Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 10.10.2016. 10:30

Novi ministar na velikim mukama

Ne znaš što je teže. Pomaknuti nešto u selima i poljoprivredi, ili pak njih u agencijama, u samom Ministarstvu, upravama, kancelarijama i odjelima. Posao rudarski.

  • 8.238
  • 997
  • 0

Sad ćemo tek vidjeti koliko znamo o Ministarstvu poljoprivrede, rekao je jedan HDZ-ovac govoreći o mogućnosti da Most ne bude više taj faktor koji kontrolira najteži resor u Vladi. Stara je i poznata stvar da ako nemaš dobru, jako dobru vezu i kontrolu nad Ministarstvom financija, bolje se poljoprivrede ostavi. To su dobro znali i u HDZ-u, i na izborima prije godinu dana u HSS-u. No, Most je naivno i dječački brzopleto uhvatio Ministarstvo poljoprivrede.

No, nije tu bilo ništa u godinu dana ni katastrofalno, ali nije ni išlo. Ovaj novi, narodnjački HSS se polakomio i tražio za sebe u slučaju da pobijedi taj resor i kod Milanovića. Zanimljivo je da je i Milanović, kao i Karamarko prije godinu dana Most-u taj vrući krumpir bio u stanju dati im kao dječici igračku. Valjda da im ispuni želju, a onda da kada im tu igračku vrate, dobiju po prstima. Nije samo imati Ministarstvo poljoprivrede neko veselje. To je strašno težak posao i u startu stav da gubiš na popularnosti, da imaš problem svaki dan i u ujutro i uvečer.

I nije neko veselje imati Ministarstvo poljoprivrede

Primjetljivo je kako je Most u startu ovoga puta odustao od toga dijela hrvatskog gospodarstva. I Tugomir Majdak, ako bude ipak na kraju postao prvim čovjekom hrvatske poljoprivrede, zasigurno zna da će za koji mjesec postati jedan od najrazapetijih članova Vlade, ali i da će zasigurno biti jedan od najomraženijih u politici. Seljaku jednostavno nikada neće, a i ne može valjati, niti jedan hrvatski ministar u tom resoru. Jedno je objektivno, a jedno subjektivno.

Most gubi poljoprivredu, tko će povesti iz HDZ-a?

Mi bi jednostavno da odmah po postavljanju nove agro vlasti postanemo jednaki ili čak bolji od poljoprivrednika u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj. Ako bi se približili bar španjolskim ili francuskim seljacima po standardu i uvjetima proizvodnje, opet ne bi valjalo. Mi želimo biti jednostavno najbolji. Što treba učiniti Majdak, odnosno Plenković? Ne samo imenovati Majdaka.

Stotine problema i rudarski posao

U Ministarstvu poljoprivrede je jednostavno bar 10 totalno različitih ministara, stotine velikih problema i strašno mnogo repova, ali i mnogo ljudi koji tamo rade, a koje je teško razdrmati. Ne znaš što je teže. Pomaknuti nešto u selima i poljoprivredi, ili pak njih u agencijama, u samom Ministarstvu, upravama, kancelarijama i odjelima. Posao rudarski. Može se dogoditi i da se za vrijeme jedne Vlade promijeni i taj Ministar, a da to nikome teško ne padne.

Sjetimo se samo kako je Pankretić bio sretan kada su ga svojevremeno pomakli na neki sektor ruralnog razvoja i dali mu da bude potpredsjednik Vlade. Bilo je toga i bit će. Tamo izgorite dok kažete keks. Ako kao stranka isto tako nemate autoritete u sektoru veterinarstva pa šumarstva te ribarstva, bolje odmah dižite sidro. I morate biti brzi. Sadašnji tehnički Ministar je bio dobar, ali spor. Dok se okrenete, već ste zakasnili. Mislim da je u ovih nekoliko mjeseci Romić stalno malo kasnio.

Pronaći prave ljude za svaki sektor

A i teško da je uspio postaviti i kontrolirati upravo ljude u tim sektorima kao što su šumarstvo, ribarstvo i veterinarstvo. Ruralni razvoj i navodnjavanje ga je zaokupiralo, a ostali suradnici su nekako kao stajali u iščekivanju. Normalno, znali su da je završilo da su i oni i Romić samo tu još jako kratko i nitko ništa nije poduzimao. Što čeka Majdaka, ili nekoga drugoga? Majdak bi sigurno trebao imati prednosti, jer osim što je HDZ-ovac on je i doslovce dijete Ministarstva i u potpunosti razumije materiju. On je od završetka fakulteta u Ministarstvu. Prvo u odjelu za mehanizaciju Savjetodavne službe, a poslije i dalje.

I u lokalnim vlastima, pa ponovno u Ministarstvu, ali uvijek tu negdje. Može li on biti taj koji može odrediti suradnike, teško je reći. Zasigurno neće svaki suradnik biti po njegovoj želji, ali važno je i da bira suradnike koji su isto tako autoriteti. Osim ova tri velika sektora, jako je važno tko vam vodi Savjetodavnu službu, a tko se bavi fondovima i Europskom unijom. Normalno i koga se stavlja u financijski odjel. Ništa manje nije ni faca koja će biti nekakav pomoćnik ili zamjenik za ono što zovemo mediteranskom poljoprivredom.

Stočarstvo u velikim problemima

Masline, ulje, mandarine, vinogradi u Dalmaciji, Istri i otocima. Mislim da Jakovini ni dan danas nije jasno čim je sve morao upravljati. Ma vi u tom Ministarstvu poljoprivrede morate imati i jakog Dinamovca i još jačeg Hajdukovca. U najvećim problemima je stočarstvo. Njega se više ne smije ostavljati po strani. Jedan pomoćnik mora biti samo za taj sektor. Jer više je nego očito da je stočarstvo ono koje pokreće cijeli agrar. Inspekcije, ruralni razvoj, međunarodni odnosi. Vrlo malo vremena je za pronaći prave ljude za svaki sektor. Ako takvog nekog ima u samom Ministarstvu, a da bi bio odan novoj Vladi, treba mu dati podršku. Ako nema, onda s terena treba dovesti nekoga koga svi cijene. Ukratko, Majdaku neće biti lako, a možemo zaključiti da su i dečki iz Mosta jako pametni. Za samo nekoliko mjeseci skužili su da su previše zeleni za tu igru.


Tagovi

Majdak Orači Ministarstvo Mediteran Poljoprivreda Stočarstvo Veterina Ribarstvo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]