Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 24.09.2014. 11:20

Plaća u mandarinama - i to zelenim!

Pa konobar i doktor neće tražiti javno priznanje i stvarati halabuku samo zato što su radeći svoj posao nešto odradili i za to dobili plaću. Ali kada nešto učini netko u europarlamentu ili ministar, još kako o tome treba svima javiti!

Foto: Hina
  • 738
  • 129
  • 0

Kada dođete u caffe bar, priđe vam netko od osoblja. Konobarica ili konobar. Pozdravi vas i usluži. Ako treba i skuha kavu, donese vodu, doda novine pa i zapali cigaretu. Dođete kod liječnika i on odradi svoj posao. A kada dođete kod ministra poljoprivrede ili zastupnika u europarlamentu i tražite da učini nešto za spas proizvodnje mandarina - oni se obrate institucijama i pokušaju spasiti stvar u sklopu svoga posla. Što je sve isto kod ovih osoba? Da rade, odrade i zato budu nagrađeni svojom plaćom.

A koja je razlika? Pa konobar i doktor neće tražiti javno priznanje i stvarati halabuku samo zato što su radeći svoj posao nešto odradili i za to dobili plaću. Ali kada nešto učini netko u europarlamentu ili ministar, još kako o tome treba svima javiti, treba se zahvaljivati, pa pisati u novinama i boriti se za svaku minutu u udarnim TV terminima. A isto kao i konobarica i liječnik iz naše priče, odradili su samo svoj posao. Pa zato vas gospodo političari i plaćamo da radite svoj posao. Da se borite za nas, da nas predstavljate i budete naš servis. Plaćamo političare da budu naši službenici. Istina. Mi to plaćamo malo previše.

I sada, ako je nekakva institucija Europske unije na poticaj naših službenika odradila posao za uzgajivače mandarina, mi bi valjda sada trebali svakome graditi spomenik. I ajde, dok europarlamentarcu nije posao samo da u Belgiji u Šumanovu naselju zastupaju interese proizvođača mandarina, to u svakom slučaju svih u Ministarstvu poljoprivrede je. Ako je netko u europarlamentu nešto rekao, i možemo reći da je to napravio dotični zastupnik. Ali kada je nešto učinilo Ministarstvo poljoprivrede, nije to učinio samo Ministar. Tako treba razdvojiti i druge slučajeve.

Kada nešto ministarstvo dobro napravi, nije napravio samo ministar nego svi u sistemu. Pa tako je jasno i kada je loše stanje zbog lošeg rada ministarstva, opet je kriv cijeli, a ne samo onaj čelni čovjek. Jer kako su se svi uzvikali, ispada da više nije važno ni tko je uzgojio, prskao i brao mandarine, već samo onaj koji je na kraju nešto negdje pogurao. Kako bi bilo sada da svakom konobaru pišemo hvalospjeve jer je poslužio gosta. U biti, svi za to što rade dobiju plaću. Proizvođači mandarina, ako ih ne prodaju, dobiti će plaću u mandarinama. I to zelenima.

Pa tako da ne moraju hitno naći kupca. Da imaju vremena dok sazriju. I oni su trebali reagirati dok su mandarine bile još jako zelene. Što bi bilo lijepo kada bi i našim službenicima u Ministarstvu poljoprivrede i u Saboru, barem onim odborima za poljoprivredu, dali mjesečnu plaću u mandarinama. I to onako. Jednu prosječnu za njihovu stručnu spremu. Pa neka onda prodaju te mandarine i pokušaju platiti režije, dati djetetu za mjesečnu kartu, te kiflu i jogurt. Možda će tada shvatiti da su oni svi samo naši službenici i da se moraju boriti da zarade svoju plaću.

Foto: Hina


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Ministarstvo Plaća Europarlament Političari Proizvodnja mandarina Posao Spomenik Interesi proizvođača Zatupanje Plaća u mandarinama Spas proizvodnje Poljoprivreda


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.