Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroklub 4.0
  • 29.01.2018. 10:30

Agroklub u novoj verziji od sljedećeg tjedna

Saznajte što donosi nova, četvrta generacija Agrokluba!

  • 1.938
  • 282
  • 5

Prijelomna vijest! Novu generaciju informacijskog sustava Agroklub pripremamo unazad godinu dana i sada s ponosom objavljujem kako ćemo je tijekom ovoga vikenda konačno i predstaviti poljoprivrednoj javnosti.

Imam važnih poruka na temu nove verzije, ali prije svega vratit ću se nakratko u nedaleku prošlost za sve ljubitelje povijesti ;)

Prije 10 godina, 2008. godine ideja Agrokluba dobila je svoje prvo Internet izdanje. Tada smo mi iz SLinka pojačani za Pištu (Senada) i Rukicu (Damira) začeli ideju Agrokluba, a o detaljima tih samih početaka nekom drugom prilikom. Priča je poduža.

Četiri generacije iste obitelji - od portala do informacijskog sustava

Jednog krasnog sunčanog dana babljeg ljeta, točnije 18. rujna 2008. Agroklub je objavio prve vijesti iz agrara. Doduše tada samo s funkcijama portala. Vrlo brzo smo shvatili da to radimo dobro, da nas korisnici smatraju poželjnim i korisnim medijom. Stoga već sljedeće godine radimo zahvate u dizajnu i izlazi druga verzija Agrokluba. Godinu poslije, 2010. integrirali smo oglasnik i poslali prvi mjesečni newsletter - agroletter - našim registriranim članovima, koji se svakog mjeseca od tada redovno šalje našim korisnicima.

Iste godine i AgroBaze dobile su prvog predstavnika - bazu sredstava za zaštitu bilja, prvu digitalnu ikada na ovim prostorima. Sljedeću, 2011. godinu obilježile su nove baze - sadnog materijala i mehanizacije, nakon čega smo objavili i treći redizajn Agrokluba, koji je u funkciji i sada dok čitate ove redove. Moram ga pohvaliti jer je očito bio toliko uspješan da je trajao čak 7 godina! Na internetu čitavu vječnost, s obzirom na brzi razvoj tehnologija.

Uvijek smo bili kreativni i ambiciozni pa smo tako 2012. tržištu ponudili i prvu verziju eGap aplikacije za dokumentiranje biljne proizvodnje. Taj put počeo je pilot projektom klastera Slavonska jabuka, zahvaljujući prije svega Tomi, Kruni i Kristini. Isti je u međuvremenu neslavno završio (klaster), ali je dobra vijest da je naš servis nastavio s razvojem kroz brojne druge primjene i korisnike.

Baza gnojiva došla je na red 2013. kad smo napravili i pregled isplaćenih potpora u RH. Naredne 2014. eGAP odnosi nagradu za najbolji Internet projekt Greenovation, a dakako da razvoj Agrokluba nije stao. Dapače, iste godine kreirali smo društvenu mrežu KLUB.

I godinu iza - 2015. smo obilježili nagradom. Agroklub je osvojio prestižno zlatno pero na Sabatini, a tu godinu pamtimo kao prvu projekta TOP 1000 - prve relevantne baze podataka domaćih poljoprivrednih proizvođača prema njihovim proizvodima. U to doba u orbitu interneta lansirali smo i mobilnu aplikaciju Agroklub koju danas na svojim telefonima ima više od 10.000 poljoprivrednika.

Tada kreće i naš značajniji iskorak u regiji. Početkom 2015. smo realizirali Agroklub na novim tržištima u Bosni i Hercegovini te Srbiji, a te početke uvelike su nam olakšali Adi i Đorđe.

Narednu godinu 2016. obilježio je aWeb, online servis odnosno model Internet stranica za sve proizvode i usluge stanovnika ruralnog prostora.

Malo po malo došli smo i do prošle, 2017. godine, koju smo iskoristili za kreiranje potpuno nove platforme Agrokluba. Restrukturirali smo sve, kreirana je nova baza podataka, prepisan je programski kod, napravljene su migracije. A ima i nekih novih momenata ;)

Što donosi novi Agroklub?

