Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 04.01.2020. 09:00
  • Ličko-senjska, Vrhovine

Turizam se na potpomognutim područjima polako budi, ali puno toga je još pred nama

Da bi bio uspješan na duge staze, turizam se mora prepoznati kao jedna od vodećih djelatnosti na ovom području.

Foto: Miroslav Mašić
  • 1.521
  • 266
  • 0

Novogodišnji blagdani i gotovo popunjeni svi smještajni kapaciteti u Lici, samo su jedan od dokaza da se turizam polako budi i na ovom području. No, za dugoročni uspjeh čini se da ćemo morati mijenjati svijest i pristup. Registracijske oznake iz svih dijelova Hrvatske, zadovoljni vlasnici smještajnih kapaciteta, od kojih su neki izgrađeni i ove godine, kratkoročno stvaraju zadovoljstvo kod mnogih.

Turizam se, da bi bio uspješan na duge staze, mora prepoznati kao jedna od vodećih djelatnosti na ovom području. Demografski i ratom opustošeno područje zbog prirodnih ljepota posjećuje sve više turista iz svih dijelova zemlje i inozemstva, ali na svakom su koraku prisutni ostaci rata. Uz neka rubna turistička područja još nas upozoravaju table koje označavaju opasnost od minskih polja. Uz podsjetnike na Domovinski rat, tu je nedovoljno uređen okoliš, loša turistička infrastruktura i nedovoljan marketing.

Na Majerovom vrilu i izvoru rijeke Gacke zatičemo manju grupu posjetitelja iz Zagreba koji nakon razgledavanja izražavaju čuđenje što na mjestu koje zrači prirodnim ljepotama, mirom i tišinom, nema izgrađenih dodatnih sadržaja koji bi turiste zadržali puno duže. U samoj blizini nailazimo na raslinje i travu koja je ostala nepokošena, ali i na devastirani društveni dom u selu Sinac. Na samo par kilometara dalje, na obroncima Sinca i Zalužnice zatičemo i spomenute table minski sumnjivih područja. 

Kroz Zalužnicu su izgrađene i nove turističke table s popisom lokaliteta i privatnih iznajmljivača, a jedna od tih tabli stoji baš preko puta kuće - ratne ruševine. Ostataka tih ružnih vremena na ovim područjima je još uvijek puno i ne predstavljaju baš pravu pozivnicu turistima. U Vrhovinama su označene i biciklističke staze te stavljene nove table, ali također jedna od njih stoji uz ruševinu koja predstavlja još jedno upozorenje da se žurno stvari moraju mijenjati ukoliko na ovom području želimo imati modernu turističku destinaciju.

Čini se da će se kroz neka poticajna sredstva morati pronaći načini da se ovakvi objekti obnove ili stave u funkciju. Pored objektivnih, financijskih faktora dosta stvari se veže i na ljudski faktor. Dokaz za to je i tabla koja označava planinarski put u Sincu, a koja već duže vremena leži na zemlji umjesto da služi svojoj funkciji.

Činjenica je da je u proteklom periodu na području Like napravljeno nekoliko većih turističkih objekata kao što su hoteli i kampovi, ali gotovo svi do jednog su zatvoreni u ovom zimskom periodu. Ovo je još jedan od dokaza da se možda upravo nalazimo na prekretnici koja označava hoćemo li narednih godina imati destinaciju gdje je turizam aktivan 365 dana u godini ili ne. Puno toga ovisi isključivo od nas samih i kolektivnog pristupa ovom problemu.


Tagovi

Lika Seoski turizam Prekretnica


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.