Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sloboda medija
  • 03.05.2020. 12:10

Svjetski dan slobode medija: Sljedeća dva tjedna su ključna

Svjetski indeks slobode medija u 2020. pokazuje da će naredno desetljeće biti presudno za budućnost novinarstva. Pandemija Covida-19 samo će naglasiti i pojačati postojeće krize koje su prijetnja slobodnom izvještavanju, neovisnim, raznolikim i pouzdanim informacijama. 

Foto: Depositphotos/macor
  • 1.152
  • 117
  • 3

Nikada do sada nisam imala toliku potrebu uz sintagmu "sloboda medija" vezati još jednu veliku i važnu riječ - odgovornost. Reći ćete, novinarstvo to podrazumijeva. Da, ona je dio novinarskog kodeksa časti - tragati za istinom, kao osnovnim načelom u profesionalnom radu.

U što su naše oči i uši bile uprte proteklih mjesec i pol dana, ako ne u vijesti s portala, novina, televizija? Najviše smo vjerovali i vjerujemo znanstvenicima, liječnicima, profesionalcima kojima su mediji dali većinu svoga prostora. 

Biste li vjerovali, i nama na Agroklubu, da niste osjetili kako postupamo ispravno, odgovorno, moralno, odnosno, prema načelima koje nalaže etika novinarstva? Da su informacije koje smo pružali proizlazile iz dužnosti koje imamo prema vama, našoj publici? Dužnosti pružiti točnu, poštenu i potpunu informaciju. 

Važnost agrara i agrarnog novinarstva

A vi ste to nagradili.

Znate li da je Agroklub u travnju zabilježio 3 milijuna posjeta, što je više nego duplo u istom razdoblju prošle godine? Zahvalni smo vam na tome. Vi, naši čitatelji, kako oni stari, vjerni, tako i sve više novih, prepoznali ste važnost agrarnog novinarstva. 

Danas, više nego inače, svjesni smo nužnosti proizvodnje hrane - poljoprivrede. Sada je svima jasno da je upravo ona strateška grana svake države. U svakom zlu neko dobro, rekli bismo. Kriza nam je to najbolje pokazala. O čemu smo najviše razmišljali kada su vlade krenule uvoditi mjere - o svojoj, da prostite, guzici. O tome što ćemo jesti. Hoćemo li biti gladni? Moj muž koji zaista nije neki izjelica (vječito više gladan nego sit) prvo što je pitao u četvrtak, 12. ožujka je bilo: "Hoćemo li biti gladni?"  

Što se osim WC papira (koji također ima određene veze s hranom) najviše kupovalo? Kvasac. Brašno. Grah. Meso... Mnogi će reći kako nam je trebao ovaj šamar da shvatimo što su prioriteti. Ni more, ni frizura, ni krečenje sobe. Prioritet je hrana

U tome je važnost i odgovornost agrarnog novinarstva. Donijeti točnu informaciju koja će čitateljima, prvenstveno poljoprivrednicima pomoći u poslu. Proteklih je tjedana bilo bitno usustaviti kanale distribucije hrane u čemu smo, nadam se, pomogli. Donijeti podatke o tome što sijati, kako zaštititi usjeve, kako ih čuvati. Pratiti tehnološke novitete, donijeti novosti u načinima obrade tla, trendove prehrane.

Živimo u vremenu velikih promjena

Živimo u vremenu velikih promjena. Gdje je iznimno bitno pratiti sve traženiju ekološki uzgojenu hranu, domaću, lokalnu proizvodnju pa i prehranu baziranu na bilju.

Nije lako pratiti silne grupe na društvenim mrežima, raznolike portale, loviti informacije u prostoru zagušenom poluistinama, obmanama, spekulacijama. Zato smo mi tu - u ime istine, vinovnici onoga što je potrebno znati kada je riječ o poljoprivredi.

Upravo zbog praćenja trendova same struke, dionici smo stručnih asocijacija DANH-a, Društva agrarnih novinara HrvatskeENAJ-a  Europskog udruženja agrarnih novinara, zadovoljni što u njihovim tijelima aktivno sudjeluje i naš predstavnik. 

Odgovorni, pošteni i časni

Ako se vratimo aktualnoj tezi iz naslova, nama su, ne samo svaka dva tjedna, nego češće svaka dva sata ključna (ponekad i manje). Informacije s drugog kraja svijeta do nas, a onda i vas, stižu velikim brzinama. Ono što je vrijedilo jutros, već popodne je stara vijest, posebno u ovim pandemijskim trenucima. 

