigurati da se proizvodi iz neodrživih izvora ne prikrivaju i ne miješaju s onim održivim te na taj način završavaju u lancu opskrbe. Na globalnoj razini, proizvodi iz ribarstva pružaju sredstva za život čak 800 milijuna ljudi. Međutim, četvrtina svjetskog ulova ribe je nezakonita i održava crno tržište koje šteti ljudima i morskom okolišu, moglo se čuti na današnjem digitalnom događaju kojega su organizirali WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode i Zaklada za ekološku pravdu (Environmental Justice Foundation) te dionici međunarodnih lanaca opskrbe proizvodima iz ribarstva.

"Sljedivost je trenutno uistinu važna tema u središtu ribarstvene politike EU-a, ali nemamo podatke koji su nam potrebni da bismo osigurali sljedivost i transparentnost u cijelom lancu opskrbe. To moramo riješiti. Europska komisija predlaže da se podaci u ribarskom sektoru u potpunosti digitaliziraju, kao i da se proizvodi prate od mjesta ulova do mjesta prodaje", rekla je Francesca Arena, voditeljica Odjela ribarske kontrole i inspekcije u Glavnoj upravi za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije (DG MARE)

"Transparentnost mora biti integrirana u poslovne modele. Budućnost poslovanja treba osigurati brigu o prirodi i ljudima, a tek onda misliti na profit. Ne postoji druga opcija za one koji žele opstati na tržištu u narednim desetljećima, a temelj svega je transparentnost", istaknuo je Julius Palm, odgovoran za održivost i inovacije u tvrtci Followfish sa sjedištem u Njemačkoj, a čiji su proizvodi u potpunosti sljedivi.

"Tvrtke i donositelji odluka moraju hitno uspostaviti učinkovite digitalne sustave sljedivosti koji obuhvaćaju čitav opskrbni lanac - od ulova, preko iskrcavanja ulova i prerade pa sve do prodaje. Budućnost ribarstva i zdravlje naših mora ovisi o tome", naglasila je Katrin Vilhelm Poulsen, viša službenica za politiku proizvoda iz ribarstva u WWF-ovom uredu za europske politike.

EU trenutno preispituje svoja pravila o sljedivosti proizvoda iz ribarstva kao dio revizije svog sustava kontrole ribarstva. Ranije ovog mjeseca je Europski parlament izrazio svoje stajalište koje poziva na obavezni digitalni i usklađeni sustav kojim bi proizvodi iz ribarstva na europskom tržištu bili u potpunosti sljedivi. WWF i EJF pozivaju sve države članice EU-a da kroz svoje političke pozicije podrže prijedlog o digitalnom sustavu sljedivosti koji se očekuje 31. svibnja.