Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća rakija
  • 11.11.2019. 07:30

Kada bih ja proizvodio rakiju, ja bih 'vako!

Uvijek ću biti mišljenja da naš narod pije umjetna, obojena pića isključivo zbog prestiža, dok pravo zadovoljstvo pronalazi u domaćoj prepečenici. Još ako rakija ima dušu kao ona Mirkova, ih!

Foto: Petar Ninić
  • 2.155
  • 140
  • 0

Domaćin: "Kako baca (rakija)?!"

Gosti: "Kapu i cijev smo našli u voćaru, ćaću bacilo u živicu, a matere niđe nema… (bila na obrtnju)."

Ovako započinje meni najomiljenija urbana legenda vezana za rakiju. Priča kaže kako su jednom davno neki Dalmatinci došli na Kozaru u goste, u vrijeme kada se pekla rakija. Voljni zamijeniti svoje domaćine, kojima su oči već pobijelile od višednevnog "pečenja", ponudili su se pripaziti na kotao dok ovi malo preklope. Pri tome, gosti nikada prije nisu vidjeli kotao, jer su iz vinskog područja. Kada je rakija krenula iz čabra oni su brže bolje začepili cijev s komušom. Ko vele, da se ne prosipa. Elementarna fizika je odradila ostalo. Čuvši prasak, domaćin se oglasio s prozora…

Sjećam se kada smo ćaća i ja kupovali rakiju za udaju moje sestre. Nije bilo dileme čiju i koju rakiju želimo, jer valjalo je dočekati svatove pred kućom "s obrazom". Odlučili smo se za domaću jabukovaču od proizvođača Mirka Vojnovića iz Velike Žuljevice (općina Novi Grad). Mirko je bio posebna priča. Povučen u svoj mali svijet starih sorti voća, ovaca i vjernih pulina, Mirko je svake rodne jeseni s obitelji proizvodio vrhunsku domaću rakiju

Dok ulazimo u mračni podrum, osjećamo miris stare buradi, koji se elegantno miješa s voćnim aromama različitih rakija. Najviše je šljivovice i jabukovače. Šljíva je tradicionalno od šljive Savke, koje još uvijek ima u Mirkovom rezervatu. Jabukovača je kombinacija više starih sorti, pri čemu je najviše Mirkovih favorita – Žujice i Krupne crvene. Jedne su, kako nam kaže za količinu, a druge za aromu rakije. Burad je većinom od bagrema, koji rakiji daje posebnu svijetložutu boju bez napadnog okusa drveta. Probavamo jabuku i odmah se odlučujemo za nju. 

Jabuka Žujica, jedna od Mirkovih favorita

Stalno maštam kako ću jednog dana kupiti kotao, onaj obični od 100 litara

Iako je od ove priče prošlo više od šest godina, ostala je snažna uspomena. Toliko snažna da su prve stare sorte koje sam kalemio i rasadio širom zemlje upravo one Mirkove. Pored toga, stalno maštam kako ću jednog dana kupiti kotao, onaj obični od 100 litara i proizvoditi svoju rakiju. Od starih sorti. Pri tome, u kace se neće "pakovati" samo treća klasa, već najbolji i najkvalitetniji plodovi. Oprani, a dodatkom zera šećera. Spojeve na kotlu ću oblijepiti tijestom, a vatru podložiti s grabovinom. Ne sa plinom. Destilacija će se odvijati polako, dok na smjenu vrtimo obrtanj i pričamo priče pored kotla. 

Kažu da ovaj događaj nije potpun ako se kotao bar jednom ne prevrne, ako neko ne upadne u komušar ili ako se bar neko ne napije od friške rakije. Kada bi se konačno izdogovarali oko jačine, istavljenu rakiju bi nalijevali u drvenu burad. Bagremovu. Ne u inox. Na kraju, odležalu rakiju bi sipali u staklene litarske boce, koje bi zatvarali s komušom. Istom onom s početka priče, samo ovog puta plastificiranom. 

Zašto se od rakije pravi fensi proizvod?

