Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela zemljišta
  • 01.05.2015. 07:15

Tko je u Hrvatskoj stočar?

Gdje su nam tu mala gospodarstva s mladim ljudima koji sada završavaju škole i planiraju proširiti i povećati postojeću poljoprivrednu djelatnost svojih roditelja – kako će oni ikad doći do zemlje?

Foto: depositphotos.com
  • 1.258
  • 76
  • 0

Kampanja dodjele državnog zemljišta stočarima bez natječaja je započela 20.04.2015 bez ikakvog zakonskog uporišta (starim zakonom to nije predviđeno, a nikakve izmjene i dopune još nisu stupile na snagu). Ne postoji nikakvo zakonsko uporište za izračun potreba za zemljištem na osnovu FADN-a, a ne na osnovu kriterija sukladno ND koja propisuje odnos UG i količine potrebnog zemljišta, a kampanja se radi na taj način.

Analiza tablica koje su izradile stručne institucije s obzirom na postojeći broj UG u JRDŽ-u i broj ha u ARKOD-u pojedinog gospodarstva pokazuje da velika trgovačka društva (mahom tovljači uvozne teladi koja se ne tovi dugo kod nas jer je obveza držanja samo četiri mjeseca, čast iznimkama) imaju, ali i potražuju najviše državne zemlje - takvih subjekata je 160, a potrebno im je 40.217,45 ha zemlje od sveukupnih izračunatih potreba od 107.017,26 ha.

Umjetno stvaraju povoljne uvjete za dobivanje zemlje

Na spisku se nalazi 10.027 OPG kojima prema izračunu nedostaje 60.142,09 ha, pa ako to stavite u % tada odabranoj manjini - eliti treba u prosjeku 250 ha, a našim OPG-ima kojih je većina, treba u prosjeku 6 ha.

Dio ovih velikih subjekata je razdvojio svoje tvrtke tako da neke od njih imaju puno grla, a malo ili ništa zemlje (to je umjetno stvaranje povoljnih uvjeta) i puno njih radi na principu uslužnog tova - za njih tove kooperanti koji nemaju ta grla upisana u svoj JRDŽ, ne dobivaju poticaje za njih, a trebaju osigurati puno ha zemlje za voluminoznu hranu za tu junad koja nije njihova - pitanje je sada na koji način će oni - kooperanti ostvariti prava na dodjelu zemlje koja im je prijeko potrebna?

Zato ne postoji niti jedan razlog da stručne službe sudjeluju u ovoj kampanji kojom se pogoduje velikim igračima da raspačaju ostatak državne zemlje na štetu nezaštićenih i nemoćnih malih i srednje velikih proizvođača. Neki od tih tovljača su bili već na nekoliko natječaja u drugim županijama gdje su zbog umjetno stvorenog velikog broja UG (rumunjske junadi) dobili zemlju, a domaći proizvođači i mljekari su izvisili. Jedan takav primjer imamo u Rugvici (Zagrebačka županija) s mladim proizvođačem mlijeka - agronom, stočar po struci koji ima farmu od 150 muznih krava i na natječaju početkom ove godine za zemlju koja je udaljena samo nekoliko km od njegove farme je ostvario 2 boda manje od tovljača čija tovilišta su udaljena najmanje 50 km od te zemlje i sjedište mu je u drugoj županiji (KKŽ). Raspoložive zemlje u blizini više nema i on kao domicilni proizvođač mlijeka više nema mogućnost širenja, a njegova je želja i plan bio da svu žensku telad uzgaja za prodaju rasplodnih životinja i da svu mušku telad tovi.

Ključna su prava na plaćanja!

I to i jest pravi put i ovakvima trebaju stručne službe pomoći, ali kako kad on nije na popisu iz ove kampanje jer kompjutor ne prepoznaje njegove planove. Isti taj tovljač, ali i drugi veliki subjekti su dobili tijekom zadnjih nekoliko mjeseci državno zemljište na raznim natječajima koje još nisu ucrtali u ARKOD ili još uvijek traje procedura uvođenja u posjed pa sada prema stanju ARKODA imaju manjak, a u stvarnosti ne.

