Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAHA Vlog
  • 04.01.2020. 21:45

Sve što ste htjeli znati o potporama i IAKS mjerama: Preko poticaja do zvijezda!

U ovome članku pročitajte sve iznose izravnih potpora, tzv. poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Što su to osnovno, zeleno, preraspodijeljeno, plaćanje za mlade poljoprivrednike, IAKS mjere te mjere za dobrobit životinja.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 57.623
  • 741
  • 7

Nikada do sada poticaji u poljoprivredi nisu bili ovoliko zbunjujući.

Poticaji se danas službeno zovu “Izravna plaćanja”. Regulirani su Zakonom o poljoprivredi te Zakonom o izravnim plaćanjima (što bi svaki aktivni, a i onaj potencijalni poljoprivrednik morao pročitati).

Osnovno plaćanje, preraspodijeljeno plaćanje, zeleno plaćanje, proizvodno vezana potpora, plaćanja za mlade poljoprivrednike, IAKS mjere ruralnog razvoja. Hrpa, hrpa pojmova.

Nije nužno imati OPG 

Kako bismo ostvarili pravo na poticaje, potrebno je svoje gospodarstvo prijaviti u Upisnik poljoprivrednika. Nije nužno imati OPG. Potporu je moguće primati i kao obrt, j.d.o.o. ili d.o.o. Minimalna površina koju je potrebno prijaviti u sustav kako bi se ostvarilo pravo na plaćanje iznosi jedan hektar.

Za svaki prijavljeni hektar površine ostvarujemo jedno pravo na plaćanje. Na temelju njega se izračunava osnovno plaćanje čiji je prosječan iznos prošle godine bio 1.000 kn/ha.

Kako bi ostvarili zeleno plaćanje, svi poljoprivrednici s više od 10 ha oranice moraju voditi računa o raznolikosti usjeva. Ratari s više od 15 hektara na gospodarstvu moraju imati minimalno 5% površina pod ekološki značajnim površinama. Sve eko površine i površine pod trajnim nasadima automatski ostvaruju pravo na zeleno plaćanje. U praksi, optimalno rješenje za aktivaciju prava na plaćanje korištenje je zelene gnojidbe. Ono je prošle godine iznosilo 700 kn/ha.

Sljedeća vrsta izravnog plaćanja zove se preraspodijeljeno plaćanje i dodjeljuje se svima za prvih 20 hektara. Dakle, svi oni koji imaju više od 20 hektara zemljišta dobivaju iznos za prvih 20 hektara, a za ostale površine im se ne računa. Iznosi 450 kn/ha.

Na njih je moguće ostvariti dodatni poticaj za mlade poljoprivrednike. Po definiciji su to svi mlađi od 40 godina koji su nositelji svojih gospodarstava kraće od 5 godina. Oni imaju pravo na dodatne poticaje 5 godina od onoga datuma kada su postali nositelji. Moguće je ostvariti poticaj za prvih 25 hektara. Iznosi dodatnih 400 kn/ha.

Iznos ne ovisi o vrsti kulture 

Ove četiri potpore zaokružuju jednu cjelinu i u slučaju da mladi poljoprivrednik aktivira prava na zeleno plaćanje ostvaruje se pravo na iznos od 2550 kuna po hektaru. Vrijedi napomenuti da ovaj iznos ne ovisi o vrsti kulture koja se gaji. Isti je za sve vrste proizvodnih površina, bila to pšenica, kukuruz, trajni nasad ili livada.

Na ovu se brojku dodaju proizvodno vezana plaćanja. Tu se po prvi puta iznos poticaja kreće razlikovati po obliku proizvodnje.

Ono što je specifično za ovu vrstu plaćanja je da se unaprijed određena svota novca dijeli na broj prijavljenih korisnika. S povećanjem broja površina, ili uvjetnih grla, jedinični iznos potpore se smanjuje tj. za svako smanjenje broja (površina ili UG) isti se iznos povećava (primjer - što je veći broj hektara voćnjaka, to je manji iznos za svaki hektar i obrnuto).

Ovo su iznosi kojima se potiču ekološki proizvođači:.

A evo kako izgledaju i IAKS mjere ruralnog razvoja. 

Konvencionalni proizvođači biraju dvije mjere, dok oni ekološki samo jednu.


Poseban oblik poticaja se dodjeljuje i za stočarsku proizvodnju, u obliku mjera za dobrobit životinja. Evo tablice sa svim iznosima. 

Naposljetku, vidljivo je da je broj kombinacija između navedenih mjera ogroman. Svako bira svoju. 

Budući da se bavim isključivo voćarstvom, i to ekološkim, evo kako bi to konkretno izgledalo na mome promjeru:

  • Osnovno plaćanje - 1000 kuna/ha
  • Zeleno plaćanje - 700 kuna/ha
  • Preraspodijeljeno plaćanje (do max. 20 ha) - 450 kuna/ha
  • Plaćanje za mlade poljoprivrednike (do max. 25 ha) - 400 kuna/ha
  • Plaćanja za prijelaz na ekološki uzgoj (voćarstvo) - 6.400 kuna/ha
  • Plaćanja za održavanje ekoloških površina (voćarstvo) - 5.350 kuna/ha
  • Mehaničko uništavanje korova unutar reda (IAKS) - 2.800 kuna (od 2019.)

Počevši od 2019., za ekološki voćnjak poticaj iznosi 10.700 kn/ha, dok je za nasade u prijelaznom razdoblju on nešto veći, 11.750 kn/ha.

Pustite negativu, poljoprivreda je prekrasna djelatnost od koje se može živjeti

Dolazimo do onoga dijela u kojemu želim objasniti zašto ja vrlo često ističem da se novci u poljoprivredi kriju u proizvodnji. 

Evo mog vlastitog primjera. 

Na 2 hektra višanja, u prosjeku proizvodim 30 tona višnje (izuzev prošle godine, koja je bila ajme-meni-majko-moja).  

Kiša uništila kvalitetu, odustao od berbe višanja, ali kaže: Nije poanta posjeći ili baciti

To je 15 tona višanja po hektaru. 

Otkupna cijena eko višnje, za drugu klasu, se kreće od 3 do 4 kuna, ovisno o tome tko se kako “snašao”.

Po hektru površine voćnjaka dobivam 11 tisuća kuna poticaja. 
Ako višnju prodam po 3 kune, dobivam 45 tisuća kuna. 
Oni uspješniji ju prodaju za 60 tisuća kuna.

Vidite razliku?

U današnjem svijetu, prihodi drastično ovise o vlastitom angažmanu. Ni nebo više nije granica. Ako sam dovoljno sposoban, svoju eko višnju mogu, u obliku praha, plasirati i astronautima!  

Do sada se poljoprivreda “radila” po uhodanom modelu. Od sada modela više nema. Sami smišljamo model.

Poticaji su zamka za pohlepne, ali vjetar u leđa aktivnim poljoprivrednicima

Možda je sada još jasnija teza iz prošloga teksta - zašto su poticaji propast za poljoprivredu, ali u isto vrijeme, put do zvijezda aktivnim poljoprivrednicima.


Tagovi

Poticaji Izravna plaćanja Iznos Iznos poticaja Izračun poticaja


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]