Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 12.04.2014. 18:15

Pravilna prehrana kod agronoma

Znate ono kada sjedite u restoranu, a osvjetljenje je sve nekako u intimno roza i ljubičasto. Mislim zbilja da me ludog iznesu poslije večere.

  • 514
  • 94
  • 0

Svaki dobar poljoprivrednik zna koliko je prehrana prijeko potrebna, a sve se manje, radi nedostatka novca i ulaže u nju. Gotovo je zaboravljena stvar kako otići u restoran sa pajdašima. Znate ono kada sjedite u restoranu, a osvjetljenje je sve nekako u intimno roza i ljubičasto. Mislim zbilja da me ludog iznesu poslije večere.

Kod nas je stanje kritično. Vlada ne radi dobro svoj posao, plaćamo parking, zabraniti će nam kolinje uskoro u EU, ratari prodaju žito preko Njuškala, humor je tabu tema, žene imaju umjetne grudi, tamburaši imaju sve manje posla, hranimo se povrćem, Zoran Jovanović, fejsbuk je pošast, cigarete skupe, McDonalds propada, Mišo Kovač ne izdaje više hitove, Dnevnik ide svaki dan na TV-u, pivo u trgovini preko pet kuna, izašli Windowsi osmica, mislim sve gore jedno od drugoga i više ne znamo hoće li tome doći kraj jer smo toliko na izmaku snaga da već gledamo turske sapunice. Hajdemo se onda barem hraniti bolje sa onime čega imamo na bacanje, kako bi ipak barem malo uštedili. Ja ne znam jel netko primijetio, al kad gledaš kuvare na TVu onda kuhinja čista kao ljekarna. Kad ja kuvam, onda izgleda kao da je počeo rat u mojoj kuhinji. Nema veze. Evo nekoliko prijedloga jer zdrava prehrana je jako važna.

Juha od miševa. Za početak odeš i uloviš nešto mišonja. Ne treba ih otrovati nego ih uplašiti pjesmama Mladena Grdovića. Kao i u svaku juhu, nakon što odrežete rep operete meso i šutnete u lonac (barem tri veća miša) ide dosta povrća. Mrkva, peršin, celer, list kupusa i kelja sa malo soli bibera i na kraju jedna žlica vegete. Kuha se oko tri sata uz neprestano lagano miješanje obavezno metalnom kuhačom jer je inače meso žilavo. Pred sami kraj ubaciti nekoliko kapi limuna radi arome. Na kraju, kad je sve gotovo uzmete šerpu i bacite u smeće pa si ispečete malo veći odrezak od teletine i lijepo se najedete ko ljudi.

Vjeverice na lešo. Ovo tradiocionalno dalmatinsko jelo je izrazito pogodno za one koji imaju povećanu masnoću u krvi. Dakle jednostavno, samo očišćene vjeverice ubacite u tavu, lagano prokuhate i ubacite onu mini rajčicu i uz malo maslinovog ulja kuhate skroz dok vjeverica ne zatvori oči, tako ćete znati da je jelo kuhano. Posoliti po želji i ubaciti malo klinćića. Uz ovo predlažem kuhani krumpir i kupus salatu. Nakon jela, čaša bijelog vina iz 1967. ne bi loše sjela. Tko ne voli vino, može sok od bazge.

Dinstane krtice. Ovo je malo komplicirano jelo, ali ne radi pripreme nego je krtice teško uhvatiti. One najčešće izlaze navečer kada je na taj dan bilo zasjedanje sabora jer su onda razdražljive. Dakle, samo sjedite i kada čujete da će se pojaviti, čopite ju za glavu i van. Sreća što vam je potrebno samo dva komada. Kada ju rasporite i bacite iznutrice, samo ju položite u tavu na luk i dodate malo vegete. Sve to krčkate oko tri sata, poklopljeno na laganoj vatri. Moja je preporuka ovo kombinirati sa domaćim slavonskim čobancem. Inače krtice možete i prodati za pet kuna komad. Ide ko alva.

Perkelt od krumpirovih zlatica. Popularno mađarsko jelo za sve one koji volje ljuto i začinjeno. Dokazano je da zlatice smanjuju mogućnost kardiovaskularnih bolesti, a svi znamo kako ljuta hrana potiče izlučivanje hormona sreće koji nam je prijeko potreban za svakodnevno funkcioniranje, pogotovo kad dođeš međ krumpir, a ono sve puno zlatica. Priprema ULTRA jednostavna. Poskidaš zlatice s krumpira, cirka kilu i kusur pa samo metneš kuvat na točno 75 stupnjeva u polupokopljenoj posudi. Ne treba ništa čistiti, samo malo oprati. Brzo su gotove. Po želji se posoli. Uz ovo izdašno jelo preporučam veće pečeno pile.

Salata od korova. Idealna hrana za sve vegetarijance, ali i jako dobro za sve one koji imaju problema sa visokim tlakom i dokazano smanjuje količinu vode u koljenu. Odlično je što ne možete pogriješiti pri odabiru korova. Pirika, sirak, štir, ambrozija, loboda, koštan - sve može. Naberite željenu količinu vrlo kratko prokuhajte u posoljenoj vodi pa nakon što se ohladi dodajte malo maslinovog ulja. Ja sam ovo pravio uz mesnu štrucu mljevenog mesa, bilo je ukusno i fino.

Dobar tek.


Tagovi

Prehrana Prehrana Mladen Grdović Žito Njuškalo Windows 8 Mišo Kovač Vjeverice Krtice Krumpirove zlatice Korov Kolinje


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".