Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 10.05.2014. 13:10

Ministar poljoprivrede najavljuje nove zakone

Oformljena je i posebna inspekcijska komisija koja će lutati po državi tražeći nepravilnosti i na licu mjesta naplaćivati kazne uz izdavanje fiskalnih računa.

  • 1.631
  • 321
  • 0

Jučer u kasnopopodnevnim satima, ministar poljoprivrede održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je predstavio nove prijedloge i planove za poboljšanje produktivnosti, ali i rezove uz poneki novi zakon. Nakon ponekih turbulencija u vladi, nije uopće neočekivano da se sada svaki ministar boji za svoju fotelju pa su svi malo žešće prionuli na posao, gdje je glavni motiv, punjenje državne blagajne, ali i osiguranje novca za predstojeće nam izbore u ovom mjesecu. Na pressici koja je trajala gotovo 28 minuta, iznešeno je nekoliko ideja, a mi vam donosimo samo one važnije.

Anketama je ustanovljeno kako poljoprivrednici radi zdravstvenih problema sa leđima odlaze u prijevremenu mirovinu i tako ne koriste nikome pa od sada dužina štapa motike, grablji i metle mora biti povećana za 30 centimetara od standardne. Preporučena kazna za prijestupnike je od 300,00 do 700,00 kuna za mala gospodarstva ili od 1.000,00 do 5.000,00 kuna za velike poljoprivrednike. U novi zakon ne ulaze manji alati tipa šrafcigeri, čekići ili cvikcange.

U dogovoru sa HDS-om (Hrvatsko društvo skladatelja), svi koji od danas na bilo koji način slušaju glazbu (npr. radio u traktoru, kombajnu ili jednostavno tranzistor na bilo kojoj površini) za vrijeme izvođenja radova na zemlji moraju plaćati dodatnu HRT/RTV pretplatu sukladno sa površinom koja se obrađuje. Osnovna obračunska jedinica za izračun pretplate je kvadratni metar. Mogućnost kvartalnog ili polugodišnjeg plaćanja donosi i neke popuste te benificije.

Sukladno sa ulaskom u Europsku uniju, ministar donosi jedan novi zakon koji se odnosi na košenje trave i korova na svim površinama koji su prijavljeni u sustav OPG-a. Trava ne smije biti viša od 3 do 5 centimetara, a kosilica starija od dvije godine i to u potpunosti ispravna. Kosilica se nosi na testiranje dva puta godišnje i atest se plaća 124,99 kuna + PDV. Prilikom košnje obavezna je dodatna zaštitna oprema.

Kako bi se povećala produktivnost, pauza za obrok za vrijeme radnog vremena smanjuje se sa 30 na 10 minuta sa dodatnom klauzulom da svi oni koji konzumiraju duhan (slovima: puše) dobivaju dodatnih sedam minuta jer je to vrijeme procijenjeno kao dovoljno da se cigareta velike dužine (100s) završi. Kazna za prekršitelje po minuti je 10,00 kuna. Poseban udar ovoga puta pretrpjeli su stočari koji redovno izvode svoju stoku na ispašu. Bilo da se radi o velikom ili malom broju goveda bilo koje sorte ili pasmine, nikako ne smiju imati više od dva bicikla te jednog psa na količinu od 30 grla. Ukoliko vam to nije dosta, za svaki dodatni bicikl ili ćuku morate izdvojiti i do 79,99 kuna mjesečno. U bilo kojem slučaju, psi moraju imati certifikat da su obučeni za čuvanje stoke, a bicikli ne smiju imati više od deset brzina.

Oformljena je i posebna inspekcijska komisija koja će lutati po državi tražeći nepravilnosti i na licu mjesta naplaćivati kazne uz izdavanje fiskalnih računa. Naravno, i za kraj, kako bi naši dragi ameri rekli "ne pitajte što će država dati Vama nego što Vi možete dati državi". Ministar je u svom duhovitom stilu završio konferenciju sa jednom prigodnom dosjetkom: "Šta znači 20 traktora ispred poljoprivedne škole? - Roditeljski sastanak!"


Tagovi

Rezovi Zakoni Fiskalni računi Inspekcijska komisija Produktivnost HRT Pretplata Kazne Konferencija Šrafciger PDV Stočari Prekršitelj Pasmina goveda


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!