Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 30.08.2015. 10:30

FarmShow se otima sve više!

Sajam se mora širiti na voćarsku, povrtlarsku i vinogradarsku mehanizaciju, a kronično nedostaje opreme za stočarstvo. Odlične prezentacije u radu nagodinu sigurno će biti još i bolje.

  • 670
  • 142
  • 0

FarmShow u Osijeku uplovio je u svoje drugo izdanje. Drugo, ali ipak i nešto izmijenjeno. Pitaju nas svi što mislimo? I dalje mislimo da je odličan, ali da može biti bolji. A onda slijedi i pitanje, a što to može biti bolje? Moramo biti iskreni i reći da je ovo najbolja izložba mehanizacije i fantastičan doživljaj za poljoprivrednike.

Strojevi koje smo vidjeli su doista vrhunac tehnologije koja se nudi u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, i doista su reprezentativni. Dileri koji izlažu doista su se potrudili da za ovaj sajam i prezentacije u radu osiguraju odličnu mehanizaciju. Znajući kako je teško iz tvornica dobiti takve strojeve, a tek kako je skupo i zahtjevno dopremiti ih, istovariti, utovariti, a i pustiti u pogon - veliki plus ide svim izlagačima.

Udrugu otvoriti i drugim tvrtkama?

No, vidjeli smo i jednu tvrtku koja izlaže na prostoru izvan sajma. Na samom ulazu. Vidjeli smo i djevojke koje dijele letke iz neke druge tvrtke koja ne izlaže na sajmu. Eto zadatka vodstvu Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije. Što prije udrugu treba otvoriti svima i sasvim sigurno će sajam biti bogatiji za još mnogo više traktora, prskalica, priključaka i drugih strojeva. Ali ovo je odlična lokacija, i jako dobar termin za izlaganje na otvorenom.

Nedostaje voćarske i vinogradarske mehanizacije..

Šteta što i ove godine nema voćarske i vinogradarske mehanizacije u nešto većem obimu. Neki kažu da nije Osijek baš za takvu izložbu. Upravo je Osijek idealan. Uostalom, poljoprivredna mehanizacija je voćarska i vinogradarska, ali i povrtlarska. Sada je ima malo, ali treba je biti više. Osijek se nalazi na razmeđi četiri vinogorja, ulaz je u voćarsku baranjsku zonu. Već treći sajam mora privući i takve izlagače, odnosno udruga mora takve tvrtke primiti u svoje članstvo.

..a nema ni stočarske!

Nema ni stočarske mehanizacije. I nju treba privući. Sajam je sada veliki, impozantan i mora se reći da polako prerasta ekipu koja ga vodi. Rade oni dobro, ali oni rade i u svojim tvrtkama i redoviti poslovi ne dozvoljavaju vjerojatno da na vrijeme krenu u organizaciju i promociju sajma. Ako bi sajam rastao, a na osječkom aerodromu ima mjesta za rast još jako mnogo, onda se moraju prilagoditi ovako velikom projektu. Prošle godine je sajam bio beba. Ove godine je već dijete koje je prohodalo. No, dijete će iduće godine već trčati i za njim će se trebati dobro sagnuti. Ali i dalje treba ustrajati u tome da je tu samo struka i da nikada ne preraste u vašar s mnoštvom šatora, kavana i slično. Ovo je jednostavno tako dobro. Ima jedan ugostiteljski prostor i dovoljno.

Sve prezentacije - svaki dan!

Prezentacija u radu je svakako veliki i značajan događaj svaki dan na FarmShowu. Osječka sportska i poljoprivredna zračna luka odlična je i za probne vožnje traktora. Ovogodišnja lokacija za prezentaciju u radu je jako dobra. Ova godina je tematski podijeljena u tri dana. Prvo smo gledali obradu tla i pripremu za sjetvu. Drugi dan sjetvu i kombinirane strojeve. A treći dan prskalice. Međutim, posjetitelja ima i iz udaljenih mjesta. Vidjeli smo ih iz Zagorja, Međimurja, BiH, iz Vojvodine.

Oni u startu mogu gledati samo one prezentacije koje su taj dan. One traju svaki dan oko dva sata. Dobro je da su podijeljeni u tri cjeline. Međutim, bilo bi dobro da svaki dan rade sve tri cjeline. Da traje šest sati i da se to ponavlja svaki dan. Jedino da se mijenja redoslijed rada. Na taj bi način posjetitelji imali priliku vidjeti sve strojeve, što je bolje za izlagače.


Tagovi

Mazzotti Berthoud FarmShow Osijek Traktori Prskalice Priključci Udruga prodavatelja mehanizacije Dileri Prskalice Priključci Vinogorje Baranjska zona Projekt Struka Stočarska mehanizacija Probna vožnja Zagorje Međimurje Vojvodina Izložb


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]