Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priče iz zaleđa
  • 07.10.2017. 15:00

Ulje za bogove i robove

Još su stari Rimljani imali pet kvaliteta maslinovog ulja: Ulje od zelenih maslina za bogove, od prošaranih za svećenike i dokture, od crno/zelenih za gospodu, od crnih za radnike, a od maslina kupljenica za robove i šterike.

  • 2.728
  • 286
  • 0

Lako je našem Anti pokojnog Krstana. On je svoje masline već pobra i samlija pa sada lipo planduje. Češka muda dok mi gledamo u nebo i molimo Boga da prestanu kiše i izvedri, započinje pobratim Markan.

“E, a i kad izvedri tribaće pešest dana da se skori blato, da moremo ući u masline”, dodaje Živko stričov.

Ostali se isto odma uključuju u diskusiju.

Tema je zanimljiva svima pa se na Raskrižju oko našeg stola okuplo dabi polak sela. Neko kavurnu, neko bićerin loze, žesticu il pivurnu, a svi o ulju i maslinaman. Niko ni rič o politici i poltičarin.

Jebeš pulitiku i izbore. Malon čovku se jednako piše ko pobjedija da pobjedija. Je, je al isto, Markan i društvo kadikad priznaju da im se od svih naših političara i političarki najviše dopada Kolinda. Podenovo, kažu, kad je u pripijenoj majici.

Ni devet posto

“Nego el van Ante reka kolko su mu platle te njegove zelene masline”, priupita Živko.

“Znan ja. Ni 9 posto”, znakovito će Pere Kudrović. Pere nema svoje masline, ima ono zeru braniteljske mirovne i puno vrimena pa vaik o svemen pametuje. Oće da vodi glavnu rič.

“Muči, Pere, što ti znaš o maslinan i ulju”, prikida ga mali Ćupo. “Šime nije dobija puno, al je dobija vrhunsko ulje. Ulje za bogove!” - podvikne mali Ćupo

Govoriš pizdarije. Dobija je malo i s puno gorčine, još glasnije odgovara Pere.

Uto ti uto. Nemaš ti pojma da su još stari Rimljani imali pet kvaliteta maslinovog ulja. Sićan se da je o tomen pokojnom mi ćaći (a ćaću su isto zvali Ćupo op.a.) pripovida još ondašnji stari učitelj Dundović. Un je vako divanio:

Prvo, ulje od zelenih maslina - ulje je za bogove.

Drugo, ulje od prošaranih maslina - za svećenike i dokture.

Treće, od crno/zelenih maslina - za gospodu.

Četvrto, ulje od crnih maslina - za radnike

Peto, ulje od maslina kupljenica - za robove i šterike.

Tumac brani Ćupu

Svi se u čudu pogledaše i taman kad je nekolicina zaustila da će Ćupi očitati bukvicu kad, kao naručen, na Raskrižje banu magistar Tumac. Agronom bez dlake na jeziku. Je, kadikad govori ki Dudek po Podravski jer je tamo rođen, al zna i po naški, bodulski i vlaški. Zna svakog vraga. A kad su mu u kratkim crtama, nadmećuć se ko će prije i glasnije, prepričali što maločas izdivani Ćupo, magistar Tumac se uozbilji, namrgodi, podigne livu obrvu pa ćet odrišito:

“Ljudi, sve je istina što govori mali Ćupo”, potvrđuje Tumac. Sad je isto preporučljivo brati masline ranije. Bere se kad je 1/3 zelenih, 1/3 prošaranih i 1/3 ljubičastih, priuzeja je glavnu rič Tumac.

Niki su na ove njegove riči počeli vrtit glavon, al niko ne proturiči. Vrag smi magistru upadat u rič. On drži i onaj tečaj o pesticidin pa ako mu se zamiriš morda i ne položiš pa više neš moć njanci ni galicu kupti za škropti vinograd.

Najidealnije branje oblica, držali su stari, bilo je na svetog Luku, 18. listopada. Znači, još nije priša. Danas je, evo, izvrimenilo. Vakula i nadalje najavljuje pretežno vedro i za desetak dana dolazi pravi štađun za branje. Kasnije, u studenome i prosincu, ima više ulja, al je slabije kvalitete.

“Biće zato naši boduli i beru kasnije”, upita Ante Maltež.

E, oni staromodniji beru kad su masline prizrile. Kad su na vagi najlakše, a daju najviše ulja. Al kakvog ulja? Nikavog. Za podmazivanje kola od kara, pogotovo ako još masline držu u moru, divani Tumac.

“Niki naši isto govoru da triba š njiman u more”, dobacuje Maltež.

Ispuštanje murge

Bedaki! Masline u moru gube sve što u njima vridi. Fenole. Antoksidanse.. Velin vam, ako oćete imati ekstraverđine maslinovo ulje s maslinama odma u uljaru. Prerada na hladno. Ulje u plastične kante i s njiman u konobu pa ga vrcon prilti u damižane il inoks bačve. Odma dodati krupne morske soli da iz ulja pokupi sve kapi vode i šporkicu. Tako su još radli naši Liburni. Danas, konusne inoks bačve imaju špinu na dnu pa triba par puta godišnje ispuštati murgu s dna, pojašnjava okorjeli agronom Tumac.

“Dobro magistre, al moj prijatelj na Dugom otoku još drži ulje u kamenci i kaže da je to najbolje”, priupita Pajo strica Nikole.

E pa neka onda drži i dalje. Vrag mu brani. Nekada su ljudi držali u kamenicama jer nisu imali drugo posuđe. Vidte, kamen je porozan pa u njega ulje uđe duboko i po cili centimetar. More se očistiti sloj do 2, 3 milimetra, a ostalo ne može pa kvari novo ulje, pojašnjava Tumac. Osin toga, kamenca se ne more dobro zatvorti pa ne samo da ulje oksidira, već u njega, nedajbože, more upasti i miš. U tom slučaju, nasmije se Tumac, prijatelj budul će ti u ulju imati i mesa.

S ovin je malo pritira. Ima sriću da ga ne čuju naši prijatelji otočani Bage, Marčina, Lucin..Da su oni ode nebi to prošlo lišo, brez povišenih tonova i pripetavanja.

Neka, neka svak brani svoje. Prid Bogom i narodom. Oš moderno il starinski, a ne vako kaj Todorić i ovi u Esdepeju i Hadezeju, podenovo Bernardić i Plenković, svak iza svojih busija nabacuju blato jedan na drugoga. Što reć, kaže pobratin Markan, neg rugala se tava loncu. Il još bolje, svaka sila za vrimena. A nevolje redom.


Tagovi

Raskrižje Masline Vakula Ulje Tumac Ekstraverđine Kolinada Todorić Plenković Bernardić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."