Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljiljanka Mitoš Svoboda
  • 15.08.2017. 10:30

In memoriam Ljiljanka Mitoš Svoboda

Ljiljanka je jedna od prvih članica i aktivistica građanske i ekološke civilne scene te je osnivačica Press centra za okoliš. Djelovala je kao slobodna novinarka, a specijalnost joj je bilo okolišno novinarstvo, urbana permakultura, urbana agrikultura, socijalna ekolologija i ekološka poljoprivreda.

Foto: Facebook/Ljiljanka Mitoš
  • 4.790
  • 405
  • 0

Ljiljanka Mitoš Svoboda, novinarka, aktivistica, slikarica, vrtlarka, ljubiteljica životinja i prirode, umrla je u ponedjeljak, 14. kolovoza 2017. ostavivši svoju obitelj, prijatelje, poznanike i građane Osijeka u potpunoj nevjerici. Jer, Ljiljanka je bila jedna od onih osoba koja je uvijek imala snage i odlučnosti za još borbe. Jedna od onih osoba za koju vjeruješ kako će živjeti vječno.

Rođena je 1955. godine u Osijeku gdje se školovala u gimnaziji, školi za tekstil, Pedagoškoj akademiji i Univerzitetu za filozofiju i sociologiju. Dodatno se obrazovala u području socijalne ekologije i društvenih komunikacija kroz rad sa međunarodnim organizacijama.

Slobodno i okolišno novinarstvo

Ljiljanka je jedna od prvih članica i aktivistica građanske i ekološke civilne scene te je osnivačica Press centra za okoliš. Djelovala je kao slobodna novinarka, a specijalnost joj je bilo okolišno novinarstvo, urbana permakultura, urbana agrikultura, socijalna ekolologija i ekološka poljoprivreda. Bila je i vanjska suradnica i predavačica u institucionalnim i vaninstitucionalnim obrazovnim institucijama i kulturnim ustanovama.

Od 2005. do 2012. godine bila je članica pregovarača za EU te Savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša Ministarstva zaštite okoliša.

Također, Ljiljanka Mitoš Svoboda bavila se slikarstvom i to kao aktivna članica udruge u kulturi, Trag Crveno.

Neveni za Ljiljanku

Moja prva sjećanja vezana uz Ljiljanku potječu iz kasne jeseni 1998. godine kada sam kao brucošica došla u Osijek tragajući za ljudima borcima za okoliš. Puno godina kasnije povezala nas je urbana permakultura i osječki urbani vrtovi. Jedno od posljednjih sjećanja na Ljiljanku su neveni koji su u mom divljem, a urbanom vrtu izrasli gdje god im je palo napamet. Poželjela je poneki presaditi u svoj vrt, pričinivši mi tako veliko zadovoljstvo.

Beskompromisna, duhovita, energična bila je Ljiljanka kakvu ćemo pamtiti i kao takva će vječno živjeti u našim sjećanjima.

Foto: Facebook/Ljiljanka Mitoš


Tagovi

Ljiljanka Mitoš Svoboda Press centar za okoliš Trag Crveno Ekološka poljoprivreda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.