Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 16.08.2014. 08:45

Plodovi zemlje - ali koje?

Ipak ukoliko se ova poljoprivredna emisija nastavi emitirati, zahtjev građana je da se samo ime promijeni u "OnoŠtoMoždaIzrasteIz Zemlje".

Foto: depositphotos.com
  • 2.500
  • 195
  • 0

Iako nije tajna kako je nekoliko puta proteklih godina proglašena najgledanijom, možda i ponajboljom, ako ne i jedinom emisijom za poljoprivrednike u Hrvatskoj, Plodovi zemlje uskoro bi mogli doći i do svojega kraja. Naime, marketinška agencija za istraživanje tržišta Veselko d.o.o. ovog je tjedna upravi HRT-a vrlo hitno dostavila ne tako dobre podatke u kojima se jasno vidi, ne samo opadanje gledanosti nego i vrlo žestoke kritike gledateljstva.

Ova vijest je svakako uzburkala mnoge pa tako i moju komšinicu babu Jasminu jer znam da u to vrijeme ne ide niti jedna sapunica, pa šta će jadna gledati dok pere firange i kredence. Nije dugo trebalo da se vrijedna i sposobna osoba, odgovorna ispred naše nacionalne televizije za poljoprivredne probleme, Smiljan Mrkvić obrati medijima sa nekoliko nepobitnih činjenica. Istina je, kako navodi, da nam svake nedjelje ova emisija od davne 1958. godine donosi novosti iz svijeta sela i poljoprivrede.

Onak odoka - emisija ima šest tema

Tog 21. prosinca emitirana je s početkom u 10 sati i trajala je 50 minuta, gdje je bio uključen i nastup neke eminentne pjevačke zvijezde (često Doris Dragović) i devet kratkih reklama raznih pesticida. Politika se rijetko spominjala i prvih desetljeća emitirana je uživo, no prosjek je bio samo jednom mjesečno, što je bilo i više nego dovoljno. No već 26 godina ona traje gotovo nepotrebnih sat vremena i sadrži onak odoka šest tema od kojih svaka traje minimalno četr minute - za koje mnogi misle kako je to sasvim dovoljno.

E sad, ako statistiku ostavimo sa strane, onda dolazimo do izrazito lošeg termina emitiranja kada većina zainteresiranih ili sjedi za ručkom, dok u blagovaoni nemaju mogućnosti gledanja ili taman završavaju pečeno prase u dvorištu - gdje opet nema priključka za televizor. Ne treba spomenuti da i reprize emisije idu često nakon četiri sata ujutro, kada jedan hrvatski prosječno propali poljoprivrednik zasluženo spava.

Praznovjerje i nepovjerenje vinogradara

U istraživanju je bilo govora i o tome da jako zbunjuje sam početak emisije, kada se sadržajno navode teme i njihovo trajanje gdje većina priloga ima neparan broj minuta, gdje su se prvi pobunili vinogradati jer govore da njihovi prilozi uvijek traju 5-7-9 minuta, što po narodnoj legendi donosi nesreću prilikom berbe.

Jednom malom broju gledatelja smeta izrazito nezanimljiva i loša najavna špica prilikom koje uvijek sviraju neke tužne pjesme, a prebrza slova na kraju emisije nije uopće moguće pročitati i gotovo nikako ne znamo tko je realizator, a tko urednik emisije.

A gdje su ti plodovi?

HRT je obećao svima koji više ne žele pratiti emisiju smanjiti račun pretplate za sedam kuna kako ne bi došlo do još većeg nezadovoljstva. Ipak ukoliko se ova poljoprivredna emisija nastavi emitirati, zahtjev građana je da se samo ime promijeni u "OnoŠtoMoždaIzrasteIz Zemlje" umjesto dosadašnjeg imena jer kako govore, teško je očekivati da govorimo o "Plodovima zemlje" kada je toga iz različitih razloga, sve manje. Da ne govorimo da većinu plodova uvozimo pa se iz samog naziva emisije na razumije misli li se na Španjolsku ili Hrvatsku.

Nema tjedna da ne doživim neki stres, a kako god krenem, ako se i ovo ukine, ja više majkem ne znam gdje saznati informacije tipa kak se sadi mrkva ili slično. Još mi i ventilator krepo.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Plodovi zemlje HRT Kritike gledateljstva Opadanje gledanosti Komšinica Novosti o poljoprivredi Pesticidi Reklame Politika


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".