Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 23.07.2013.

Linić će trošarine udarati i konjima

Tko se hoće voziti, neka plati trošarine. Tko se vozi puno, puno će i platiti. A tko se vozi malo, malo će i platiti. I eto ti ga sad na. Ovim poskupljenjem neće naškoditi nikome doli seljacima. U traktore kupljene posljednjih godina, kao i u kombajne, Linićev plavi dizel ne ide...

  • 1.210
  • 176
  • 0

Raspali Linić, pa onda držmo gaće da ih ne odnesemo na štapu. Još prije neki dan mi se učinilo da sam vidio Slavka kako ide po selu i džepira ljude. I kod koga god je našao novaca tražio je da mu dokažemo od kuda nam. Odakle nam novci kada još za pšenicu pare nismo dobili. Ako je kod nekoga našao kutiju cigara tražio je da pokaže račun gdje su cigarete kupljene, boji se da nam je netko donio iz Bosne ili Srbije.

No, kažu da sam se ipak prevario. Da nisam dobro vidio. Da nije potpredsjednik Vlade na to spao. A u dvorišta će nam gledati iz snimaka.

Uzeo je i specijalnu ekipu koja će uspoređivati snimke JNA iz 68.godine s ovim današnjim. Pa ako je nekome slučajno babo napravio kokošinjac 69' nek se čuva. I dok smo tako strahovito hodali po selu da ne naiđemo na čika Slavka ukazao nam se na dnevniku istu večer.

Tko se hoće voziti, neka plati trošarine

I zamislite! Onako opali! Tko se hoće voziti, neka plati trošarine! Tko se vozi puno, puno će i platiti. A tko se vozi malo, malo će i platiti. I eto ti ga sad na. Ovi u gradovima će se više voziti biciklima. A što će moj Franja iz Habjanovaca. Pa seljaci moraju stalno negdje točiti gorivo. Taj Slavko je lud. Ovim poskupljenjem neće naškoditi nikome doli seljacima. U traktore kupljene posljednjih godina, kao i u kombajne, Linićev plavi dizel ne ide. Svi moraju u njega sipati eurodizel i to što kvalitetniji. Ako Franja iz Habjanovaca mora u poštu, mora bar do susjednog sela. Ako će dijete, on sam, ili mamu voditi liječniku mora i do Bizovca 10 kilometara i onda do 30 km udaljenog Osijeka. Pa ako treba po kakve papire opet mora u Osijek. Ako Franjina žena poželi u trgovinu opet mora do Bizovca, Valpova ili Osijeka.

Nema pomoći. Seljaci se moraju voziti i točiti gorivo. Ima razloga zašto neki u automobile sipaju plavi dizel. Pa tko će to sve poplaćati. U traktore to gorivo ne smije, a onda bar da se u autu potroši jer stalno mora nekuda s njim. I djecu treba odvesti do škole, do vrtića. Jako puno goriva će s ovim Linićevim trošarinama trošiti upravo seljaci. Na tim udaljenostima ni bicikli, ni konji ne pomažu. Nekada bi još upregli konje i otišli u Osijek doktoru. No, to danas ne ide jer konja nema. A da i ima vjerojatno bi čika Slavko nabio trošarine i na konje. No to ne znači da ovo malo ljudi i što posjeduje konje da neće uskoro dobiti takav ili sličan namet. Možda će i konje snimati iz zraka i brojati.


Tagovi

Ratari Seljak Jakovina Linić Trošarina Plavi dizel Gorivo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]