Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • izmeđ međe
  • 21.08.2017. 10:30

Uzvikale se dežurne političke babe pa i o poljoprivredi

Nitko da im kaže u bebu da o ničemu pojma nemaju, da grakču samo da se grakče pa makar to i bilo protiv interesa njihovih poljoprivrednika. Vjerojatno su izračunali da selo i poljoprivrednici nisu njihovi birači.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.063
  • 178
  • 0

Kakve babe se uvukle u politiku. I muške i ženske. Unisex babe. Kako su jedva dočekali da razapnu ministra poljoprivrede. Pa nitko mu ništa sad ne može pronaći ali SDP, MOST, HSS i ovi u Odboru za poljoprivredu sada su jako pametni. Da je nas Tolušić osramotio, kažu.

Što nas je osramotio? Pa izračunali smo kakve sve kontrole mora proći roba koja nije iz Europske unije i rekli koliko to košta. No, zamislite, nije sramota da su Vlade prije ove dozvolile da se uvozi i bez kontrole, a i ako se plaća kakvo testiranje, istraživanje i slično, uvoznici plate 90 kuna.

I kako lažu svi. Laži su postale sve češći oblik opstanka u politici. Lažu i onda kada prođe vrijeme, jednostavno kažu kako je u politici sve opravdano. Je l' uopće netko vjeruje da je tih 2.000 kuna ukinuto zbog uvoznog lobija. Pa taj lobi da ga odereš i za 20 tisuća kuna, to neće osjetiti.

Ma ovaj trenutak su iskoristili političari u Srbiji i u Hrvatskoj jer su kao dirnuti uvoznici i poljoprivrednici u Srbiji. A ti isti poljoprivrednici kada u Srbiji predaju nakupcima i preuzimačima svoju robu, ne znaju hoće li ona završiti u Hrvatskoj, Rusiji, Turskoj ili pak opet u Srbiji. Oni uvijek dobiju svoj mali iznos a ovi što su kupili njihovu robu idu s njom gdje hoće i mogu. A onda se drugi na to nakalame.

Čuvati odnos Hrvatske i Srbije

Ali možete misliti, sada se nađu Beljak, Maras, Hajduković i pokušavaju na tome vući nekakve političke poene. Pa oni o tome što se dogodilo, o kontrolama koje treba obavljati znaju vrlo malo. Iskreno rečeno, razumiju se u to sve kao u svemirske brodove. Zanimljivo da je ta jedna ekipa postala u Saboru strašno pametna. Oni komentiraju o svemu. O poljoprivredi, o kulturi, o turizmu. Oni se u sve razumiju. Izgleda da su jednostavno uvijek dostupni zagrebačkim novinarima. Kada nikoga ne mogu dobiti za izjavu oni su tu. Kada se bude nešto raspravljalo o kontracepciji, vjerojatno će i njih opet pitati za stav, mišljenje, a oni će kao uvijek u svemu vidjeti svoju priliku da se uhvate tog mikrofona.

Je l' uopće netko vjeruje da je tih 2.000 kuna ukinuto zbog uvoznog lobija. Pa taj lobi da ga odereš i za 20 tisuća kuna, to neće osjetiti.

I normalno da su Tolušić i Plenković povukli ovaj potez i vratili te naknade za kontrolu uvozne robe na početnih 90 kuna. I to se sada mora čuvati kao relikvija. Jer, zamislite, upravo to čuva odnose Hrvatske i Srbije.

Udri po državnoj tajnici

I održan je saborski Odbor za poljoprivredu i gospodarstvo. Jaka stvar. Morali su se s godišnjih odmora vratiti malo na kavu i mineralnu vodu na Markov trg. Oni to tamo bar dobiju besplatno. I umjesto ministra Tolušića tamo je bila državna tajnica. I udri po njoj. Zašto nema Tolušića? Pa nema ga upravo zato što takve stvari kao što je komunikacija s njima, da im se pojasni što ima, i treba obaviti državna tajnica. Nitko drugi.

Ni ja na Tolušićevom mjestu ne bi došao sada pred njih. Ne smijem im reći u lice što mislim, a moraš slušati njihove gluposti. Iako i je glupost da moraš poslušati ih i povući te cijene nazad. A moraš zato što na izborima HDZ nije osvojio više od 50 posto glasova. I normalno da ne može sve proći. Pa ni ovo što je bilo u intreresu hrvatskih poljoprivrednika, značajno za naše selo. To Beljaka iz Hrvatske seljačke stranke i socijal demokrate ne zanima. Normalno da ne zanima jer njihovo biračko tijelo nije na selu i među poljoprivrednicima.

Nitko nije nabrojao sve analize i kontrole

Nažalost, nije ni Hrvatskoj seljačkoj stranici više glasačko tijelo na selu i među proizvođačima voća, povrća, mesa, mlijeka. Pa zato mogu orkestrirano stati na stranu dnevne politike i hvatanja nekakvih poena pred mikrofonima medija iz metropola. Zanimljivo da nitko od njih još nije nabrojao sve analize i kontrole koje treba izvršiti i pokušao postaviti cijenu. Samo udri bez računa. Ne znaju oni ni nabrojati dvije analize, a kamoli koliko one doista koštaju.

No, sve to naš seljak mora platiti kao što i svake godine mora platiti kontrolu svoje prskalice, pa licencu da on sam može prskati iako je možda i završio poljoprivredni fakultet pa i do toga da netko u OPG mora imati bar poljoprivrednu školu. Kada sve naš seljak poplaća, onda mu dođu s lubenicama iz neke zemlje gdje mo'š prskati kako hoćeš i kad hoćeš, a može ih uzgajati i svaka baba bez da to ikome prijavi.

Foto: Damir Rukovanjski


Tagovi

Tolušić Beljak Maras Hajduković Srbija Uvoz


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.