Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 19.09.2014. 09:50

Ostao sam bez goriva

Ali ja se ne dam. Ustajem se svako jutro u četiri sata i borim se svojim kravama s cijenom koja je strašno niska.

Foto: depositphotos.com
  • 1.571
  • 222
  • 0

Vozimo se osječkom industrijskom zonom. I baš nam pažnju privuče traktor s dvije traktorske prikolice. Parkiran s desne strane uz cestu, a u prikolicama svježi rezanci šećerne repe. Dakle, radi se o proizvođaču mlijeka koji u ovo doba godine, kada je kampanja prerade šećerne repe, svoje krave hrani repinim rezancima. No, u čemu je problem. Naiđem na čovjeka pored traktora. "Ostao sam bez goriva". I sve je jasno. Imaš 35 krava i s tim svakodnevnim teškim poslom, na svom imanju nemaš ni za gorivo.

Proizvođačima mlijeka istječe vrijeme

To ocrtava stanje u kojem su se našli hrvatski proizvođači mlijeka. Kataklizma. On još uvijek ima krave, radi, ide po hranu i muči se. No, jako mnogo je onih koji to više ne mogu. I tko je tu kriv. Mljekare? Svakako da jesu. Lactalis i kompanija stisle su ove druge i ruše sve pred sobom. A mljekare će preživjeti. Ali neće preživjeti uzgajivači krava. Oni su mrtvi ili hodaju po svojim štalama poput mrtvaca, svjesni da im je ostalo još malo vremena.

Povezao sam do kuće čovjeka da ode po sina, kanister, kupi malo goriva da hranu za svoje kravice doveze kući. I kaže on "djeca bi već odustala. Ali ja se ne dam. Ustajem se svako jutro u četiri sata i borim se svojim kravama s cijenom koja je strašno niska.

Sve statistike su protiv stočara

Proizvodnja mlijeka na hrvatskim farmama iz godine u godinu pada, a mjere kojima bi se ona povećala i dugoročno ustabilila, ne postoje", kazali su više puta u udruzi CroMilk. U medijima su nedavno iznijeli podatak da je u 2013. godini ukupni pad proizvodnje mlijeka bio 16,6 % te je iznosio čak 100 milijuna kilograma manje u odnosu na 2012. godinu.

Pet vodećih otkupljivača mlijeka u 2013. godini bili su Dukat, Vindija, Belje, Meggle Hrvatska i Zdenka mliječni proizvodi. Njihov je tržišni udio iznosio 90 %, a zajedno su otkupili gotovo 442 milijuna kilograma mlijeka. U odnosu na prethodnu, 2012. godinu, vodećih pet otkupljivača svježeg sirovog mlijeka zabilježili su značajan pad otkupa od čak 16 %, zbog pada proizvodnje mlijeka na domaćim farmama. No, ove godine se nešto ipak stanje popravilo pa po podacima Hrvatske poljoprivredne agencije lagano raste otkup. No, raste na velikim farmama, ali broj farmera s 20 do 100 krava i dalje opada.

Uvoz narastao za četiri puta

Posljedica je smanjenja broja mliječnih krava, nelikvidnosti i prezaduženosti farmera, visoki ulazni troškovi u poljoprivredi i nedovršene zemljišne reforme. U isto su vrijeme, trgovački lanci su povećali uvoz gotovih proizvoda od ulaska naše zemlje u EU za gotovo četiri puta, što predstavlja dodatnu prijetnju za 30 tisuća zaposlenih u domaćem mljekarskom sektoru - za farmere i prerađivačku industriju.

"Potrebno je podizati konkurentnost primarne proizvodnje kroz podizanje stočnog fonda i aktiviranje objekata koji nisu u funkciji, reprogramiranje HBOR-ovih kredita, povećanje likvidnosti kroz redovito isplaćivanje poticaja te rješavanje pitanja zemljišta i smanjenje troškova poljoprivredne proizvodnje", upozoravaju iz CroMilka.

278 milijuna eura za prazne štale

U našoj zemlji je navodno 35 tisuća praznih ležećih mjesta u štalama u koje je utrošeno 278 milijuna eura novaca iz državnog proračuna i primarna mjera mora biti popunjavanje tih kapaciteta. No, kako se ipak osjeća lagani zastoj u padu proizvodnje, ovakvima kao čovjeku s početka priče sada treba pomoći. Isto onako kako se pomogne i brodogradilištu da proizvede brod i proda, a onda mu se uzmu novci nazad. Dakle, našem sugovorniku treba omogućiti da radi i proizvede mlijeko, a kada se stanje popravi, s cijenom mlijeka on će sam lako riješiti nedostatak iz ovih godina.

Na sajmu u Bjelovaru razgovarao sam kratko s dvojicom proizvođača koji su aktivni u svojim stočarskim udruženjima. Branko Garvanović, naš poznati uzgajivač holstein krava iz Đeletovaca kaže da je trenutno dosta solidno. Ali ga muče repovi iz ovih prethodnih godina i tu je potrebno ministarstvo da pomogne u toj situaciji. Davor Blažić iz Mekušja, inače Predsjednik Hrvatskog saveza udruženja proizvođača mlijeka također osjeti da bi se stanje moglo smiriti. Ali hitno je potrebno riješiti pitanje cijena mlijeka ali i državnog zemljišta.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Damir Rukovanjski Jaja Poljoprivreda Vino Mlijeko Selo Seljak Krava Lactalis Traktor Kravica Uzgajivač Gorivo Traktor Mliječno govedarstvo Krah Cijena CroMILK


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]