Kada govorimo o novoj verziji možemo joj dati obilježje evolucijske. Sadržaj je stavljen u prvi plan, a sve je responzivno točnije prilagođeno uređajima nove generacije - tabletima i pametnim telefonima. Bit će i nešto novih servisa, poput cijena burzovnih roba i detaljnije vremenske prognoze. Analiza potpora je redefinirana i ažurirana s najnovijim informacijama.

KLUB je u četvrtoj generaciji dobio daleko veći značaj što znači da će svi Vaši postovi sada biti i važan dio portala. Vi ćete ravnopravno sukreirati agrarnu informacijsku scenu.

I popularne društvene mreže su još više integrirane u sustav Agrokluba. Forme za unos i ažuriranje podataka su brže i bolje, a mogućnosti prijave drastično proširene i vrlo skoro moguće s Vašim FB ili Google računom. Također povećavamo razinu zaštite svakog korisnika, a svima dajemo dodatne mogućnosti u smislu definicije privatnosti na razini svake pojedine objave.

Najkraće rečeno usklađujemo se s trendovima Internet scene, vlastitim razvojem i zahtjevima korisnika. Naravno da nova verzija stoga donosi promjenu koja je bila nužna. Tražila je i određene kompromise, a koje nam, nadam se, nećete zamjeriti. Slobodno budite kritični, ali nemojte biti zločesti. Vjerujem da ćemo se svi skupa brzo priviknuti na novo sučelje.

Kada će se dogoditi promjena

Četvrtu generaciju Agrokluba planiramo implementirati ovog vikenda. Počinjemo od subote 3. veljače 2018., a potom u narednim danima još pomalo otklanjamo bugove i dorađujemo detalje. To vrijeme moći ćemo s vama komunicirati mailom ili putem društvenih mreža.

Vodit ćemo računa da prekid u isporuci usluge bude što kraći, a nadamo se da će migracija proteći prema planiranom.

Dakle Agroklub i servisi eGAP te aWEB neće raditi tijekom subote, pa Vas sve molimo za malo strpljenja. Mala obavijest i za naše oglašivače, one koji naš rad čine održivim, da se promotivne kampanje neće prikazivati zbog redefiniranja sustava isporuke. I tu donosimo novosti jer će nove dimenzije oglasnih poruka biti usklađene sa zadnjim smjernicama IAB baziranim na proporcijama i LEAN principima. I o tome više drugom prilikom.

Riječ razvojnih inženjera #AK4

Iza nove verzije cijelog sustava stoje developeri Agrokluba i SLinka predvođeni voditeljem razvojnog tima i projekta, a on je Frano Šašvari. Tražio sam ga nešto informacija za javnost povodom redizajna pa evo što poručuje na temu nove generacija #AK4:

Restrukturiranje je bolja riječ od redizajna, jer se u ovom slučaju radi o procesu u kojem smo upotrijebili potpuno nove tehnologije i koristili pristup 'iz nule'. Dizajn je jedan dio poslova i u ovom slučaju orijentiran je prema pozitivnom iskustvu korisnika.

O tehnikalijama ne bih previše, ali osnova projekta je Laravel platforma bazirana na PHP-u te standardne web tehnologije (HTML, CSS, JavaScript), uz izbor MySQL-a kao baze podataka. Kroz ovaj proces u kojemu je sudjelovalo više programera radi velikog broja zadataka koristili smo i kolaboracijske alate za planiranje i organizaciju poslovanja. Sve u svemu bliži se kraj jednog velikog posla na koji smo ponosni.

Frano Šašvari
Frano Šašvari, voditelj razvojnog tima

U svakom slučaju, u ovu verziju sustava uključeno je puno znanja i truda, a nadamo se da ćete rezultat rada ocijeniti pozitivnim.

Hvala svima što ste bili i jeste dijelom najveće agrarne zajednice na internetu u ovim orbitalama. Koji ste dali svoj doprinos na ovaj ili onaj način. Molim Vas za strpljenje, stiže nam novi Agroklub uz #AK4 #10godina ;)

Agroklub, (R)Evolucija poljoprivrede


Fotoprilog


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]