Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova godina
  • 31.12.2020. 17:00

Dragi ljudi, već sad činite čuda - 2021. će biti bolja godina

Kad vam nedugo nakon objave teksta stigne poruka: krave su spašene, javite ako treba pomoći još kome - onda znate da Nova koja stiže, jednostavno mora i bit će - bolja.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.612
  • 77
  • 4

Pretvaranje vode u krv, najezda žaba, komaraca, obada, pomor stoke, kožne bolesti, tuča i oluja, skakavci, tama nad zemljom, smrt prvorođenčadi. Ne, nije ovo opis godine na odlasku. Deset je to egipatskih zala koja su, kako navodi Bibilija, pogodila faraonov narod. Sličnost? Itekakva. 

Nisam još načisto s ovom godinom. Razmišljam što bih joj rekla, a da nije psovka. Jer, šokirala nas je u svakom pogledu, balansiramo između 'novo normalnog' i onog što se nekad podrazumijevalo normalnim načinom života, strepimo od novog udara potresa, u suzama gledamo Banovinu. 

Do ove godine, nikad nisam bila u tom kraju. No, ljetos pri povratku s mora, odlučili smo se za magistralu i lokalne ceste. Nešto uštedjeti, a i djeci pokazati da 'Lijepa naša' nije samo početak naše himne, epitet, floskula već jednostavno - istina. Glina me pogodila, na gotovo svakoj kući bili su vidljivi ožiljci Domovinskog rata. Ruku na srce, nije se baš ondje ulagalo. 

Kavu i sok popili smo u centru Petrinje. Kakav lijep gradić. "Jel se sjećaš da smo baš ondje stali?, pitam svoju stariju kći, tek nešto mlađu od curice čiji je život prekinut u potresu. "Joj, da, kafić je bio skroz kul! One stolice, ljuljačke... Misliš da je išta ostalo od njega?, uzvraća mi pitanjem dok zajedno gledamo strahote na televiziji. "Ne znam, stvarno ne znam". 

No, zašto nisam načisto što reći ovoj godini? To veliko, ogromno srce ne samo stanovnika Hrvatske, nego i susjednih zemalja, cijele Europe, ma svijeta koji se digao na noge i u sekundi skupio tone i tone hrane, higijenskih potrepština, krenuo pomoći u raščišćavanju, nudio smještaj, spašavao ljude i ugroženu im stoku, njihovo blago. Kakav val dobrote je pokrenula ista ta nesretna godina. U moru potresa, poplava, suše, mraza, tuče, sveprisutne pandemije, ekonomske krize - pobijedila je humanost, empatija, blagdanski duh. 

Pročitala sam, mislim na facebooku, isprika što ne mogu više pronaći i točno navesti autora, ali poanta je u sljedećem: Što kada bismo ovaj ushit i želju za pomaganjem zadržali do 6. siječnja? Pa do 31. siječnja te do kraja iduće godine? Tada bismo djeci mogli reći: Je, 2020. je bila..., ali 2021! Kakva je to godina bila! 

Upravo to je ono što nam svima želim. Zadržati ovu energiju istinske dobrote, pomoći ugroženima i učiniti godinu koja kuca pred vratima mirnijom, zdravijom, možda čak i sretnom. 

P.S. Da se događaju divna djela, potvrdila sam (opet) oko 15 sati. Kratku poruku poslao je Alen Beštek-Smajilović: Pozdrav, ja ću zbrinuti krave od Gorana Milakovića pa ako ima netko kome još treba pomoć objavite, pošto je ovom gospodinu riješeno. 

"Krave će dovesti k meni firma Integra agro iz Križevaca i moj OPG ce se brinuti oko hranidbe i mužnje dok si ljudi ne poslože svoje štale pa ćemo ih onda vratiti", napisao je. 

Dragi ljudi, vi - vi ste čudo. Vi ste nova, bolja 2021. godina. 


Tagovi

Godina 2020 Covid Mraz Tuča Suša Potres Tragedije Veliko srce Spašene krave


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.