Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 30.11.2013. 07:50

Udruži se u nešto

Ovako bi ministar mogao biti svatko. Kaže udružite se i na tome stane. Kao da je napravio neki veliki posao. Sad je otkrio pravac kojim treba ići. Sada on, Jakovina, mora vući poteze

  • 723
  • 122
  • 0

Udružujte se. Udružujte se. Udružujte se. Pa opet. Udružujte se. To nam je, i samo to preporučio Ministar poljoprivrede jučer preko državne dalekovidnice. Dobro jutro gospodine Ministre. Vi ste već sedmi ministar koji to govori i tu stane. Ništa ne napravi. Kaže, okrene se i ode. A narod nek se udružuje. U što?

Da se udružuju u udruge za promicanje prava LGBTSKP i drugih osoba, pomogli bi. Možda ovako. Nađe se 10 svinjogojaca i svoju udrugu nazove Udrugom ugroženih starih momaka i nevoljenih muževa i zatraže pomoć. Čak i novčanu. Proći će u proračunu grada, države i županije. A ako se njih 10 udruži i svoj klub nazovu Udruga tovljača svinja, Udruga uzgajivača svinja iz Paljetkovine - svi će ih ladno otepsti.

O udruživanju je pričao Tarnaj, Janković, Dominiković, Đurkić, Pankretić, pa Čobanković, pa opet Pankretić, pa Čobanković, pa sada konačno to počeo i Jakovina. Bravo dečki. Prošlo 20 godina, vi ste primali lijepe plaće, zapošljavali svoje prijatelje, ljubavnike, rodbinu, dijelili si zemlju, ali od udruživanja nije ostalo ni U. Kao da se vrag poigrao s tom riječi. Udruge, zadruge, strojni prstenovi, klubovi. Niš ne prolazi. Kako u praksi izvesti to udruživanje?

Marko se bavi proizvodnjom paprike. Onda se on javi Stevi i pita ga hoće li na cugu s njim, da popričaju o udruživanju. No, mora nazvati i Zlatka jer i on ima paprike pa da se i on s njima udruži. Ali Zlatko ima i krave, pa nema vremena jer mora ujutro musti. Ali hoće. Sam' neka ga pričekaju malo, sad je u problemima. Onda njih trojica nazovu Đuru i Maricu da se nađu kod njih. Pa onda problem. Onda treba netko neke papire praviti. Netko im mora tržište tražiti. Onda kažu, aj' neka dođe kod nas na krvavice Goca jer ona to zna papirnato raditi, a i ona ima neke paprike pa će im ona osnovati nešto. Onda oni osnuju nešto i moraju pitati nekoga u Ministarstvu, agenciji nekoj državnoj kud' dalje.

A ovi im kažu da ništa o tome što Jakovina priča, oni ne znaju. Oni su tu jedni da knjiže, drugi da kažnjavaju i tako redom. I onda se ponovno nađu Goca, Zlatko, Đuro, Marica, Stevo i Marko i kažu što sada dalje kada se udruže. Sliježu ramenima. Netko mora sada prodati svu njihovu papriku, nabaviti sjeme i zaštitu za sve njih. I tu je opet uloga države da se donese neki Pravilnik. Zakon možda. Nešto što će reći "Svaka zadruga ili grupa građana koja je svoju ulogu udruživanjem izvršila i proizvela nešto mora se javiti Agenciji ili možda čak i HGK."

Oni bi ih trebali dalje voditi. No, to od svih njih, uključujući i cijelokupno Ministarstvo poljoprivrede neće doživjeti. Zašto služi država i politika. Pa ona mora stvoriti okruženje za proizvodnju, udruživanje i na kraju život svih u tom lancu. Mora se živjeti sa selom i poljoprivredom. Ne može se samo dati izjava i pobjeći. On je u svom nastupu pred medijima morao reći što on i oni oko njega čine da to sve zaživi. Mora se dati jaka injekcija zadrugarstvu ili udrugarstvu, ali pod hitno i osposobiti neke centre za otkup svih seljačkih viškova. To ne mora raditi država, ali može nekakva institucija koja će imati potporu države.


Tagovi

Jakovina Španjol Lukić Gantner Milanović Linić Prosvjedi Traktori Cesta Pregovori Zadruge Udruge Svinje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.