Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Nove oznake energetske učinkovitosti primjenjive u EU-u od 1. ožujka 2021.

Kako bi se potrošačima u EU-u pomoglo da smanje račune za energiju te ugljični otisak, od ponedjeljka, 1. ožujka 2021., u svim trgovinama i internetskim maloprodajnim trgovinama primjenjivat će se nova verzija široko prihvaćene EU-ove oznake energetske učinkovitosti. Nove oznake prvotno će se primjenjivati na četiri kategorije proizvoda – hladnjake i zamrzivače, perilice posuđa, perilice rublja i televizore (i druge vanjske monitore). Od 1. rujna nove će se oznake primjenjivati na žarulje i svjetiljke s fiksnim izvorima svjetlosti, a u nadolazećim godinama i na druge proizvode, stoji u priopćenju Europske komisije. 

S obzirom na to da se prema postojećoj ljestvici sve više proizvoda razvrstava u razrede A+, A++ ili A+++, najvažnija je promjena povratak na jednostavniju ljestvicu od A do G. Ta je ljestvica stroža i osmišljena je tako da se u početku samo manji broj proizvoda može razvrstati u razred „A”, čime se ostavlja prostor za buduće učinkovitije proizvode. Energetski najučinkovitiji proizvodi koji su trenutačno na tržištu sada će uglavnom biti svrstani u razred „B”, „C” ili „D”. Oznake će sadržavati niz novih elemenata, uključujući QR poveznicu za bazu podataka na razini EU-a, čime će se potrošačima omogućiti da pronađu više pojedinosti o proizvodu. Od 1. ožujka na snagu će stupiti i niz pravila o „ekološkom dizajnu”, a posebno u pogledu mogućnosti popravka i obveze proizvođača da omoguće dostupnost rezervnih dijelova nekoliko godina nakon što proizvodi više nisu na tržištu.

Uz promjene vrijednosti razreda energetske učinkovitosti predmetnog proizvoda, nova je oznaka drukčijeg izgleda, s jasnijim i modernijim ikonama. Kao i prethodne oznake, oznake s promijenjenom vrijednošću pružaju više informacija od razreda energetske učinkovitosti. Na primjer, za perilicu rublja jasno su prikazani broj litara vode po ciklusu, trajanje ciklusa i potrošnja energije, kako je izmjereno za standardizirani program.

Dodatna značajna promjena je uvođenje QR koda u gornjem desnom kutu novih oznaka. Skeniranjem QR koda potrošači mogu pronaći dodatne informacije o modelu proizvoda, kao što su podaci o dimenzijama, posebnim značajkama ili rezultatima ispitivanja, ovisno o uređaju. Svi uređaji na tržištu EU-a moraju se registrirati u novu bazu podataka na razini EU-a – Europski registar proizvoda za označivanje energetske učinkovitosti (EPREL). Time će se dodatno olakšati usporedba sličnih proizvoda u budućnosti.

Uz nova pravila o označivanju energetske učinkovitosti uvedene su i odgovarajuće nove uredbe o ekološkom dizajnu koje stupaju na snagu 1. ožujka 2021. Te se uredbe odnose na ažurirane minimalne zahtjeve u pogledu učinkovitosti i na jačanje prava potrošača na popravak proizvoda i potporu kružnom gospodarstvu. Proizvođači ili uvoznici sada će biti obvezni profesionalnim serviserima staviti na raspolaganje niz bitnih dijelova (motori i četkice motora, crpke, amortizeri i opruge, bubnjevi za pranje itd.) najmanje 7 do 10 godina nakon što je posljednja jedinica modela stavljena na tržište EU-a. Određene rezervne dijelove proizvođači moraju staviti na raspolaganje i krajnjim korisnicima (tj. potrošačima koji nisu profesionalni serviseri, ali žele sami popravljati kupljene proizvode), i to nekoliko godina nakon što se proizvod povuče s tržišta, na primjer vrata ili šarke i brtve, koje potrošači mogu sami zamijeniti. Najdulje vrijeme isporuke za sve te dijelove je 15 radnih dana nakon naručivanja.