Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 02.07.2015. 13:10

Egzodus je vidljiv ne samo sa - nego i iz zemlje!

Što se to promijenilo ulaskom HR u EU? Nije zaustavljen pad broja OPG-a, smanjena je zasijanost površina žitaricama, proizvodnja mlijeka, mesa, voća, povrća i općenito hrane. Smanjena je zaposlenost u poljoprivredi.

Foto: depositphotos.com,
  • 771
  • 39
  • 0

Zanimljivo je ovih dana slušati analize dvogodišnjeg članstva Hrvatske u EU. I Udruga OPGH Život priključuje se raspravama.

"U EU smo ušli politički spremni, ali načetog gospodarstva, osobito poljoprivrede kojom je vladala i još uvijek vlada uvozno-potrošačka, a ne domaća uzgojno-reproduktivno-proizvodna logika, karakteristična za snažna gospodarstva unutar Europske unije", navode iz udruge.

U zadnje dvije godine problemi se produbili!

Prema tome, zaključuju da su se problemi koji prate hrvatsku poljoprivredu duži niz godina, ulaskom u EU su se produbili i postaju sve veći teret. To su prvenstveno, kako ističu - organizacijska slabost i strateška obezglavljenost državne uprave, tržišna nestabilnost, visoka nelikvidnost, tehnološka zaostalost, obrazovna neusklađenost s potrebama poljoprivrede, visoka zaduženost, neadekvatna porezna i fiskalna politika, nedostatak specijaliziranih financijskih institucija, erozija i zapuštenost prirodnih zemljišnih potencijala, egzodus stanovništva iz seoskog prostora, i zastrašujuće loša zemljišna politika.

40% više uvoza od ulaska u EU

"U udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život smatramo da se opasnost, koja proizlazi iz nabrojanih problema, jasno i nedvojbeno očituje u hrvatskoj prehrambenoj ovisnosti." Tako nam se negativna bilanca hrane (više uvozimo nego izvozimo), u dvije godine od ulaska u EU, povećala za gotovo 40%. Ili, prema nekim podacima, trošimo 58% više nego što proizvedemo u Hrvatskoj. Opisana problematika poljoprivrede u nas, dodatno produbljena ulaskom u EU, domaće gospodarstvo ostavlja bez 3% mogućeg rasta BDP-a. Žalosnije od svega je što uvozimo osnovne životne namirnice. Prva mjesta pri tome zauzimaju meso, kruh i mlijeko.

Nezaposlenost se povećava

Nadalje, ulaskom u EU nije zaustavljen pad broja OPG-a, smanjena je zasijanost površina žitaricama, proizvodnja mlijeka, mesa, voća, povrća i općenito hrane. Smanjena je zaposlenost u poljoprivredi. Uništavanjem domaće proizvodnje prerađivačka industrija ostaje bez izvora sirovina. Sve je to pogodovalo ratu cijena u trgovačkim lancima a to se odražava i u pritisku na proizvođačke cijene.

"Neke od opisanih negativnih trendova mogli smo izbjeći da su se odluke i zakonodavni okviri usmjeravali na rast na europski način. Umjesto toga Hrvatska je nastavila politikom industrijaliziranja poljoprivrede, neravnomjerne raspodjele dobara, te koncentracije kapitala u okrilju velikih trgovačkih društava. Suprotno je to načelima EU koja su usmjerena na potporu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, njihovog organskog rasta i razvoja, samodostatnosti u proizvodnji hrane, prvo, svake pojedine države, a onda i EU u cjelini, usklađenoj s dobrobiti životinja, brizi o tlu i općenito zaštiti okoliša.

Ugrožen suverenitet i prehrambena dostatnost

Trenutno možemo domaćom hranom prehraniti tek polovicu stanovnika naše zemlje. Nezaposlenost i s time vezan egzodus radno sposobnih ljudi i obitelji iz Hrvatske je usko vezan s problemima u poljoprivredi. Sve to ukazuje da je ozbiljno ugrožen suverenitet naše zemlje, ponajprije zbog vlastitih propusta. Trebamo zato čim brže ostvariti zaokret prema europskom modelu poljoprivrede, uzimajući pri tome u obzir strateške potrebe i potencijale našeg prostora", poručuju iz Udruge Život.

Identificirani sa zajednicom u kojoj živimo i radimo, te temeljeći svoj istupe iz okrilja specifičnog života u poljoprivrednom okruženju, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život je, već s početkom svog djelovanja, hrvatskoj javnosti ponudila program za izlazak iz duboke krize hrvatske poljoprivrede i o tome obavijestila političke, gospodarske i ostale društvene autoritete. Tražeći prije svega dijalog (argumentirani) u iskrenoj želji za boljim životom zajednice.

Foto: depositphotos.com, @cataplines1


Tagovi

Udruga OPGH Život Egzodus Nezaposlenost Zemljišna politika Negativna bilanca Uvozno-potrošačkalogika BDP Propadanje OPG-a OPG Meso Kruh Mlijeko

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]