Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 08.03.2015. 17:20

Maslinari u obračun s trgovačkom mafijom!

Trgovački lanci uništili su sve, pa će sada i maslinarstvo u Hrvatskoj?

  • 355
  • 64
  • 0

Ovo je velika pljuska hrvatskom maslinarstvu. Tko je kriv? Proizvođači zasigurno nisu, već opet uvoznici i trgovci. U stalnom ratu za svakog kupca ne biraju sredstva da dođu do njih. Svjesni su svi popularnosti korištenja maslinova ulja. No, ono ima i svoju cijenu.

Mnogo puta smo čuli da trgovci ne prodaju domaće ulje, da ga miješaju s uvoznim, pa i čak da uvozno prodaju kao domaće. No, kako može litra ulja maslinova koštati 30-tak kuna pa i malo više. Možete uvesti loše uvozno, tzv. lampante ulje i pomiješati s pola nekoga hrvatskog ulja. Čak i običnog. Oznaku ekstra djevičanskog dobivaju jer na razna natjecanja šalju određene količine pažljivo odabranih ulja, a onda taj isti proizvođač može raditi što hoće.

Loše uvozno miješaju s biljnim uljem

Što se tek krije iza oznake robne marke možemo samo zamisliti. Jedan od djelatnika takvog pogona koji pakira sličnu robu otkriva nam kako loše uvozno miješaju i s biljnim uljem. Pa tako nalazimo da imamo mješavinu ulja. Istinito napisanog maslinovog. Ali samo s dijelom ili čak i u tragovima. Miješaju i kvalitetna ulja, i ta lampante koja nisu za ljudsku upotrebu i biljna ulja kao što su repičino ili mješavina. Kome sad na kraju vjerovati? Ne možemo vjerovati ni prodaji u turističkim središtima i tržnicama. Domaći ljudi imaju određenu količinu svojih kvalitetnih ulja. Ali ne i dovoljno za tržište i to cijelu sezonu.

Na tržištu vlada ogromno nepovjerenje

Hrvati su prošle godine kupovali i trošili lošiji proizvod u izvrsnom pakiranju. Riječ je o ekstra djevičanskom maslinovu ulju, kažu u udarnoj informativnoj emisiji.

Kupuju takva ulja u trgovačkim centrima i presipavaju u kamenice i u plastične boce od litre i pol ili dvije. Neki ih samo presipaju, neki i pomiješaju sa određenom količinom svoga ulja. No, jednostavno bi trebalo biti sigurno samo ono ulje koje kupujete od poznanika. Očito više na tržištu nikome ne možemo vjerovati. Nadamo se da nas bar ne varaju kada su u pitanju suncokretova ulja i svinjska mast. Posebice od kada mast od svinja više nije tabu, a čak je i dokazano da je prilično zdravo.

Žalosno je što se mnoga ulja, pa i maslinova prodaju kao da su lijek, a prema posljednjoj analizi, sva ulja su tako loša da nisu ni za ljudsku upotrebu. Nije jasno za što su. Vjerojatno su dobra za podmazivanje motora, ležajeva i kotača na biciklu.

Što bi bilo da inspekcije češće rade svoj posao?

Prirodno maslinovo ulje, je ulje dobiveno od ploda masline jedino pomoću mehaničkih ili drugih fizikalnih načina, u uvjetima, posebice toplinskim, koji ne uzokuju promjene u ulju i koje nije izloženo ni jednom drugom postupku osim pranja, pretakanja, centrifugiranja i filtriranja. I tu priče nema.

Šest od 10 uzoraka nije bilo dovoljno kvalitetno da zasluži najbolju oznaku za maslinovo ulje. Zaključili su to inspektori Ministarstva poljoprivrede. Ministar umiruje, ulje je zdravstveno ispravno, a proizvođači koji su lagali kupcima - već su kažnjeni. Inspekcija je prošle godine manje kvalitetno ulje pronašla u čak šest od deset uzoraka. Na policama trgovina, i u proizvodnji. No ministar umiruje - ulje je smanjene kvalitete, ali nije opasno po zdravlje.

"Svi oni koji prodaju robu koja ne zadovoljava kvalitetu moraju snositi sankcije. Govorimo o situaciji gdje nemamo zdravstveno neispravan proizvod nego proizvod koji je povećao cijenu", kaže ministar Tihomir Jakovina.

Maslinovo ulje je ulje koje potječe isključivo od ploda pitome masline, isključujući ulja dobivena s otapalima ili pomoću postupaka reesterifikacije i bilo kakvog mješanja s uljima druge prirode, kažu pravilnici. Naziv maslinovo ulje ne može se ni u kojem slučaju primjeniti za ulja od maslinovih komina i ako je tako to treba biti jasno naznačeno. Pitanje bodovanja je još i kako će ga se zvati. Djevičansko ili ekstra djevičansko.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - za podmazivanje motora?

No, prema svemu sudeći, mnogi bi se mogli okrenuti i ponovnoj upotrebi svinjske masti. A zapaženo je da se na tržištu ono sve više i traži. Imamo i ulja koja su u kategoriji ljekovitih. Bučina ulja, sezamova, od badema i slično. Očito je znajući trgovce da bi i na tim poljima trebalo napraviti analize. Tko zna što bi otkrili. Dao sam si truda i u svojoj kuhinji izvadio sva ulja koja koristim. Ima i onih koja sam dobio kao poklon pri posjetu nekom od maslinara i to je najčešći slučaj i tu nema sumnje. No, kao što vidite na fotografiji, ima tu ulja koja su i robna marka.

Moram priznati da sam sva preselio u svoju auto garažu i koristiti ću kao isključivo ulje za podmazivanje.

No, vjerujem da je ovo što imam od buča i sezama, te badema ispravno jer ga doista koristim kao lijek. Međutim, kao što je vidljivo na slici, imam i svinjske maste. I one bijele nakon klanja, a i one crvene što ostane nakon pečenja kobasica. Očito je da se treba posvetiti proizvodima domaćih i poznatih. Kupiti kao i kad kupujemo vino. Od poznatih proizvođača, s točno označenom deklaracijom, pa i pouzećem od proizvođača kojima vjerujemo. A sami maslinari morali bi krenuti u jači obračun s trgovačkom mafijom koja na taj način uništava i njihov trud.

Treba imati na umu da maslinari ulažu jako mnogo fizičkog rada da bi imali što manje upotrebe ikakvih kemikalija, a mnogo ulažu i u suvremenu preradu - a u posljednje vrijeme i u marketing i populariziranje upotrebe maslinova ulja. A onda se nađu ovakvi lupeži koji sve upropaste na trgovačkim policama.

Treba vjerovati tradiciji

No, valja ovom prilikom priložiti i malo hvalospjeva o masti hrvatskih svinja. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini negoli su je koristili naši stari. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je riječ pri tomu o zasitnoj namirnici koja stvara duži odjećaj sitosti, a prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži kolesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija, kažu stručnjaci.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Bura Vino Maslina Polača Zadruga Loza Oblica Pendolino Pischolino Tanere Bjelica Karolea Frantjola Tlo Plavac Syrah Uzelac Rade Bobanović Mast Svinja Trgovci Lanci Lampante


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]