Također treba napomenuti da im se i na natječajima nije uračunavala zemlja koju su dobili na prethodnom natječaju ili tijekom jednog natječaja se javljaju na više mjesta i za više proizvodno-tehnoloških cjelina i sve ih dobiju bez obzira što im je i jedna cjelina dovoljna da se uvjeti odnosa broja UG/ha promijene i da u tom slučaju gospodarski program korištenja više nije isti za slijedeću tehničko-tehnološku cjelinu, a kamoli za slijedeći natječaj, ali kompjutor odnosno gospodarski program to ne prepoznaje, on daje bodove na osnovu stanja ha u ARKODU na dan 31.12.2014.

Tovljač nije uzgajivač i on danas ima grla u tovu, a sutra nema, ali je očito jako važno da oni odabrani (bogom dani) ostvare čim veća prava na plaćanja do 15.05. ove referentne godine - a pravo je 1 ha - a 1 ha je određeni iznos novca (i ovdje onda važi zakon velikih brojeva). I zato im treba zemlja pa makar bila u bilo kojem dijelu Hrvatske jer će oni potpisati izjavu da ukoliko nema zemljišta u njihovoj JLS, oni će prihvatiti dodjelu u nekoj drugoj JLS ili županiji. Kako lukavo (naravno da će oni ići gdje treba jer imaju i mehanizaciju i teške strojeve i novaca za uslugu, a da će prosječan seljak reći da se njemu ne isplati ići 40, 70, 120 km daleko obrađivati zemlju).

Stočar je uzgajivač stoke, a ne švercer

Na spisku za pozivanje stočara kojima je izračunat manjak ha s obzirom na broj UG je najmanje srednje velikih, stabilnih proizvođača mlijeka koji se planiraju javljati na Mjeru 4 za proširenje kapaciteta da bi mogli biti u skoroj budućnosti konkurentni, ali i da bi konačno imali i svoju junad u tovu i junice za prodaju i da bi nam sela napredovala i jačala (ostanak njih i njegovih potomaka na selu), a trgovačka društva ne jačaju naš ruralni prostor - oni izrabljuju radnu snagu i sve oko sebe što im predstavlja ikakvu prijetnju uništavaju.

Gdje su nam tu mala gospodarstva s mladim ljudima koji sada završavaju škole i planiraju proširiti i povećati postojeću poljoprivrednu djelatnost svojih roditelja - kako će oni ikad doći do zemlje, vodimo li ih svjesno u smjeru da postanu ova izrabljivana strana ili će dobiti od velikih igrača da obrađuju zemlju u podnajmu - što nije dozvoljeno, ali na terenu svejedno takvi slučajevi postoje jer kad nemaš izlaza, uzmeš i radiš zemlju koju ti bilo tko ponudi bez ikakvih papira, samo da radiš i ostvariš bilo kakav dohodak.

Na spisku su i ona najmanja, mahom staračka domaćinstva kojima igrom slučaja nedostaje hektar ili dva jer nemaju svoje zemlje, ali rade od susjeda i drže nešto malo stoke i području njihovih JLS nema državne zemlje i oni se čudom čude kako su upali u spiskove za ovakvu kampanju kad zemlje nema. I za kraj, gdje je tu dodjela zemlje stočarima - valjda se zna da je stočar uzgajivač stoke, a ne švercer, uvoznik, manipulator, osvajač.

Autori: članovi Udruge Život, Foto: depositphotos.com


Tagovi

Povoljni uvjeti Trgovačko društvo OPG Dodjela zemljišta Državno zemljište Uslužni tov ARKOD Prava na plaćanja Tovljači Uzgajivači goveda Staračka domaćinstva Manjak hektara

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.