Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 14.03.2017. 10:30

Doručak mora završiti da bi krenuli na večeru

Sada Tolušić mora ići u glavu i s Plenkovićem riješiti hotelijere. Sad Ministar i Premijer moraju pokazati svoju sposobnost.

  • 2.291
  • 213
  • 0

Vrijeme je da sada završi Doručak s hrvatskih farmi. Tolušić i njegova ekipa pokazali su da imaju viziju. Sad dok je mlađahni političar u "pit bull" fazi, to treba iskoristiti. Pod hitno svojim autoritetom u stranci i Vladi treba stisnuti ostale organizacije koje doslovce mogu sve to s doručka prenijeti i na stolove gostiju u hotelima.

Naime, nekoliko doručaka smo imali. Nije tajna da su tu najveću ulogu ipak odigrali proizvođači i djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije i Savjetodavne službe na terenu. Oni su animirali proizvođače da svoje zalihe iznesu na stolove neke manifestacije. To nije mala količina, i nije mala žrtva samih proizvođača. Nahranili su i napili elitu, brojne goste spomenutih manifestacija, razne šarlatane, uhljebe i tko zna tko se sve tu nije naslikao.

Doručak privukao medije, što dalje?

No, direktora hotela i tvrtki koje snabdijevaju hotele nisu nahranili. U redu. Mora se priznati da je taj doručak privukao sve medije, doručak je svaki puta bio na svim udarnim terminima TV kuća u Hrvatskoj, na svim portalima, ali tiskanim medijima. Onda ni jedan direktor hotela ne može reći da ne zna o čemu se radi. Tu prije svega sada možemo reći da Ministarstvo poljoprivrede ima znatno boljeg glasnogovornika i PR nego li je to bilo u vrijeme Jakovine. Što se tiče jela, pila, iliti ića i pića najviše su konzumirali upravo oni koji o tim proizvodima sve znaju i koji ih ni neće kupovati.

Nakon doručka i hrvatska večera

Koga da sad Tolušić stisne? On mora ići u glavu. Jer važni su putni nalozi, kulturnjaci i bora tko će dobiti novce za snimanje nekog našeg filmića, ali život je nešto drugo. Treba ići na samog Plenkovića i to ovih dana i kada predsjednik Vlade poruči svim hotelijerima da od njihova patriotizma i lojalnosti što rade u Hrvatskoj očekuje da u ponudi imaju i hrvatski doručak, ali i da na meniju, onom večernjem, uvedu i hrvatsku večeru. Morat će znati da se radi o ozbiljnoj namjeri hrvatske Vlade, a ne da od lokalnih proizvođača organizatori nekog savjetovanja, predavanja, simpozija dobiju besplatni domjenak za svoje uzvanike koji bi i inače morali organizirati i staviti u troškove.

Proizvođači na leđima nose projekt Vlade?

Ovako hrvatski proizvođači iz ruralnog područja moraju u biti na svojim leđima iznositi projekt Vlade i stranke. I u isto vrijeme Plenković, a sada upravo on na prvom mjestu, i Tolušić moraju dati do znanja hotelijerima i ugostiteljima da ukoliko se uključe u tu priču, imaju i oni nekakav plus. Koji? Teško je reći. U svakom slučaju ne onaj koji rade prodavači pića i piva da osiguravaju odore za konobare, suncobrane, čaše i slično. Ali u neku ruku i to bi već bilo nešto. No, vremena za ovu turističku sezonu nema. A moramo znati i da voditi hotel nije lagan posao. I tamo, kao i kod poljoprivrednika postoje ulazni troškovi, kao i oni izlazni. A cilj je da ta razlika i njima bude što veća.

Sada treba hotelijerima i OPG-ima dati prednost

Treba hotelijere natjerati da ugovore kupnju takve robe i proizvoda. A od koga. Da li pojedinačno ili nekoga tko će to raditi za sve. Najbolje da se pod hitno napravi natječaj za tvrku, ili tvrtke, koje će u ime tog projekta otkupljivati proizvode od pojedinačnih proizvođača, zadruga, udruga i tvrtki. Tko to može najbolje, neka pokaže natječaj ili neka tvrtka koju možda i država ima za takve namjene. Zašto to ne bi odradila neka tvrtka u državnom vlasništvu ili dijelu vlasništva pa neka država nađe način kako da pomogne otkupljivaču i hotelijerima.

U ozbiljnom projektu svatko radi svoj posao

U svakoj županiji može biti jedna tvrtka koja će lakše odraditi i proizvođače i hotele. U svakom slučaju ne smije doći do situacije da to padne na leđa proizvođača, pa da oni budu ti koji će poslije od ugostitetalja i direktora hotela utjerivati dugove. Mora se znati da u ozbiljnom projektu svatko radi svoj posao. A to je da proizvođači proizvedu kvalitetu i kvanitetu. Dakle kvalitetne proizvode i u dovoljnim količinama. A netko drugi treba obilaziti šefove nabava, vlasnike i direktore hotela i restorana. A ne da naš seljak napusti narednih mjeseci svoje imanje i da postane komercijalist i da ide po restoranima i hotelima, te tamo da nudi svoje proizvode na degustaciju, da im reže kulene i slanine, toči rakiju a onda dobije samo veliko hvala.

A za taj posao obrade hotela za gušu treba uhvatiti i Hrvatsku gospodarsku komoru. Oni imaju u svakoj županijskoj komori grupaciju hotelijera i ugostitelja, okupljaju ih i upravo oni bi morali odraditi taj posao. A to se kaže, na sastanku u županiji da gospoda izvole potipsati ugovore, a da će Plenković, Marić i Tolušić nešto zauzvrat učiniti za njih. Dakako, legalno. Pa makar dobili i samo pregače za sve konobare s natpisom Večera s hrvatskih farmi, a koju će izraditi neka domaća tekstilna industrija.


Tagovi

Tolušić Plenković HGK Hotelijeri HPA Hrana


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.