Nove oznake energetske učinkovitosti primjenjive u EU-u od 1. ožujka 2021.

Kako bi se potrošačima u EU-u pomoglo da smanje račune za energiju te ugljični otisak, od ponedjeljka, 1. ožujka 2021., u svim trgovinama i internetskim maloprodajnim trgovinama primjenjivat će se nova verzija široko prihvaćene EU-ove oznake energetske učinkovitosti. Nove oznake prvotno će se primjenjivati na četiri kategorije proizvoda – hladnjake i zamrzivače, perilice posuđa, perilice rublja i televizore (i druge vanjske monitore). Od 1. rujna nove će se oznake primjenjivati na žarulje i svjetiljke s fiksnim izvorima svjetlosti, a u nadolazećim godinama i na druge proizvode, stoji u priopćenju Europske komisije. 

S obzirom na to da se prema postojećoj ljestvici sve više proizvoda razvrstava u razrede A+, A++ ili A+++, najvažnija je promjena povratak na jednostavniju ljestvicu od A do G. Ta je ljestvica stroža i osmišljena je tako da se u početku samo manji broj proizvoda može razvrstati u razred „A”, čime se ostavlja prostor za buduće učinkovitije proizvode. Energetski najučinkovitiji proizvodi koji su trenutačno na tržištu sada će uglavnom biti svrstani u razred „B”, „C” ili „D”. Oznake će sadržavati niz novih elemenata, uključujući QR poveznicu za bazu podataka na razini EU-a, čime će se potrošačima omogućiti da pronađu više pojedinosti o proizvodu. Od 1. ožujka na snagu će stupiti i niz pravila o „ekološkom dizajnu”, a posebno u pogledu mogućnosti popravka i obveze proizvođača da omoguće dostupnost rezervnih dijelova nekoliko godina nakon što proizvodi više nisu na tržištu.

Uz promjene vrijednosti razreda energetske učinkovitosti predmetnog proizvoda, nova je oznaka drukčijeg izgleda, s jasnijim i modernijim ikonama. Kao i prethodne oznake, oznake s promijenjenom vrijednošću pružaju više informacija od razreda energetske učinkovitosti. Na primjer, za perilicu rublja jasno su prikazani broj litara vode po ciklusu, trajanje ciklusa i potrošnja energije, kako je izmjereno za standardizirani program.

Dodatna značajna promjena je uvođenje QR koda u gornjem desnom kutu novih oznaka. Skeniranjem QR koda potrošači mogu pronaći dodatne informacije o modelu proizvoda, kao što su podaci o dimenzijama, posebnim značajkama ili rezultatima ispitivanja, ovisno o uređaju. Svi uređaji na tržištu EU-a moraju se registrirati u novu bazu podataka na razini EU-a – Europski registar proizvoda za označivanje energetske učinkovitosti (EPREL). Time će se dodatno olakšati usporedba sličnih proizvoda u budućnosti.

Uz nova pravila o označivanju energetske učinkovitosti uvedene su i odgovarajuće nove uredbe o ekološkom dizajnu koje stupaju na snagu 1. ožujka 2021. Te se uredbe odnose na ažurirane minimalne zahtjeve u pogledu učinkovitosti i na jačanje prava potrošača na popravak proizvoda i potporu kružnom gospodarstvu. Proizvođači ili uvoznici sada će biti obvezni profesionalnim serviserima staviti na raspolaganje niz bitnih dijelova (motori i četkice motora, crpke, amortizeri i opruge, bubnjevi za pranje itd.) najmanje 7 do 10 godina nakon što je posljednja jedinica modela stavljena na tržište EU-a. Određene rezervne dijelove proizvođači moraju staviti na raspolaganje i krajnjim korisnicima (tj. potrošačima koji nisu profesionalni serviseri, ali žele sami popravljati kupljene proizvode), i to nekoliko godina nakon što se proizvod povuče s tržišta, na primjer vrata ili šarke i brtve, koje potrošači mogu sami zamijeniti. Najdulje vrijeme isporuke za sve te dijelove je 15 radnih dana nakon naručivanja.