Marketinški, fokus bi bio na pozicioniranju rakije kao narodnog pića, kojem vrlo često pribjegava i gospoda. Uvijek ću biti mišljenja da naš narod pije umjetna, obojena pića isključivo zbog prestiža, dok pravo zadovoljstvo pronalazi u domaćoj prepečenici. Još ako rakija ima dušu kao ona Mirkova, ih! Specifičnost rakije je upravo u tome da je mogu proizvoditi gotovo svi ljudi koji posjeduju voće, kotao i malo znanja o tehnologiji proizvodnje. Zašto se onda od ovog pića pravi nekakav fensi proizvod, kod kojeg je ambalaža često skuplja od samog proizvoda

Javna je tajna kako je dobar dio komercijalnih rakija u osnovi jabukovača s dodatkom arome. Vele tehnolozi, odvrneš plin pod jabukom da "ubiješ" aromu i samo kaneš zera arome drugog voća. Miriše, Bože! Kotlovi sve više podsjećaju na space shuttle (i izgledom, a bogami i cijenom), dok je sam proces fermentacije danas gotovo nezamisliv bez dodatka selekcioniranih kvasaca. Drvene buradi je sve manje, a džambo inox bačvi sve više. Finalna ambalaža može bez problema parirati najskupljim pićima na tržitu, a bogami i cijena proizvoda. 

Nekada su obavezna pitanja bila čija je i odakle rakija

Zbog jedne loše obavljene analize ciljnog tržišta, naša domaća rakija izgubila je dušu i zanimljivu priču koja je prati. Nekada su obavezna pitanja bila čija je i odakle rakija. Sva nauka analize tržišta sadržana u dva pitanja. Danas, kada marketinške strategije za pozicioniranje rakije osmišljavaju oni koji nikada nisu provaljivali kotao, stvari se postavljaju malo drugačije. Međutim, evidentno je da i pored svih tehnološko-marketinških inovacija u procesu proizvodnje rakije, Mirkova ostaje bar za klasu bolja od svih komercijalnih rakija koje sam imao priliku probati. I da, ovo nije samo moje mišljenje. Štoviše, rastuće je mišljenje. Još kada se rakija popije iz obične narodne čašice u domaćinskom ambijentu, a ne iz one vinske sa suženim gornjim dijelom. Čovjek se zagrcne dok izvije vrat da je izlije.

Najvažnije je ono šta je u boci

Šalu na stranu, mišljenja sam da je potrebno primjeniti određena suvremena tehnološka rješenja, ali samo ona koja ne ugrožavaju originalnu, tradicionalnu tehnologiju proizvodnje rakije. Promatrano s aspekta marketinga, domaća rakija ima divne predispozicije za kreiranje originalne i narodu pitke marketinške strategije. Nitko od nas nije imun na "priče pored kotla", osjećaj sigurnosti u kvalitetu i porijeklo rakije, te emocije koje oživljavaju neke davno zaboravljene uspomene. Vrhunska kvaliteta sirovina se podrazumijeva. Složit ćete se da je ovo mnogo bolja strategija od šestokutne kutije s reljefnim dizajnom, u koju je upakirana boca iz doba baroka s etiketom na kojoj su čudni, često strani termini. Porijeklo i kvaliteta sirovine su pri tome u većini slučajeva nepoznati.

'Ko zna, možda mi netko jednog dana "ukrade" ideju. Et’ sreće! Prvi bih se stavio na raspolaganje pravoj ekipi da ponovo udahnemo dušu našoj domaćoj rakiji.

"Hoću, hoću, dašta ću, prava lola postaću,

Pokraj kaznja, diko, ne tuguje niko…"

Posvećeno Mirku Vojnoviću iz Velike Žuljevice.


Tagovi

Domaća rakija Kotao Rakija od šljiva Mirko Vojnović Jabukovača Urbana legenda


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz sektora agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Cerniku se atmosfera ozbiljno zahuktava.
Uskoro se za posjetitelje otvara manifestacija Sačuvajmo stare sorte "Cernik 2023".