Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo nestaje
  • 02.01.2017. 15:00

Evo zašto se događa egzodus ljudi sa sela

Postali smo prehrambeno ovisni i gladni bez posla, sela su nam pusta, neugledna i beživotna, a uvozimo hrane u vrijednosti od četiri milijuna dolara dnevno tako da doručak i dio ručka pokrivamo uvozom.

Foto: Miroslav Kovač
  • 6.758
  • 850
  • 0

Hrvatsko govedarstvo, ključna grana poljoprivrede na ovim prostorima, već je 15-ak godina u teškoj krizi s nesagledivim posljedicama za društvenu zajednicu, gospodarstvo i prirodni habitat, piše Miroslav Kovač za Večernji.hr.

0d 65.000 OPG-a koji su se bavili uzgojem goveda ugasilo se 90%

"Pred našim se očima ta gospodarska kriza pretvara u tragediju. Od nekih 65 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su se 2002. bavila uzgojem goveda te proizvodnjom mlijeka i mesa ugasilo se njih gotovo 90%.

Svakog dana umiralo je 12 OPG-a

Nakon što smo tako svakog Božjeg dana gubili 12 OPG-a, došli smo na svega nešto više od 6.500 seljaka govedara ili od 10 prstiju ruku naše zajednice ostao je samo jedan", govori Kovač.

Egzodus naroda sa sela sve veći!

U novim tržišnim uvjetima država je kaže nastavila provoditi staru politiku podrške velikim kvazi industrijskim tvrtkama, sada u privatnom vlasništvu, potpuno nezainteresirana za široku uzgojno-proizvodnu bazu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su diljem Europe uspješni nositelji proizvodnje, ravnomjernog razvitka prostora te očuvanja zdravog tla i voda.

U Hrvatskoj se slijedom čvrste biološko-gospodarske povezanosti događa egzodus naroda sa sela. O tome se govorilo i na nedavnom kongresu.

Sela su pusta i beživotna!

Postali smo prehrambeno ovisni i gladni, bez posla, sela su nam pusta, neugledna i beživotna, a uvozimo hrane u vrijednosti od četiri milijuna dolara dnevno, ističe crne statistike. Naša je prehrambena industrija sada već gotovo potpuno ovisna o uvezenim sirovinama - a to je model koji nema budućnosti. S time se slažu mnogi, a mnogo pametnija rješenja vidimo u okolnim zemljama koje se usmjeravaju na proizvodnju organski zdrave hrane.

Udruga OPGH-a Život ponudila Ministarstvu i Vladi plan stabilizacije tržišta!

Udruga OPG-a Hrvatske Život, a onda i proizvođačke organizacije mljekara koje su uspjeli organizirati u vrlo zahtjevnim uvjetima ponudila je prethodnim sastavima Ministarstva i Vlade jasan plan stabilizacije tržišta mlijeka (mliječni paket) pozivajući se na već prihvaćene rezolucije i uredbe Europske unije.

Dom i škola u selu na cesti između Ruševa i Đakova (Sovski dol), primjer praznog sela

Nema sumnje da bi to kažu, utjecalo u dužem razdoblju i na domaći uzgoj, ali i na proizvodnju domaćeg goveđeg mesa (i teladi) i tako stvorilo protutežu ogromnom uvozu. Ponudili su i rješenje u vidu Programa Nove poljoprivredne politike čije su najvažnije sastavnice postale dio izbornog programa vladajuće politike.

"Pri tome se događaju i nevjerojatni izazovi nacionalnoj sigurnosti kao npr. da najveći otkupljivač mlijeka - naravno u stranom vlasništvu - prijeti prestankom otkupa ako Vlada provede jedno od predloženih rješenja ugovaranja Europske unije", kaže Kovač.

Ostalo samo 6.500 proizvođača

Dodajmo da nije isto gubiti dnevno po šest OPG-a u proizvodnji izuzetno važnih prehrambenih namirnica kada ih je u zemlji stotinjak tisuća ili kada ih je ostalo samo oko 6.500, ističe.

Foto: Miroslav Kovač


Tagovi

Egzodus Miroslav Kovač Udruga OPGH-a Život Birokracija


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.