Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 17.10.2015. 09:40

Reformisti predlažu porez na neobrađeno zemljište!

Katastarski porez kao prisila stavljanja zemljišta u funkciju, zakonsko definiranje obveza prerađivačke industrije i trgovaca, ali i poticanje formiranja proizvođačkih organizacija planovi su Narodne strane - Reformista.

  • 811
  • 242
  • 0

Vesna Gantner, predsjednica Interesnog odbora za poljoprivredu, ruralni razvoj, ribarstvo, šumarstvo i vodno gospodarstvo, odgovorila je u ime Narodne stranke - Reformisti na postavljenih 11 pitanja o budućnosti proizvodnje hrane Hrvatske poljoprivredne komore i uredništva Agrokluba.

Koje sve mjere, reforme i planove imaju u slučaju da dođu u priliku mijenjati sektor poljoprivrede, pročitajte u nastavku.

Koje mjere mislite poduzeti kako bi stavili u funkciju državno neobrađeno zemljište, privatno (usitnjeno) poljoprivredno zemljište te zemljište koje nije na adekvatan način stavljeno u funkciju? Kako gledate na pitanje uvođenja poreza na neobrađeno zemljište?

Konsenzus po pitanju politike

Prije svega, potrebno je uspostaviti konsenzus u državi po pitanju politike poljoprivrednog zemljišta, neovisno o vlasništvu istoga, odnosno radi li se o zemljištu u privatnom ili vlasništvu države. Zakonske se odredbe ne smiju mijenjati svakom promjenom vlasti obzirom da isto onemogućuje sustavnu i održivu uporabu jednog od najvažnijih resursa Republike Hrvatske. Reformisti smatraju da je poljoprivredno zemljište dobro koje imamo na raspolaganju te da je nužno isti rabiti na način realizacije opće koristi ne umanjujući vrijednost istome, odnosno na način očuvanja za sljedeće generacije. Poljoprivredno zemljište mora biti u funkciji poljoprivredne proizvodnje s odrednicom maksimalizacije efikasnosti po proizvodnoj jedinici te očuvanja ruralnih područja.

Zakonske se odredbe ne smiju mijenjati svakom promjenom vlasti

Narodna stranka - Reformisti

Sustav upravljanja poljoprivrednim zemljištem mora biti jednostavan i operativan te Agencija za poljoprivredno zemljište mora u kratkim rokovima obraditi zahtjeve potencijalnih korisnika omogućujući poljoprivrednim proizvođačima dugoročno planiranje i sigurnu provedbu poslovnih planova. Jednostavnim zakonskim instrumentima planiramo omogućiti brzo i transparentno stavljanje svog poljoprivrednog zemljišta u funkciju, i državnog i privatnog te onoga izvan i unutar zona gradnje.

Katastarski porez kao prisila stavljanja zemljišta u funkciju

Poljoprivredno zemljište ima svoju vrijednost koja se može realizirati jedino aktivnim bavljenjem poljoprivrednom proizvodnjom. Taj se kapital mora staviti u funkciju te mora doprinijeti povećanju zaposlenosti i BDP-a. Razni oblici poreza mogu se koristiti samo kao prisila stavljanju zemljišta u funkciju. Mi planiramo na sve poljoprivredno zemljište uvesti katastarski porez te na taj način motivirati vlasnike da zemlju obrađuju ili da je daju u zakup. Novac prikupljen porezom planiramo vratiti nazad u poljoprivrednu proizvodnju.

Zakonom definirati obveze prerađivačke industrije i trgovaca

Kako ćete poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje regulaciju cijena, burze, otkupne stanice, označavanje proizvoda, sajmove, registraciju trgovaca, povećanje kapaciteta skladištenja, hladnjača i sustava za navodnjavanje? Što ćete vi učiniti da potaknete lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda?

Svi poljoprivrednici koji se bave robnom proizvodnjom bit će članovi proizvođačkih organizacija ovisno o proizvodu koji proizvode. Proizvođačke organizacije dobiti će snagu pregovora i utjecaja na tržište poljoprivrednih proizvoda te će iste za svoj posao imati potporu Ministarstva. Sve buduće investicije u skladišta i pogone za primarnu obradu proizvoda većih kapaciteta financirat će se isključivo proizvođačkim organizacijama. Zakonom ćemo definirati obveze prerađivačke industrije i trgovaca s proizvođačkim organizacijama po pitanju trajanja ugovorne obveze, količina i kvaliteta proizvoda.

Zakonski regulirati rok plaćanja od 30 dana

Kroz sustav skladišta proizvođačkih organizacija te privatnih skladišta osigurat će se funkcioniranje skladišnice kao instrumenta za kratkoročno financiranje. Osim toga, plaćanje poljoprivrednih proizvoda treba biti u roku 30 dana, a ne smije biti duže od 60 dana, što ćemo regulirati zakonskim odredbama i osiguravanjem dostupnih obrtnih sredstava preko HBOR-a. Na ovaj će se način uspostaviti funkcioniranje tržišta poljoprivrednih proizvoda po uzoru na države Europske Unije s uređenim poljoprivrednim tržištem.

Dugoročno ugovaranje otkupa i kratki lanci opskrbe

Kojim konkretnim mjerama mislite potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima?

