Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priče iz zaleđa
  • 04.11.2017. 09:00

Crno kuma Ante šampion Raskrižja

Dok poraženi Uhljeb psuje, kum Ante likuje: Ako oće neka dođe i prisjednica Kolinda. Imat ćemo za čim močti grla, poziva kum Ante na proslavu u svoju konobu. Prolomja se pljesak. Aplauz kakav se na Raskrižju ne pamti ni iz "mračnih vrimena" kad je ovin putom prolazila kolona crni limuzina na čelu sa drugom Titon.

Foto: Stipe Surać
  • 1.007
  • 88
  • 0

Napetost je dostigla vrhunac u petak pridvečer, kad je na Raskrižju počelo proglašenje pobjednika. Došlo čudo svita. Neko bi pomislija da je tu i cila oporba, da se Esdepe i ortaci tu pripremaju za rušenje Plenkovićeve Vlade, divani pobratim Markan. Svi došli osin malog Ćupe. Ni njega ni njegovog Ajfona.

Dije, da mi je znati, radoznalo će i Šimun, unuk Ćire Jalovača. A da nije oša gori u metropolu mirti Todorića i Plenkovića, nagađa Živko stričov. Svi na sav glas divanu u isto vrime, Bepo piva dok agronom Tumac od prisjednika žirija uzima liste da još jednom prikontrolira zbroj bodova. Četri vina, dva bila i dva crna su odbačena. Činim se baš od onih, što su malo prije likoval daj njijovo najbolje.. Živkovo ošlo na kvasinu, Šimunovo smrdi na pokvarena jaja, Jurno minja boju, Blajino mutno.. A, sada, da vidimo pobjednike, najavljuje Tumac, proglašenje najboljih. Najprije u kategoriji bili vina.

Bravo Balota

Treće misto, 77 bodova i brončanu medalju dobilo je vino pod brojem 7. To je vino Vinka Pavlinovog, od domaćeg bira debita i maraštine. Nije, Dinko, zaništa završja tečaj za vinanogradara i vinara u Biogradu. Dobija diplomu i upisa u radnu knjižcu. Sada more otvoriti i vlastitu vinarju.

Uhljeb i degustacija na Raskrižju

Drugo misto, 82,5 boda i srebrena medalja pripala je vinu pod rednim brojem 3. To je vino Svetka Galovća Tode iz susjednog sela. Mišani birovi iz starog vinograda i šardone iz novog kojeg je podiga uz pomoć struke i državnih poticaja.

Prvo misto, 86 bodova i zlatnu medalju osvojilo je vino pod rednim brojen 9, a to je vino Mate Malteža zvanog Balota, od žute maraštine. Un nije žurja. Potrga za svetog Mihovila, kad u drugin vinogradiman nije više bilo ni čevulja. Čeka je Balota slador i optimalne kiseline. Ima šoldi, more platit analize u Institutu, a sluša je i naputke poznatih enologinja Marine i Nikoline. Bravo Balota, plješćite mu, poziva okupljene Tumac, plješćite pa ćemo na crna.

Poziv prisjednici Kolindi

Treće misto, 77 bodova i brončana medalja vino pod brojen 2. To je vino Stipana Kudrovića, mišani birovi iz starog vinograda pokojnog mu dida Cimprijana. Drugo misto, 83,5 bodova i srebrena medalja vino pod brojen 10. Vino Šimuna Posedarskog unuka Ćire Jalovača iz vinograda kojeg nemoš od lipote gledat. Ni konoba mu nije za bacti.

Prvo misto, 88,5 bodova i zlatnu medalja ide murgašu Ante Sovarca. Kumu Anti kako ga svi zovu u susjednom selu. Unaj što se oženja s 14 godina. A ko se rano oženi i rano marenda nikad se ne kaje. El tako. O vinogradu učija radeć na Baštici. Izmiša sitnu plavinu, babić i merlot. Upućeni divanu da mu je pomaga i čuveni enolog Janko iz Čare na Korčuli. Pa nije čudno što ima najbolje crno vino neg je skupja i najviše bodova od svih vina tako da je kum Ante ujedno i Šampion degustacije na Raksrižju, viče Tumac pozivajuć kuma Antu da priuzme odličja. Ante, zaorlo se iz svi grla. Ante, Ante..

Fala van dobri ljudi. Zafaljivan svima, rekao je vidno uzbuđeni kum Ante i pozvao sve neka sutra dođu u njegovu konobu na proslavu. Biće i kuci i maci. Imaćemo za čin močti grla, nebojse. Ako oće nek dođe i prisjednica Kolinda, poziva kum Ante. Prolomija se pljesak. Aplauz kakav se na Raskrižju ne pamti, veli pobratim Markan, ni iz “mračnih vrimena” kad je uno unda ovin putom u posjetu Zadru prolazila kolona crni limuzina na čelu sa drugom Titon. Daće mu vragu cilu bačvu. Neće ostati ni kap, komentira Živko stričov poziv kuma Ante.

Uhljeb napušta feštu

Dok jedni slavu, niki se ljute. Kaj naš vjećnik, pače i pročelnik Budislav Džepna, zvani Uhljeb. Kad je vidja da ga nema među nagrađenima, opcova je svima sve po spisku i demostrativno napustijaa feštu proglašenja najboljih vina na Raksrižju. U tom trenutku zapivalo se Nije u šoldima sve..

Nije Uhljebu lako. Tamo na čuvenom natjecanju VincekovoFestu zlatni, a ode tek osmi među devet bili vina. Nije mu lako, komentira Živko stričov. Biće tamo na VincekFestu jedni ocjenjuju, drugi zbrajaju bodove, a treći odlučuju o nagradama, dodaje pobratim Markan. Sićaš se daj i novinam pisalo kako je u Polači odbačeno vino osvojilo zlato u Nadinu. Il, još gore kad su ono u Stankovcin šampionom proglasli šardone, vino kojemu stručni žiri nije da bodova ni za srebrenu medalju, a ne maraštinu sa rekornim brojem bodova

E, a koj kriv vlasniku maraštine kad nije u vladajućoj stranki, dobaci Živko stričov. Tako ti je kad takve priredbe organiziraju općinske il gradske vlasti il njijove institucije. Toga nema nigdi pod kapon nebeskon neg kod nas. Vino mora biti čisto, oslobođeno od politike. Svugdi degustacije organiziraju Udruge vinara. Njima ne zapovidaju ni vlade, kamoli selonačelnici, tumači agronom Tumac. E sad, grupca naši vinara fakat je osnovala svoju Udrugu, izabrala prisjednika i to prije pešest godina, al kako unda tako i danas. Sve ostalo mrtvo slovo na papiru.

Isto kaj što su, čim s Haenesom i prirepcima uđoše u kualiciju, ostala pusta obećanja o reformam i o boljem životu, prosuđuje pobratim Markan. Glede naše mladeži, svem se čini daj unaj Kundera bija 100 posto u pravu kad je još davno napisa Život je negdje drugdje.

A zeru starijem poštenom čovku kojij ode nika i obika nema vajde od politike i poltičara. Neg, sokole moj, use i u svoje kljuse. Udri, radi, zapni pa ćeš štokod uspit. Il, kako je pokojni ćaća govorija, ko posadi biće išta, a ko ne - vraže išta.

Foto: Stipe Surać


Tagovi

Raskrižje Todorić Plenković Kum Ante Kolinda Uhljeb


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."