Danas, 3. svibnja obilježavamo Svjetski dan slobode medija. Ovaj je datum ustanovila Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem okupljanja medijskih profesionalaca koji procjenjuju stanje ove civilizacijske tekovine, rješavanja brojnih izazova i podizanja svijesti o njezinoj važnosti i temeljnim načelima. 

Osim odgovornosti, akterima 7. sile, mora biti osigurana i sloboda, koja na žalost ponekad sa sobom povlači niz opasnosti - od prijetnji do ozbiljnih životnih ugroza. 

U 2019. ubijeno 49 novinara

Znate li da je prošle, 2019. godine u svijetu je ubijeno 49 novinara? Ipak, ako je uopće utješno, prema izvještaju Reportera bez granica (RSF), ovo je najmanji broj ubijenih u posljednjih 16 godina. 

No, to ne znači da je novinarski rad postao manje opasan. U 2019. je 57 novinara oteto, a 389 ih je iza rešetaka - zbog svog posla. Takvih je najviše u Kini, gdje se broj zatočenih u godini dana udvostručio, sa 60 na 120. Meksiko, Sirija, Afganistan, Somalija i Pakistan među najopasnijim su državama za medijske djelatnike. 

Svjetski indeks medijskih sloboda u 2020., a također prema izvještaju RSF-a, pokazuje da će naredno desetljeće biti presudno za budućnost novinarstva. Pandemija Covida-19 samo će naglasiti i pojačati postojeće krize koje su prijetnja slobodnom izvještavanju, neovisnim, raznolikim i pouzdanim informacijama. 

Javnozdravstvena kriza ugrožava slobodu medija

Javnozdravstvena kriza je došla kao jagoda na šlag medijske rođendanske torte, pored uobičajenih geopolitičkih, tehnoloških, demokratskih, ekoloških,  ekonomskih i drugih kriza s kojima smo suočeni. "Pandemija koronavirusa ilustrira negativne čimbenike koji ugrožavaju pravo na pouzdane informacije i sama je pogoršavajući faktor. Kako će izgledati sloboda informiranja, pluralizam i pouzdanost 2030. godine? Odgovor na to pitanje utvrđuje se danas.", izjavio je generalni tajnik RSF-a,  Christophe Deloire.

Kada je riječ o slobodi medija i koronavirusu, treba naglasiti kako su Kina, 177. na ljestvici slobode medija i Iran na 173. mjestu, uvelike cenzurirali informacije vezane uz pandemiju. U Iraku (162.) vlasti su oduzele Reutersu licencu na tri mjeseca nakon što su objavili priču o službenim brojkama o Covid-19 u toj zemlji. U Europi po ograničenju slobode medija prednjači Mađarska (89.) gdje je uveden "zakon protiv koronavirusa" kojim se između ostaloga uvodi kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili "lažne vijesti" o koronavirusu ili mjerama protiv njega.

Netko će reći da cilj opravdava sredstva, a drugi pitati gdje je granica?

Deloire upozorava da ova kriza pruža autoritarnim vladama priliku da provedu zloglasnu "doktrinu šoka" i iskoriste činjenicu da je politika na čekanju, javnost zatečena i da prosvjedi ne dolazi u obzir, kako bi nametnuli mjere koje bi bilo nemoguće u normalnim vremenima. 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode medija je "Novinarstvo bez straha ili naklonosti", a jedna od podtema "Neovisno i profesionalno novinarstvo bez političkog i komercijalnog utjecaja".

Ovogodišnja globalna konferencija trebala je biti održana u Haagu krajem travnja, no zbog pandemije koronavirusa zakazana je za 18. do 20. listopada kada će objediniti i Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima (2. studenog). 

Norveška na vrhu po slobodi medija

Države koje bi nam trebale biti zvijezde vodilje kada je riječ o slobodi medija su nordijske zemlje: Norveška na samom vrhu indeksa 2020., a nakon nje Finska, Danska pa Švedska, ali i Nizozemska na petom mjestu. 

Kada su istina i sloboda u pitanju - svaka su sljedeća dva tjedna ključna!


Tagovi

Sloboda medija Svjetski dan slobode medija Pandemija Covid-19 Reporteri bez granica Etika Novinarski kodeks časti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić