Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 25.01.2016. 11:25

Romić mora pronaći suradnike za selo

To što imamo Romića, a ne Ružicu, mnogi su krivi. U startu su joj i mediji i poljoprivrednici kao karakteristiku nametali samo OPG. Sada je red na Romiću da u svoj tim uključi što više stručnjaka koji neće zanemariti ruralni razvoj u punom smislu riječi.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 2.294
  • 286
  • 0

Što sada čeka Ružicu Vukovac? Je li njezina avantura u Ministarstvu poljoprivrede i hrvatskoj poljo-političkoj sceni ovime završila? Davor Romić je izabran za ministra poljoprivrede, ali kao i da nije još. Ne znamo njegov tim. To što imamo Romića, a ne Ružicu, mnogi su krivi.

U startu su joj i mediji i seljaci kao karakteristiku nametali samo OPG. Jedan od sektora, ali ne i jedini su naša obiteljska gospodarstva. Je li i ona u svojim nastupima kumovala tom stavu javnosti, nije sada važno, ali jedino što znamo da je obiteljskim gospodarstvima Ministarstvo poljoprivrede jedino ministarstvo i doista neizbježni oslonac u opstanku.

Za svaki posao treba imati pouzdanog suradnika

Selo, ruralna sredina i život na tom prostoru nema alternativu. Međutim, naš novi Ministar još ne zna gdje je dok ne oformi cijelu ekipu. Pa ni jedan direktor kombinata, primjerice Belja ne mora biti stručnjak i za ratarstvo, kao i za primjerice vinogradarstvo ili pak skladištenje žitarica. Ni naš seljak ne zna jednako dobro orati, kao primjerice musti kravu. Za svaki posao mora imati svoga suradnika.

Ružica zasigurno mora nastaviti svoju aktivnost pa ako misli zamijeniti i svoju stolicu u općini Velika Kopanica nekim od tih resora u Ministarstvu poljoprivrede, zasigurno će joj se to omogućiti. Međutim, što sada očekujemo od Romića? Što prije da znamo tko mu pomaže u problemima s OPG-ima, tko u Savjetodavnoj službi, a onda i tko su ti koji u toj ekipi imaju sektore kao što su ribari i akvakultura, a tko će briniti s njim o vodama, tko o šumama, a tko o veterinarstvu i mnogim drugim sektorima. Zašto Romić? Zbog toga što je rođen u Metkoviću? Možda.

Skakati po glavi Zdravku Mariću

Zašto i ne bi bio ako MOST, kojemu po sporazumu i pripada Ministarstvo poljoprivrede smatra da je to čovjek koji ima njihovo povjerenje i da može funkcionirati. Treba biti ta faca koja može sa svima njima, a i biti osoba koja to sve može umrežiti. Što mora? Kopati po Ministarstvu gospodarstva, stalno skakati po glavi onome Zdravku Mariću koji vodi financije, lupati po leđima Tihomira Oreškovića, a da ne skrene ni s puta MOST-a, ali i cijele koalicije. Je li to dobar izbor? Vidjet ćemo, ali ništa nas ne upućuje na to da će on taj posao raditi bolje od Ružice Vukovac, Miroslava Kovača ili pak Tugomira Majdaka i Krunoslava Zmaića koji su dugo figurirali kao kandidati. Kovača i Udruge Život više nigdje nema. Kao da su izgurani, iskorišteni i odbačeni.

Na ruralnom razvoju će se prvo lomiti zubi

No, na potezu je upravo sada profa s fakulteta da se s njima pozabavi i vrati ih u aktivnost jer Ministarstvo poljoprivrede mora pronaći suradnike za selo. Može biti da se procjenjuje da sve sektore i interese on može nekako umrežiti i sve to nekako pohvatati. Zasada još ne možemo ništa reći kakav dojam ostavlja. Vladu su nam već vodili tipovi poput Oreškovića, a koji pripadaju gospodarstvenicima, no Ministarstvo poljoprivede prvi puta nam vodi netko iz znanosti i prosvjete. Ajmo vidjeti što može. Ruralni razvoj i aktualni natječaji su prvo ono na čemu će lomiti zube. Tu ćemo vidjeti odmah što nas čeka. A ona banka?

Treba li Ružica biti razočarana?

A nešto će morati napraviti kada su svi toliko vrištali za tom poljoprivrednom ili agrarnom bankom. Iako je to u biti najlakši posao. Svaka banka je i agrarna banka onoga trenutka kada netko pomogne oko smanjivanja papirologije kod financiranja, i dakako rušenja kamata do 0 ili 1%. A to ne radi Romić, već sam Orešković i drugi financijaši u Vladi. I da se vratimo na našu Ružicu. Treba li ona biti razočarana? Treba, jer su ju toliko isforsirali da smo bili uvjereni da se nazad ne može. Koja je njezina daljnja uloga? Odbaciti sve to ili se prihvatiti posla koji MOST odredi. To će ipak biti samo dijelom njezina odluka. Vidjet ćemo vidi li ju Romić uopće u svom timu.

Čeka se prvi potez

A ako ju ne vidi, onda je to loše, jer pored nje trenutno ne vidimo tko ima taj nužni legitimitet pred selom. Kažu neki, dajmo mu šansu i nemojmo ga odmah napadati. Nema napada. Ministar poljoprivrede je već napadnut i već danas se čeka prvi potez, iako je za mnoge već kasno i neće moći ništa popraviti. Jedan mi je rekao kako baš i Romić nije simpatičan kao što bi bila Ružica. I bolje, jer kao Ministar poljoprivrede ne možeš biti naročito omiljen i zasigurno ne bi Ružica dugo bila ljubimica nacije. Možda joj je i bolje za sada da sa strane bocka i dodaje svoj ton i dalje radi na izgrađivanju još boljeg imidža seljačkog tribuna. A kao što smo vidjeli, neće Romić baš previše u medije, a i bolje mu je. Neka se čuva za Oreškovića, Marića, da otupi svoje škare prema selu i poljoprivredi.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Tagovi

Davor Romić Ružica Vukovac Tugomir Majdak Ministarstvo poljoprivreda Orešković Marić Belje OPG Orešković


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.