Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naša stvarnost
  • 31.10.2019. 11:30
  • Ličko-senjska, Vrhovine

Postaju li lička sela farme na otvorenom?

"Lika i Slavonija najgori", "Manijak ubio dva konja, a tri životinje ranio", "Migrantska kriza prijeti turizmu", samo su neki od naslova koji dižu čitanost komercijalnim medijima u Hrvatskoj. Bolji poznavatelj prilika će često istaći da nije ovakvih naslova, privredna aktivnost u Lici, koja sve više spada na turizam i poljoprivredu, ne bi se ni spomenula u širem kontekstu i na nacionalnoj razini.

Foto: Miroslav Mašić
  • 4.207
  • 145
  • 0

"Lika i Slavonija najgori", "Manijak ubio dva konja, a tri životinje ranio", "Migrantska kriza prijeti turizmu", samo su neki od naslova koji dižu čitanost komercijalnim medijima u Hrvatskoj. Bolji poznavatelj prilika će često istaći da nije ovakvih naslova, gospodarska aktivnost u Lici, koja sve više spada na turizam i poljoprivredu, ne bi se ni spomenula u širem kontekstu i na nacionalnoj razini.

Razmišljanja o ovoj temi potaknula je najnovija objava po kojoj je vidljivo da su Ličko-senjska županija, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska najlošije po bruto društvenom proizodu na razini države. Ove su tri županije zajedno krajem 2016. godine činile manje od 3 posto državnog BDP-a, što je poražavajući podatak. Još gore zvuči podatak da je lički BDP čak 35 puta manji od onog u Zagrebu.

Drastično smanjenje stanovništva, sela koja su gotovo pusta, ogromno smanjenje broja predanih litara mlijeka na godišnjoj razini, a ukupno veći broj životinja na razini regije, jasno nam govori da se Lici polako približava scenarij kojeg su se mnogi bojali. Dok se mala poljoprivredna gospodarstva sve više gase i smanjuju, pojedinci s ogromnim brojem grla stoke polako se šire i na čitava sela, a nekadašnji krajevi koji su bili puni života polako postaju farme na otvorenom.

Postaju li lička sela farme na otvorenom?

Selo Turjanski u općini Vrhovine, nekada je bilo daleko poznato selo po broju stoke i poljoprivrednoj proizvodnji. Drastičnim padom broja stanovnika kojih je sada jedva tridesetak, smanjio se i broj gospodarstava. 

Turizam u Lici je jedina brzorastuća gospodarska grana u kojoj su mnogi vidjeli svoju šansu, ali zadnjih godina među ličkim iznajmljivačima je sve veći strah da će nadolazeća migrantska kriza utjecati na njihovo svakodnevno poslovanje. Koliko je situacija ozbiljna uvjeravamo se i samo vozeći se ovih dana cestom od Korenice do Plitvica. Kroz tih dvadesetak kilometara srećemo bar desetak policijskih vozila, a policijske patrole su prisutne i na svim parkiralištima uz cestu.

Svakodnevne vijesti o sve većem broju migranata koji se pokušavaju probiti do naše granice iz pravca Bihaća, upotpunjuje i informacija da novootvoreni hotel u Ličkom Petrovom Selu od kojeg se jako puno očekuje, preko zime smanjuje broj zaposlenih.

Kravica je sve više, predanog mlijeka sve manje 

Statistika je neumoljiva, a čini se da jedino veliki farmeri s nekoliko desetina grla stoke, proširuju svoje poslovanje, što nije dovoljno za statističko poboljšanje BDP-a te svrstavanje Like na malo bolju poziciju u državi. U prilog im ide i to što još uvijek nije regulirano korištenje tuđeg zemljišta kroz sustav poticaja iako se to već duže vremena najavljuje. Hoće li pojedina lička sela stvarno umjesto mjesta ugodnih za život stvarno postati farme i rančevi na otvorenom?


Tagovi

Farme na otvorenom Lika BDP


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.