Prerada na malim poljoprivrednim gospodarstvima financirat će se kroz mjere ruralnog razvoja te će se poticati direktna prodaja ovih proizvoda kroz kratke lance opskrbe. Veći prerađivački pogoni koje ćemo financirati preko sredstava ruralnog razvoja, ukoliko nisu u vlasništvu proizvođačkih organizacija, imat će obvezu prerade domaćih sirovina te dugoročno ugovaranje otkupa.

Smanjenje PDV-a na poljoprivredne proizvode

Uvozni proizvodi često su nelojalna konkurencija istim, ali kvalitetniji domaćim. Koje poteze porezne politike planirate provesti s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača?

Zalažemo se za smanjenje PDV-a na poljoprivredne proizvode kako bi bili dostupniji našim potrošačima. Na tržištu moramo uspostaviti pravilan odnos cijena i kvalitete proizvoda te zadovoljiti potražnju domaćih potrošača i potrebe turizma. Osim toga sustavno će se raditi na promociji domaćih proizvoda te poticati različite oznake iz našeg sustava kvalitete.

Osiguravanje posla za mlade

Kako planirate zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove?

Mladi će ostati u poljoprivredi ukoliko im osiguramo kvalitetan život i sigurnu egzistenciju temeljem vlastitih sposobnosti, naobrazbe i rada. Navedeno podrazumijeva osiguravanje posla te potrebnih sadržaja sto ćemo osigurati kroz mjere ruralnog razvoja.

Zakonski stimulirati udruživanje

Mali proizvođači samostalno ne mogu opstati na današnjem tržištu, ali se nužno udruživanje trenutno ne događa. Kako ćete potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača?

Udruživanje poljoprivrednih proizvođača, osobito malih i srednjih, preduvjet je njihova opstanka. Efikasna poljoprivreda malih proizvođača moguća je jedino u takvim sustavima. Kroz sustave potpora te zakonskom regulativom stimulirat ćemo proces udruživanja.

Financiranje Hrvatske poljoprivredne komore iz državnog proračuna

Zastupanje interesa proizvođača pretpostavka je njihovog kvalitetnog statusa pri donošenju odluka kod zakonodavca. Kako vidite ulogu Hrvatske poljoprivredne komore i što ćete poduzeti po pitanju njezinog statusa u odnosu na ostale komore? Zašto poljoprivredni proizvođač nema u tom smislu status jednak obrtniku ili trgovačkom društvu?

Mi se zalažemo za jednakost svih subjekata u gospodarstvu, odnosno jednaki status poljoprivrednih proizvođača, obrtnika te trgovačkih društava.

Suradnja znanstvene zajednice sa poljoprivredom nije na visokom nivou. Kojim mjerama mislite motivirati strane na suradnju?

Smatramo da znanstvene institucije trebaju provoditi aplikativna istraživanja te da rezultate istih primjenjuju za rješavanje konkretnih problema na gospodarstvima. Osim toga treba omogućiti proizvođačima, kroz sustav potpora, angažiranje stručnjaka i znanstvenika na njihovim gospodarstvima.

Savjetodavni poslovi financirat će se vaučerima

U transferu znanja važnu ulogu imaju savjetodavci. Kako vidite ulogu Poljoprivredne savjetodavne službe i kako ćete realizirati njihovo financiranje u perspektivi odnosno smanjiti udio financiranja iz državnog proračuna?

Savjetodavnu ulogu treba osnažiti kroz djelovanje i privatnih službi i uključivanje znanstvenih i stručnih institucija. Financiranje svih savjetodavnih poslova treba funkcionirati kroz podjelu vaučera poljoprivrednicima iz fonda ruralnog razvoja. Državna služba, za poslove koje budu obavljali za potrebe i po nalogu Ministarstva bit će financirana iz proračuna, a savjetodavni poslovi poljoprivrednicima financirat će se vaučerima.

Mislite li dodatno regulirati nasljeđivanje poljoprivrednog zemljišta ili farme?

Zalažemo se za zaustavljanje dodatnog usitnjavanja poljoprivrednih gospodarstva te za pokretanje efikasnog procesa za okrupnjavanje.

Neovisno o političkom opredjeljenju - stručnjaci moraju biti u funkciji razvoja

Za provođenje politika potrebni su ljudi. Smatrate li da raspolažete sa dovoljnim i kvalitetnim kadrom za vođenje resora poljoprivrede i koga smatrate poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede u narednom razdoblju?

Hrvatska je mala država i ima maleni broj stručnjaka u svakom resoru, pa tako i u poljoprivredi. Naš je stav da se kvalitetni stručnjaci, neovisno o pripadnosti stranci, nakon izbora moraju staviti u funkciju razvoja poljoprivrede pri čemu ćemo se voditi jedino strukom i kvalitetom kadra. Poljoprivredu smatramo jednom od osnovnih pokretača gospodarstva države, te u našem timu imamo sposobne ljude koji mogu preuzeti odgovornost i najviših funkcija u poljoprivredi, no o konkretnim imenima diskutirat će se ukoliko dođemo u priliku za isto nakon parlamentarnih izbora.


Tagovi

Vesna Gantner Poljoprivredno zemljište HPK Agroklub 11 pitanja Funkcija Reformisti Narodna stranka Planiranje BDP Zakup Trgovci Prerađivačka industrija Skladišta Pogoni Zakonska regulativa Lanci opskrbe Direktna prodaja Prerada Smanjenj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/